A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program az utóbbi évek legjelentősebb és legsikeresebb kulturális és kreatív vállalkozása volt Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. Ezek legemlékezetesebb pillanatait idézi fel a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban nyílt Ragyogj tovább! – Kettőezer-huszonhárom Európa kulturális kreatív régiója: egy évad emlékei, egy régió jövője című kiállítás.

A 2023-as EKF-évben Veszprém és a Bakony-Balaton régió egy minden ízében pezsgő, kreatív-kulturális területként ragyogott az ország és Európa térképén. A gasztronómiai programoktól a képzőművészeti eseményeken, a koncerteken és a rendhagyó dizájnprojekteken át a közösségi megmozdulásokig több ezer programban merülhettek el a régióban élők és az odalátogatók. Régi épületek születtek újjá, új kulturális helyszínek jöttek létre, közösségek kovácsolódtak össze és erősödtek meg, és megismerhettük a térség egyedülálló kulturális kincseit.

„A vállalkozás nem csupán egy 365 napig tartó eseménysorozat volt, hanem egy hosszú távú kulturális és társadalmi fejlesztési projekt, amely 2023 után is elősegíti a régió kulturális diverzitásának és kreatív energiáinak kibontakoztatását. A régiós összefogás és az évek során végzett előkészületek, tervek, valamint a pályázati anyag eredményeként elnyert értékes cím kiemelkedő lehetőséget biztosít a jövőben is a kitűzött stratégiai célok megvalósításához. A városnak, a településeknek, a közösségeknek, a számtalan résztvevőnek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 égisze alatt végzett munkája a régiót és Veszprémet európai szintű és igényű térségként helyezte el Európa kulturális térképén. Közös feladatunk, hogy e tapasztalatok birtokában ezt a pozícióját a jövőben is megtartsa és erősítse” – mondta Can Togay, a VEB2023 EKF kulturális és kreatív vezetője.

A programév legszebb pillanatai

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban április 26-án megnyílt Ragyogj tovább! kiállítás mélyebb bepillantást enged a VEB2023 EKF szellemiségébe, a programokat összefogó kilenc tematikus klaszter tartalmába, és felidézi a programév legszebb pillanatait, miközben megmutatja azt is, hogy mindaz, ami 2023. január 1-jén elkezdődött, nem csupán 365 napig tartott, hanem egy olyan hosszú távú lehetőséget nyitott meg a régió számára, aminek köszönhetően még sokáig kulturális főváros vagy sokkal inkább kreatív-kulturális régió maradhat.

Kulisszatitkok és személyes történetek

A tárlat több szekcióra bontva veszi sorra az EKF-címre beadott pályázattól a 2023-as programév végéig az összes emlékezetes momentumot. Bemutatja a program fő céljait, témáit, a régiós együttműködéseket, mindezt izgalmas kulisszatitkok és személyes történetek segítségével.

„A kiállításon művészek installációin keresztül ismerkedhet meg a néző az Európa Kulturális Fővárosa évadának előkészületeivel, a 2023-as év főtémáival, azokkal az eredményekkel, amelyek az elmúlt évek alatt létrejöttek. A kiállítás innovatív, szórakoztató és izgalmas módon vezeti be a nézőt az Európa Kulturális Fővárosa világába, felidézi a kezdő gondolatokat, a terveket és a megvalósult projekteket is. A Ragyogj tovább! egy olyan Európa Kulturális Fővárosa-évad valóságát mutatja be, amely magasra emelte Veszprémet és a régiót” – tette hozzá Can Togay.

A kiállításáprilis 26-tólingyenesen megtekinthető, a nyitvatartás alatt tárlatvezetéseken is részt vehetünk majd, amelyek során a VEB2023 EKF-program csapatának tagjai kalauzolnak végig a termeken.

További infókat itt találtok a kiállításról.

Címkék