Dr. Vass István és Vass-Csányi Kata kapolcsi története 13 évvel ezelőtt kezdődött, amikor gondoltak egy nagyot, és Szegedről ideköltöztek, rokonaik és barátaik legnagyobb meglepetésére. Rengetegszer feltették már nekik a kérdést: miért pont ide? Nem tudták pontosan, hogy hogyan alakul majd vidéki életük, de mindenképp valami újat szerettek volna kipróbálni. Az elmúlt több mint egy évtized őket igazolta, vendégházat, kávézót és most már a helyi boltból átalakított vendéglőt is megnyitották, a környék mindennapi életének oszlopos tagjaivá váltak, és sok visszatérő vendéget fogadnak az év minden napján. Megnéztük a kapolcsi Kuthy Kávézó és Vendéglőt.

A forró nyári napon a napvitorlákkal felszerelt terasz látványa nagyon hívogató, helyet foglalva pedig még a levegő mozgása is kicsit felélénkül. Külön kedves részlet, hogy a szárnyaikat próbálgató gólyafiókákra is rálátni. Két épület van egymás mellett: az élénk napsárgában a sokaknak már jól megszokott Kuthy Kávézót, közvetlen mellette pedig a két hónapja nyitott vendéglőt találjuk.

Dr. Vass István és Vass-Csányi Kata 2011-ben döntött a kapolcsi költözés mellett. Két évvel később született meg lányuk, ők pedig úgy határoztak, hogy megválnak az összes szegedi érdekeltségüktől, és teljesen idekötik magukat. Először a Kata Borházzal vágtak bele a falusi vendéglátásba, és hamar csatlakoztak a Művészetek Völgye fesztiválforgatagába is, sokáig hozzájuk kapcsolódott Harcsa Veronika udvara.

A 2020-ban nyitott kávézó modern bútorokkal berendezett, ahol a finom fekete mellett brunch, szendvics és croissant is kapható. A mellette lévő, világosszürke-fehér Kuthy Vendéglő klasszikus elemeivel és díszletével a vidéki hangulatra erősít, és idén május óta várja a vendégeit.

A kávézó a MűvészVölgy Kúria alsó szintjén található, amit sokak Kuthy-kúriaként emlegetnek. Erre tekintettel őrizték meg az emléket, és kapta a hely a Kuthy Kávézó elnevezést. A kúria egész évben nyitva áll, előadóestek, ringató foglalkozások, koncertek és tematikus estek otthonává vált.

Mindkét helynek van saját terasza, de a közvetlen szomszédság miatt bárhova le lehet ülni, akár ebédelni érkeztek, vagy csak egy kávét innátok.

„A vendéglő kínálatát tulajdonképpen a kávézó vendégköre alakította ki azzal, hogy a házias, meleg ételeket is keresték”

– meséli Kata. Így született meg a táblás ajánlat ötlete, ami minden héten frissül. Vannak stabil pontok, például a lecsó valamilyen formája és egy rántott húsos étel az elmúlt hetek főszereplői, azonban a többi fogásnál a változatosságra és a szezonalitásra törekszenek.

Minden héten változó kínálat

A heti menüben az a szuper, hogy visszahívja a vendégeket. A Facebook-oldalra kerül ki az aktuális ajánlat, amivel úgy látják, folyamatosan sikerül fenntartani az érdeklődést. Május óta már több törzsvendéggel is gazdagodtak, akik rendszeresen náluk ebédelnek. Egy meleg és egy hideg leves, 6-7-féle főétel és egy desszert is mindig étlapon van. Külön megmosolyogtató a kínálat címe, a jól megszokott Heti menü helyett egy szokásos kérdésre adott válasz szerepel:

Csak ezek vannak!

Kata hozzáfűzi, hogy sokszor még így is megkérdezik, hogy csak ezek vannak-e, amin őszintén meglepődünk, hiszen a tíz fogásból álló ajánlat nagyon változatos. Ittjártunkkor a csipetkés marhagulyást (2590 Ft) kóstoltuk meg, ami egy zománcozott edényben, tűzforrón érkezett. Valóban a házias, otthonos érzések lengtek körbe minket, egy ízgazdag, sűrű levest kaptunk bőséges omlós hússal.

Miután az időjárás kívülről, a leves pedig belülről fűtött fel bennünket, nagyon jólesett a rántott cukkini, amit hidegen tálalt kapros tökfőzelékkel kaptunk (4990 Ft). A főzelék sűrű, de nem tömény, a kaprot is kellően érezni benne. A grízes túrógombóc vaníliás szilvaraguval (2490 Ft) igazi üdítő ízbomba, a gyümölcsben gazdag ragu enyhe fűszeressége jól passzol a krémes, hideg gombócokhoz.

A kóstolónk mellett helyet kapott még a menüben a harcsabrassói kovászos uborkával (5390 Ft) és a zöldfűszeres fetával töltött rántott csirkemell sárgabarackos spenótsalátával (5290 Ft) is.

Családi barátok

A házias ízekért Kósa Péter és Kósáné Forgács Krisztina felel, akik a család régi barátai. Nagyjából 10 évvel ezelőtt voltak szállóvendégei Istvánnak és Katának, ezt követően rendszeresen találkoztak, egyre jobban megszerették Kapolcsot, és több helyi lakost is megismertek az évek során.

Pár hete költöztek ide, és ők is az egész éves nyitvatartásban gondolkodnak. Az ételek nagy részéért Peti felel, Kriszta főleg a desszerteket készíti. Mindketten kiveszik a részüket mindenből, sokszor kiegészítik egymás munkáját. „A menü tervezése során figyelembe vesszük a szezonalitást, például az elmúlt hetekben már volt sárgabarack és dinnye is ajánlatban. Ilyenkor átnézzük, hogy milyen ízekkel passzolnak, és persze a készleteket is figyelembe vesszük, hogy ne legyen felhalmozódó alapanyag” – mesélik.

A hely csütörtöktől vasárnapig, augusztus 1-től pedig szerdától vasárnapig áll nyitva. „Kapolcson ezelőtt soha nem volt ilyen típusú vendéglátás”, a kávézó is merész vállalás volt, a vendéglő nyitása pedig Kata és István belátása szerint is jókora bátorságra vall.

A fesztivál idejére visszatér a kisbolt! A Kuthy Kávézó a 33. Művészetek Völgye alatt nyitva áll, azonban a vendéglő zárva tart, cserébe ez lesz az egyik helyszín, ahol biztosan tudtok vásárolni!

Elérhetőség

Kuthy Kávézó és Vendéglő

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék