Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend területén július 19–28. között szervezik az ország legnagyobb összművészeti fesztiválját. A Művészetek Völgye az az esemény, ahol tényleg mindenki talál olyan helyet, ahol valami újat tanulhat, kikapcsolódhat vagy tombolhat egy nagyot, maga mögött hagyva a hétköznapokat. A közel 3000 program között találtok koncerteket, kézműves-foglalkozásokat, színházi előadásokat, tánc- és cirkuszművészetet, filmet, divatot és további képzőművészeti ágakat, de önmagában a fesztiváli forgatagban végigsétálni is gazdag, intenzív élményt ad. Mi is átlapoztuk a Művészetek Völgye füzetét, amiből most 10 programot ajánlunk nektek.

A fesztiváli forgatag már eleve minden sarkon biztosítja az érdekes programokat és látnivalókat, így akkor is biztosan találtok kedvetekre valót, ha csak elindultok körülnézni a különböző helyszíneken. A következő 10 program között zenei élményeket, egyéni művészeti alkotási lehetőségeket, izgalmas előadásokat és interaktív programokat is találtok.

1. Zenélő busz

A taliándörögdi Lőtér x Közlekedési Múzeum helyszín egész nap változatos, alkotó programokkal és legendás járművekkel vár. Innen indul mindennap a retró Ikarus 311-es Zenélő busz is, amivel bejárhatjátok a völgyet, miközben az autórádió helyett élőben szól a muzsika. A busz mindennap 15 órakor, 28-án pedig 13 órakor indul, és olyan előadókkal utazhattok együtt, mint a Blahalouisiana, a Parno Graszt vagy a Mörk.

Indulás előtt 30 perccel sorszámot osztanak érkezési sorrendben, mert a busz befogadóképessége korlátozott.

2. Művészetek Zöldje

A kapolcsi Faluház az egyik legváltozatosabb programkínálatot biztosítja gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Nem túlzás, a leírás szerint mindennap 0–99 éves korig várják a környezeti nevelés és a fenntarthatóság iránt érdeklődőket tudományos játszóházzal, vízipisztolycsatával, bábkészítéssel, természetismereti játékokkal, szemléletformáló előadásokkal, túrákkal. A programokat a Pannon Egyetem Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratóriuma és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület több zöldszervezet összefogásával hozta létre.

3. Ints be te is! – karmesterworkshop a ZeneMűvekkel

Legtöbben filmeken vagy komolyzenei előadásokon keresztül találkozunk először a karmesterekkel, és csak így alkotunk képet a szerepükről. De vajon milyen pontos mozdulatokat kell elsajátítaniuk? Mik azok az apró részletek, amikre oda kell figyelni? Hogyan kell beinteni, elcsendesíteni vagy gyorsítani egy sokfős zenekart? Ezt most mind kipróbálhatjátok a Papageno Klasszikban Dénes-Worowski Marcell-lel, a saját bőrötökön megtapasztalva a közös zenélés erejét.

4. A dagerrotípiától a TikTokig

Az Analóg Udvar kerekasztal-beszélgetése a képrögzítés korai eljárásaitól indul, és a jelen TikTok-mániájáig jut el. A téma körbejárja azt, hogy adott korszakok technológiai lehetőségei hogyan segítettek és segítenek máig a vizuális rögzítésben, és hogy hogyan hatnak a mai fotómegosztó eszközök kisebb mértékben az egyéni látásmódra, tágabb tekintetben pedig a társadalomra, a világról és benne önmagunkról alkotott képre. A beszélgetésen Pettendi Szabó Péter, a Metropolitan Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszékének oktatóját hallgathatjátok meg.

5. Csaknekedkislány- és Bohemian Betyars-koncert

A két zenekar egymás után adja a talpalávalót július 23-án a Panoráma Színpadon. A Csaknekedkislány a sok táncot és a lehető legkevesebb erőltetett komolytalanságot garanálja, a betyárok pedig a hazai keserédes szemléletet és az életigenlést bújtatja felszabadító és érzelmes közös mulatozásba. Ha tombolnátok egy igazán nagyot, ott a helyetek a fiúk koncertjein!

6. Rezsó kalap dekó workshop

A Poket Udvarban a Rezsó Stúdió egy kis agymenésre invitál mindenkit, aki szeretne magának egy kalapot. Persze nem akármilyen fejfedőt lehet készíteni, hanem bátran teret lehet engedni a fantáziátoknak, ahogy ők írják, határok és szabályok nélkül. A kalapkészítés nemcsak a kreatív energiákat szabadítja fel, hanem jó szolgálatot tesz a napsütésben, és az esti koncertek fő kellékét is megalkothatjátok magatoknak. A „díszes-míves, extrás-fullos” költeményeket július 20–22. között készíthetitek el.

7. Takács Dalma: Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál!

A művészet és a komplex művészetterápia a Tűzoltószertár Élő Galériában önismereti, mentálhigiénés és közösségépítő funkciókat lát el, ahol az elmélyülés és a dráma egy játékos, fesztiválos, „völgyes” hangulatban mutatkozik meg. Takács Dalma (Safespace) workshopján művészetterápiás eszközökkel közelíthetitek meg a mesék világát, ami rámutat arra, hogy bizonyos mesei elemek életkortól és történelmi koroktól függetlenül intenzíven mozgatják a kreatív önismereti energiákat. Mert a mesei alakok köztünk élnek az óriásplakátokon, a marketinganyagokon, de nem is tudjuk, hogyan segítenek lelki életünk során.

8. Romani Design Udvar

A világ első roma divatstúdiója először érkezik saját udvarral Vigántpetendre, egy nagyon sokszínű programmal. A fesztivál alatt végig elérhető három állandó kiállítás, a My Identity My Freedom, a Mesélő kárpitok és a Kecskeméti Filmgyár Cigánymesék rajzfilmsorozatának printjei. A kiállítások mellett ékszerkészítő, virágkötészeti és cigánykenyérkészítő workshopon, improvizatív irodalomórán, kerekasztal-beszélgetéseken, sőt akár egy igazi roma lagzin is részt vehettek, a Romani Design divatbemutatóján pedig igazi szupermodellként bánnak veletek, ahol megtanítják a modelljárást, személyes stylingot kaptok, és közös főpróbával várnak.

9. OneTwoMany Collective: Restlesslegs – újcirkusz-előadás

A szakirodalomban az RLS (restless legs), azaz a nyugtalanláb-szindróma egy hálátlan állapot. A végtagokban egy zavaró, feszítő, nyugtalanító inger nem hagy megpihenni. Az öt artista egy 50 méteres kötél segítségével mutatja be, ahogyan a test küzd, keresi a megkönnyebbülést, végtelenségig feszítve a köteleket és az idegeket. A Cirque du Tókertnél a július 26-i előadás mellett a OneTwoMany több workshopján is belekóstolhattok a cirkuszi mesterségbe, kipróbálhatjátok például a labdazsonglőködést, az acro flow-t, a hulahoppot vagy a kontaktbotot.

10. Napindító jóga

Taliándörögdre költözik a Harcsa Veronika, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) közös udvarában a fenntarthatóság témakörében hoz interaktív programokat. Az udvarban minden délelőtt 11 órakor kezdődik a napindító jóga és meditáció Dömötör Édua Csenge vezetésével. Ha szívesen mozgatnátok át magatokat, mielőtt nekiindultok a völgyi forgatagnak, készüljetek saját matraccal. Az biztos, hogy teljesen másképp indul a nap egy alapos mozgás után. A fesztivál alatt más helyszíneken is lehetőségetek lesz jógázni, például a Művészetek Zöldjében és az Ősök Házában is.

A több ezer lehetőség között segít eligazodni a Művészetek Völgye letölthető programfüzete, de az egyes programok részleteiért érdemes a weboldalt is böngészni

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék