A Balaton környékén egész nyáron pezseg a kulturális élet, június 12-től a filmrajongók és a mozik szerelmesei vehetik be Veszprémet, Balatonfüredet és Balatonalmádit, és ellátogathatnak a hazai filmek legnagyobb ünnepére, a Magyar Mozgókép Fesztiválra, amely idén MOZ.GO néven tért vissza. A veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk című krimivígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődik, és négy napon át tart majd a fesztivál. 12 helyszínen közel 100 magyar filmet – köztük számos premiert – láthatunk majd jelképes 500 Ft-os áron. A MOZ.GO idén először olyan, még készülő magyar alkotások kulisszatitkaiba is betekintést ad a közönségnek, mint a S.E.R.E.G.

Az Európa Kulturális Fővárosa program és a Nemzeti Filmintézet immár negyedszerre pezsdíti fel a Balaton környékét hazánk legnagyobb filmes fesztiváljával, ahol az elmúlt év legkiválóbb alkotásai mellett premierfilmeket és klasszikusokat egyaránt láthatunk.

Június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk premier előtti gálavetítésével veszi kezdetét a MOZ.GO. Az Agatha Christie stílusát idéző, humoros fordulatokban is bővelkedő krimivígjátékban a színészből nyomozóvá avanzsáló főszereplőt Kern András alakítja.

Mellette olyan színészlegendákat láthatunk a vásznon, mint Pogány Judit, Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Koltai Róbert, Hámori Ildikó, Bálint András, Bánsági Ildikó és Takács Kati, a fiatalabb generációból pedig többek között Stefanovics Angéla, Keresztes Tamás és Elek Ferenc szerepel a filmben.

MOZ.GO-n debütáló alkotások és az év hazai sikerfilmjei

A fesztiválon lesz a premierje többek között Pigniczky Réka Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig című filmjének. 55 év, 1300 dal, 45 ország, megszámlálhatatlan fellépés – a legendás Kaláka megzenésített versein már a harmadik generáció nő fel határainkon innen és túl.

A MOZ.GO-n debütál Hegedűs Péter Hallasz engem? című, VR- és animációs elemeket is tartalmazó, formabontó alkotása is, Surányi András Eötvös Péter című portréfilmje pedig a nemrégiben elhunyt világhírű zeneszerző életét mutatja be. Szintén itt debütál június 14-én 14:30-kor a veszprémi Hangvilla nagytermében Rátóti Zoltán és Tősér Ádám rendezésében az Ők tudják, mi a szerelem című alkotás Udvaros Dorottya és Blaskó Péter főszereplésével.

Természetesen a fesztiválon láthatjuk majd az elmúlt év legnagyobb hazai sikereit, például a Magyar Mozgókép Díjra legtöbb jelölést kapott Semmelweis című alkotást. Továbbá óriáskivetítőkön nézhetjük meg a Most vagy soha!, a Mesterjátszma, a Kék Pelikan, a Lefkovicsék gyászolnak, a Valami madarak című filmeket, illetve a Made in Hungary válogatás keretében a főként hazánkban forgatott világsikert, a Dűne 2-t

Kulisszatitkok, Gripen-szimulátor és a „magyar Tom Cruise”

A megújult MOZ.GO különlegessége, hogy idén először készülőben lévő magyar alkotások kulisszatitkaiba is betekinthetünk.

Érdekel, hogy készül egy izgalmas ötletből egy, a magyar honvédségi életbe bepillantást engedő sorozat?

Június 14-én 16 órakor a veszprémi Expresszóban debütál a S.E.R.E.G. című sorozat hivatalos trailere, utána beszélgetés lesz Helmeczy Dorottya vezető producerrel, Annus Péter producerrel, Dombrovszky Linda rendezővel, valamint Csórics Balázs főszereplővel. Arról mesélnek majd, miként jutottak el az ötlettől egy ekkora szuperprodukció megvalósításáig, hogyan zajlott a 77 napos forgatás, és milyen katonai felkészítésen vettek részt a színészek.

A Hangvilla bejáratánál pedig az érdeklődők Gripen-szimulátorokon és lézeres céllövöldében vethetik össze rátermettségüket Csórics Balázzsal, testközelből megnézhetik, milyen is egy robotkutya és egy Gidrán, lesz hatástalanítottfegyver-bemutató és beszélgetés a „magyar Tom Cruise-szal”, Pálinkás Szilveszterrel.

Klasszikusok, amelyeket akár a strandon is nézhetünk

A legújabb magyar filmek és premierek mellett ritkán látható klasszikusokat is megnézhetünk június 12. és 15. között a MOZ.GO-n. Június 13-án 11 órakor a veszprémi Expresszóban a Filmarchívum Klassz programjának keretében vetítik Palásthy György Égigérő fű című alkotását, a magyar gyermek- és ifjúsági filmek klasszikusát.

A fesztivál idei életműdíjasaihoz kapcsolódóan olyan filmek peregnek majd, mint június 13-án 14 órakor Elek Judit Sziget a szárazföldön című filmjének restaurált verziója, 16:30-kor az Agórában a Gulyás Buda által fényképezett Csak szex és más semmi és 22 órakor a balatonalmádi strandon a 20 éves Kontroll, amelynek fénymegadója Deimanik Tamásné Baba volt. Ugyanekkor a veszprémi Expresszóban az Angi Vera lesz látható, amelynek zeneszerzője Selmeczi György. Végül június 15-én 17 órakor a nemrégiben elhunyt Eötvös Péter zeneszerző és Piros Ildikó életműdíjas tiszteletére a füredi Balaton Moziban az Oscar-jelölt Macskajátékot felújított képpel és hanggal nézhetjük meg.

Tehát ha rajongunk a filmekért, szeretnénk premier előtt mozizni, érdekelnek a régi klasszikusok, vagy csak egy szuper kultprogramot keresünk júniusban a Balaton környékén, akkor ott a helyünk a MOZ.GO filmfesztiválon!

További információkat a MOZ.GO Facebook-oldalán találtok, a részletes programot itt tudjátok böngészni, a jelképes, 500 Ft-os mozijegyeket pedig itt tudjátok megvásárolni.

Címkék