Nemcsak az országos melegrekord, de a vízhőmérséklet rekordja is megdőlhet a következő napokban.

A Balaton jelenleg (július 12. délutáni vízhőmérő szerint) 28.4 fokos Révfülöpnél, országos szinten harmadfokú hőségriadó van, a hőmérséklet is 35 fok fölé rúg. Holnap sem érkezik még lehűlés: szombaton jó eséllyel megdőlhet a melegrekord – a 40 fokot is átléphetjük – az Időkép információi szerint.

Mikor volt a legmelegebb?

A met.hu adatai szerint a Balaton vizének maximális hőmérséklete eddig 31 fok volt, amit 2003-ban és 2006-ban is elért a tó. A következő napokra további vízhőmérséklet-emelkedést jósolnak: 30 fokos is lehet a Balaton (a Velencei-tó már most elérte ezt a hőfokot).

Vízszintrekordok

Biztosan sokan emlékeztek a legutóbbi, 2022-es nagy aszályra, azonban nem ez volt a rekord a Balaton alacsony vízállásának tekintetében. Megkeresésünkre a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Vízügy) munkatársai elmondták, hogy a legalacsonyabb vízállást

2003. október 4-én mérték, ekkor 23 centiméter az átlag vízállás.

Ezt az adatot a Balatonakali és Tihany állomásoknál mért víz napi átlagával számolják, amiért itt a legstabilabb a vízállás és a vízfelület itt a legkevésbé kitett a szél hatásainak. 

A legmagasabb vízállást 2014. szeptember 20-án mérték, ekkor 135 centimétert számoltak. A Balaton átlag vízállása 2024. július 12-én 117 cm, mely ideálisnak tekinthető a nyári szezonban – tudtuk meg a Vízügytől.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék