Az első, 2023. augusztus 31. és szeptember 3. között megrendezett INOTA Fesztivál tavaly talán a legjobban várt esemény volt, és sokak szívébe bezárta magát. Míg idén már az összes kis és nagy fesztivál bejelentette az újrázást, addig az INOTA a háttérben készült arra. Egészen péntekig, amikor is az INOTA Showcase: Max Cooper 3D AV LIVE végén a budapesti Magyar Zene Háza nagytermében felröppent a kivetítőn egy dátum nagybetűkkel: 07.12-13., INOTA FOCUS: TURBINACSARNOK.

Ha becsukjuk a szemünket, akkor a mai napig emlékszünk arra az audiovizuális utaztatásra térben és időben, amiben tavaly részünk volt a fesztiválon. A fesztivál végéhez közeledve a legtöbben arra gondoltunk, hogy az nem lehet, hogy ezt ne éljük át itt újra. Bár kevés esély lenne arra, hogy valamit ugyanúgy, ugyanott átélünk, másképp és másmilyen megvilágításban azonban erre ebben az évben is lesz lehetőség! Először július 12-én és 13-án térhetünk vissza az erőmű területére, amelyet ismét át fog hatni a reggelig tartó újhullámos technó és határfeszegető elektronika. Ezúttal nem az egész Inotai Hőerőmű területét vehetjük be, hanem „csak” a hatezer négyzetméteres, üvegtéglák szegélyezte betonmonstrum, a Turbinacsarnok fog működni, más funkciójában, mint mondjuk 50 éve, mikor még súlyos turbinák termelték zakatolva az áramot...

Erre a két napra a Turbinacsarnok az ország legnagyobb nem hivatalos technoklubjaként áll majd nyitva előttünk. De az, hogy kik fogják felrobbantani a terepet, még várat magára. A szervezők később jönnek majd a fellépőkkel és a részletekkel. 

Annak örülünk, hogy ahogy ígérték, az INOTA Fesztivál 2024-ben sem tűnt el. Ráadásul Budapesten, április 26-án a Magyar Zene Házában tartottak először egy bemelegítő eseményt a tavalyi fesztivál pillanatok alatt telt házassá vált fellépőjével, Max Cooperrel. Cooper eklektikája nem kérdés, hogy honnan jön. Miközben alkotói kezdetei során a helyi technoklubban rezidenskedett, az informatika, a biológia és a big data metszéspontjában kutatta a rendszerszintű összefüggéseket, majd szerzett doktorátusi fokozatot (egészen pontosan a génszabályozó hálózatok evolúciójának modellezésére szakosodott). Így zenei dolgozatai gyakran az emberiségnek a világban elfoglalt helyéről sztoriznak, amibe pénteken mi is betekintést nyerhettünk a 3D AV LIVE show alatt. Az biztos, hogy mi idén is ott leszünk, hogy nyár közepén életet leheljünk az elhagyatott erőmű épületébe, na meg, hogy magunkba szívjuk ennek a helyszínnek az alapból is különleges atmoszféráját.

Elérhetőségek

Tavalyi beszámolónkat itt olvashatjátok a fesztiválról, a hőerőmű történetét pedig ebben a cikkben dolgoztuk fel.

  

Címkék