Július közepén nyitotta meg kapuit a SHO TIHANY. A név ismerősen csenghet sokaknak, nem véletlenül: a tavaly Michelin-ajánlással debütált SHO Budapestről költözött a Balatonhoz. A fine csárda elsőre ellentmondásosnak tűnő megnevezésére mi is felfigyeltünk. Megnéztük, mit rejt pontosan Tihany új helye.

A SHO TIHANY restaurant & fine csárda az Echo Residence teraszát foglalta el, ahonnan gyönyörű balatoni panoráma tárul a vendégek elé. Az étterem először Budapesten debütált 2022 decemberében, és bár nem tartott nyitva sokáig, ezalatt is sikerült Michelin-ajánlást szereznie.

Az új, balatoni helyszínen a romantikus stílusú teraszon hagyományos magyaros fogásokat lehet kipróbálni gyönyörű tálalásban Tihany, a Balaton-felvidék és a Káli-medence termelőinek alapanyagaiból, melyek mellett a környék borai sorakoznak fel.

A sajt- és sonkaválogatás a Balaton-felvidék kincsei (4700 Ft) fantázianévre hallgat az étlap előételei között: a sajtok Vászolyról, a sonkák, a kolbászok és a friss kenyér mind Balatonfüred különböző helyeiről, a Patonai Húsáruházból és a Magvető Pékségből érkeznek a tányérunkra.

A italkínálatban például a Szászi Birtok, a Figula Pincészet, a Villa Tolnay vagy a Szent Donát borait is megtaláljuk, a sör a Helkából érkezik, aki pedig mellőzné az alkoholt, a keszthelyi Spájz szörpjei vagy a kőröshegyi Frutti di Mutti szőlőlevei közül is választhat.

A főételek közül könnyed fogások és magyar klasszikusok is választhatók. A fügés kevert salátához (4600 Ft) a gyümölcs mézben forgatva van átsütve, amihez jól passzol a diós dresszing. 

Ha hagyományosabb ízvilágot próbálnátok ki, a csirkepaprikás nokedli (5100 Ft) is telitalálat, a vörösboros marhapofa pirított tarhonyarizottóval (6200 Ft) pedig nagyon izgalmas. A tarhonya a rizottórizshez hasonlóan van elkészítve, ami így nagyon ízletes, krémes állagú köretként öleli körbe a vajpuha marhát.

A tihanyi madártejben (3200 Ft) a tál alján lévő vékony lekvárréteg adja a csavart, ami így egy új ízt csempész be a vaníliás réteg alá.

Az étlapot átnézve és pár fogást megkóstolva arra jutunk, hogy egyrészt nagyon szép tányérokat kapunk, mindegyik szemet gyönyörködtető, másrészt a fine és a csárda tényleg találkozik rajtuk. Minden klasszikus étel kap valami extrát, ami miatt a hagyományos és a különleges jegyek jó mértékben keverednek egymással.

A SHO Tihany restaurant & fine csárda egész éves nyitvatartással várja vendégeit.

Részletekért érdemes megnézni a weboldalt vagy a Facebook-oldalukat.

(Borítókép: SHO Tihany)

Címkék