We Love Balaton: Mióta veszel részt a Balaton Boat Show szervezésében, és hogyan kerültél kapcsolatba a rendezvénnyel?

Rápolthy Edit: Jövőre lesz 10 éve, hogy ezt az eseményt szervezem, így a Balaton Boat Show-val együtt ünneplünk majd, hiszen 2025-ben 30 éves lesz az esemény. Még Budapesten kerültem kapcsolatba a hajós piaccal, amikor a Hungexpón a Budapest Boat Show kiállítás igazgatója voltam, így már lassan 15 éve dolgozom együtt a hajós piac szereplőivel. Közben az én életemben is számos változás történt, többek között, hogy 10 éve szabadúszó lettem és a Balatonra költöztem, ekkor találkoztam Tóth Róberttel, a Kenese Marina-Port vezetőjével, aki régóta szervezte már a balatoni rendezvényt. A Marina-Port szerette volna fejleszteni az eseményt, így minden adott volt, hogy a tapasztalataim és a kapcsolataim itt kamatoztassam tovább.

WLBa: Mennyiben változott a rendezvény az elmúlt években?

R. E.: Mind a vásár területének a mérete, mind az itt szereplő kiállítók száma kb. kétszeresére növekedett. Bővült a szervezőcsapat is, már több mint 4 éve Böröcz Berta kolléganőmmel együtt szervezzük a kiállítást. Mára ez lett sokaknak az elsődleges bemutatkozási terepe és kedvelt hajós találkozási helyszíne. Szélesebb lett a kínálat, hiszen változtak a vásárlói igények. Korábban a vitorlások voltak többségben, mostanában pedig az elektromos hajók iránt nagyobb az érdeklődés. Emellett természetesen az iparág teljes szegmense megjelenik, többek között pl. a felszerelés és a ruházat. Az is mindenképpen megemlítendő változás, hogy régen szezonzáró rendezvényként tekintettek a Balaton Boat Show-ra, de a szezon még nem ért véget, sőt még októberben is megtelik hajósokkal a tó. Sokan már a jövő szezonra készülnek, a jövő évi fejlesztésekre gondolnak, ebből a szemszögből inkább szezonnyitó eseményről van szó. Azt is tudják a hozzánk érkezők, hogy most jóval kedvezőbb áron beszerezhetik a szükséges dolgokat. A helyszínt is érdemes megemlíteni, hiszen a Kenese Marina-Port hotel és kikötő komplexuma is teljesen megújult az elmúlt években, így egy tényleg exkluzív és hangulatos kikötőben tarthatjuk a rendezvényt.

WLBa: Milyen kiállítók és szakmai programok érkeznek hozzátok? Vannak új kiállítók és esetleg olyanok, akik már az első fesztiválon is ott voltak?

R. E.: A magyar hajós piac nem túl nagy, de számos olyan cég jelenik meg a rendezvényen, akik már 20-30 éve jelen vannak. Büszkék lehetünk rájuk, hiszen a stabilitást, a megbízhatóságot képviselik évtizedek óta, sőt vannak olyan magyar gyártók is, akik külföldi piacra is dolgoznak. Mind a vitorlások között és mind az egyre népszerűbb elektromos hajók gyártói között vannak elismert magyar szereplők és hazai fejlesztések, így 3 magyar premier is lesz a Balaton Boat Show-n, illetve több mint 10 külföldi újdonság is bemutatkozik, amelyet itt láthat először a közönség. Nagyon fontos, hogy mindegyik kiállítóval személyes kapcsolatot ápolunk, ezért is működik már ennyi éve ilyen jól a rendezvény. Tudják, hogy számíthatnak ránk, hogy maximálisan segítjük őket abban, hogy minél több vásárló eljusson hozzájuk.

WLBa: A szakmai programokon és a kiállításon túl mivel készültök a látogatók számára?

R. E.: Mindenképp érdemes kiemelni, hogy rengeteg újdonság, érdekesség és premier is lesz az eseményen, ez azt jelenti, hogy számos hajót és vitorlást itt láthat először élőben a közönség. Természetesen majd tesztelni is lehet ezeket. A beach részen lehet pihenni, valószínűleg még a Balatonban is meg lehet mártózni. Térítési díj ellenében a hotel szolgáltatásait – mint a wellness, szauna – is igénybe lehet venni. A DJ-k pedig gondoskodnak a kellemes zenéről. Azt szeretnénk, ha a vendégeink ebben a csodás, a tengerpartot idéző kikötői környezetben kicsit átélnék azt a fajta életérzést és szabadságot, amit a hajósélet nyújt. A gyerekeket pedig hajós tematikájú játszótér várja. Több helyszínen lehet majd enni és koktélokat kortyolgatni a napágyakban. Mivel ez nem egy fesztivál, inkább a nyugodt, kellemes hangulat jellemzi az eseményt, ahol találkozhatnak egymással azok, akiket összehoz a hajózás szeretete.

WLBa: Ha nem titok, lehet már tudni, hogy a jövő évi jubileumi, 30. rendezvényre mivel készültök?

R. E.: Mindenképp több extra programot szeretnénk szervezni. Sok kiállítónk már a kezdetek óta velünk van, nekik szeretnénk egy kicsit kiemeltebb megjelenési lehetőséget biztosítani, hiszen nélkülük nem lenne ez a rendezvény sem.

WLBa: Te is aktív hajós vagy?

R. E.: Én évek óta vitorlázom, évente több versenyen is indulok, illetve különböző, hajózással és vitorlázással kapcsolatos szervezetek kommunikációs támogatásában és szervezésében részt vettem és veszek.

(Borítókép: Rápolthy Edit és Böröcz Berta, a Balaton Boat Show szervezői – Fotó: Török Brigitta)

Szabadidő Szponzorált

Balaton Boat Show

Program adatai

Kenese Marina-Port (8174 Balatonkenese, Kikötő u. 2-4.) Facebook-oldal Jegyvásárlás 2024. szeptember 6., péntek - 2024. szeptember 8., vasárnap

Éppen csak véget ér a nyár, de a Balaton-parton tovább pezseg az élet – szeptember 6. és 8. között érkezik a Balaton Boat Show, Magyarország egyetlen vízen és vízparton is megrendezett hajókiállítása.

Címkék