Egy restaurálást követően mind a négy szobor visszakerült a helyére tavaly nyáron, amiket most galériánkban is megnézhettek.

Kővágóörs és Köveskál nincs messze egymástól, a két település között azonban van egy terület, ahol olyan érzés fog el, mintha egy kicsit megállna az idő. A Kornyi-tónál körbenézve egyszerre látni a Káli-medencét, a környező falvakat, nyugati irányban pedig a tanúhegyeket. A kirándulni vágyók itt találják a Theodora tanösvényt is, ami 8 kilométer hosszan kalauzol el benneteket a környék földtani és víztani értékei között.

Az itteni domb tetején található Veszprémi Imre acélból és mészkőből készített Emberi komédia szoborcsoportja, amik 1986 óta lakói a tájnak. A négy posztapokaliptikus stílusú, emberi jegyeket is viselő szobor közül a legalacsonyabb 2,4 méter, míg a legmagasabb 3,6 méter magas. A környék és a művek Jancsó Miklós filmrendezőt is többször megihlették.

Korábban írtunk arról, hogy 2022 decembere óta csak a cölöpök voltak a helyszínen, azonban tavaly nyáron visszakerültek az alkotások. Egy káptalantóti szobrász műhelyben pihentek és újultak meg Bodor István restaurátor munkájának köszönhetően. A szoborcsoport három szobrát külön-külön három vascső tartja, egyet pedig négy. A restaurátor megkeresésünkre elmondta, hogy ezek a tartócsövek indultak rozsdásodásnak, az ezzel járó térfogatnövekedés pedig szétrepesztette a mészkőtesteket.

„Volt olyan szobor, amit 4-5 darabból kellett összerakni" – mondta Bodor István a We Love Balatonnak.

A restaurátor azt is elárulta, hogy a zuzmók eltávolítása után a szobrok homokszórással, magas nyomású mosással és kőragasztóval nyerték vissza eredeti állapotukat.

Most pedig nézzétek meg ti is, milyenek lettek a felfrissített alkotások!

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék