Fülünkben még szól az Alpha Tracks Elektrája, szemünk előtt is inkább az Inotai Hőerőmű Turbinacsarnok vizuálja lebeg a képernyő helyett, tehát épphogy felocsúdtunk a hétvégi INOTA Focus: Turbinacsarnok kétnapos rendezvényből, július 16-án már be is jelentették az újrázást. Augusztus 30. és szeptember 1. között jön a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, ahol összekapaszkodik az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Ezúttal ráadásul az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával fényművészeti pályázatot is hirdet.

Az INOTA Fesztivál tavaly a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legsikeresebb eseményeként jött létre a maga közel 20 ezer látogatójával – a szervezők, a budapesti NVC és Centrum Production kollektívák azonban már akkor sem egyszeri alkalommal számoltak. Idén július közepén az INOTA projekt egyszer már visszatért a szocialista korszak egyik legfontosabb ipari létesítményébe egy telt házat produkáló kétnapos, reggelig tartó kísérleti elektronikai és technó meneteléssel, amikor is Berlintől Torinóig, Tbilisitől Koppenhágáig látták vendégül a legaktuálisabb DJ-ket és live acteket a magyar fellépők mellett.

A balance érdekében, nyár végén az audiovizuális paletta másik végébe mártják az ecsetet: a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a vizualitás kerül előtérbe az INOTA Focus: RADIANCE nevű eseményen. Természetesen nemzetközi alkotókból most sem lesz hiány, a művészeket úgy választotta ki a kurátori csapat, hogy a már önmagában is látványos rozsdaövezetet gondolkodásra serkentő művek terítsék be.

Természet és misztérium, jelen-élmények és jövőfilozófiák ambivalenciája

Az audiovizuált a természet és misztérium, valamint a jelen és a jövő kettősségének koncepcióira építették, így például a Hollandiából érkező Heleen Blanken HELIOTROPE installációjának mozgó pengéit a Nap felé forduló és burjánzó növények ihlették. A hűtőtornyok belseje is felélénkülnek a barceloniai MAREO vakító misztikumával, a szlovákiai AUSGANG Studio pedig az evolúció egy magasabb rendű formáját idézi meg és gondolkodtat el minket a nem túl távoli jövőnkről.

De láthatjuk majd a számos művészeti ágat keresztező Boris Acket művészt is, aki olyan jelentős intézmények és fesztiválok után állít ki Várpalota mellett, mint a Velencei Biennálé, a Dark Matter Berlin, az Amsterdam Dance Event, a Paris Fashion Week vagy a MUTEK MX.

Hazai fronton legalább annyira erős installációkat vehetünk majd szemügyre. Battha Gáspár holografikus vásznán a szemlélődő is hatással lehet a képkeretben zajló történésre; Nagy András László és a Mumush Electric Team NEXUS nevű projektjét a mikorrhizális gombák hálózatai ihlették, sőt, talán keltették is életre; a Lightspray Visual régi írásvetítőket hasznosít újra, azaz tuningol fel magas fényerejű izzókkal, így festve meg monumentális felületeket.

Fényművészeti pályázatot is kiírtak a nyár végi eseményre

Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával fényművészeti pályázatot hirdet, melyre várják a jelentkezőket, hogy a nyertes pályázó installációját az INOTA Focus: RADIANCE programjai között bemutassák. Egy rég elhagyott hőerőművet fesztiválhelyszínné varázsolni elég nagy dolog, és rengeteg munka van benne, de annak, aki igazán hisz magában, ez sem akadály. Hogy ez megvalósuljon, és a hőerőművet fényekkel töltsék meg, egy olyan #higgymagadban sztori, amit az Ersténél is támogatnak.

Alessandro Cortini olyan helyekre visz, ahol nem sűrűn járunk

– írta egy YouTube-kommentelő az olasz elektronikus zeneszerzőről, akinek messzi csillagzatokba sisteregve visszhangzó, szívbemarkoló melódiái olyanok, mintha altatódalok lennének egy kozmikus szűrőn átküldve. A Nine Inch Nails billentyűseként is ismert Alessandro Cortini az INOTA Focus: RADIANCE esemény zenei lábának fő fellépőjeként határozza meg az irányt és festi alá a fényművészeti alkotásokat, mellette pedig progresszív hazai zenészek és DJ-k sorával zárhatjuk rövidre a hosszú nyarat.

A vasárnap idén is a családoké

Az utolsó nap, vagyis szeptember 1-je családi nap lesz a tavalyi sikerek nyomán. A helyieknek szóló kedvezmények mellett kreatív workshopokkal, sétákkal várják a vendégeket. Este pedig még a fényinstallációkat is láthatják a kicsik és nagyok egyaránt.

Elérhetőségek

INOTA Focus: RADIANCE

Az INOTA Focus: RADIANCE esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa örökség része, fő támogatója az Erste és a Nemzeti Kulturális Alap.

(Borítókép: Bódis Krisztián, Vasvári Tamás / MTI)

Címkék