A lángos sokaknak hozzátartozik a balatoni élmények közé, 2024-ben mégsem általános még, hogy mentes verzióban is hozzáférhető legyen a vendéglátóhelyeken. Kérdés, hogy ez mennyire elvárható, hiszen amellett, hogy konyhatechnológiailag bonyolult (nem készülhet egy térben a többi étellel, satöbbi), biztosak vagyunk benne, hogy ízekben is nehéz lenne alternatív hozzávalókból megalkotni az „igazi” lángost vagy legalább egy ahhoz nagyon hasonlót. Ez azonban a balatonfüredi Tigris Bisztrónak sikerült, ugyanis
isteni glutén- és tejmentes lángost kapunk náluk.
Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a nem mentes verziókkal is felveszi a versenyt, a tészta légies, puha és friss, természetesen sajtos-tejfölös feltéttel (3000 forint, feltét nélkül 2200 forint) – továbbra is teljesen vegán verzióban –, egyedül a sajt „árulja el” azt, hogy itt alternatív ízekkel van dolgunk.
„Volt, aki azt mondta, tíz éve nem evett lángost, és annyira hálás, hogy nálunk hozzájuthatott mentesen. Ez számunkra is nagyon megható, sokan nagyon hálásak, mert otthon hiába próbálkoznak, nem lesz ilyen”
– mesélte a We Love Balatonnak Tóth Tímea, a Tigris tulajdonosa. A mentes lángost már 2019 óta lehet kapni náluk, persze a kezdetek óta bejárt egy utat, legutóbbi, mondhatni, végleges formáját másfél évvel ezelőtt nyerte el. A tej elhagyása volt a legutolsó folyamat: „Addig a vegán sajt, vegán tejföl még nem volt, hanem laktózmentessel dolgoztunk, de ez sokszor nem volt elég a vendégeknek. 2023 óta már tejmentes is a Tigris lángosa” – tette hozzá a tulajdonos, aki azt is elmondta, hogy laktózmentes tejet például már nem is tartanak, mert a növényi tej – amiből négyféle van – megold minden egyéni igényt.
Mi a titok?
Azt már tudjuk, hogy nincs benne tej, de krumpli sem, sőt, még a felhasznált liszt típusa sem titok: Schär Mix B gluténmentes lisztkeverékkel dolgoznak. Titkos összetevő tehát nincs, valójában az arányérzék és a készítési mód a „titok nyitja”.
„Az emberi kéznek a munkája, amit nem tudsz pótolni, az itteni dolgozók ezt munkájuk során fejlesztették ki. Kolléganőm dagasztja kézzel, akinek a saját családja is érintett a gluténérzékenység miatt” – meséli Tímea.
Mindig frissen sütik az előre bekészített adagokat, éppen ezért van, hogy az esti órákra el is fogy. „Amikor egy nap készítünk 50 vagy 60 darabot, aznap utána már nem állunk neki új adagnak, mert az már nem lesz olyan, és idő sincs rá. Mivel egy konyhánk van, rá is van írva az étlapunkra, hogy a termékeink glutént nyomokban tartalmazhatnak, persze a gluténmentes ételek különválasztva készülnek, és nem is egy időben” – tette hozzá a tulajdonos.
Üvegtigrisből Tigris
Tímea vendéglátóscsaládból érkezik, a Tigris előtt több mint tíz évig működtettek egy lángosozó-hamburgerezőt Balatonfüreden, innen ered a név is. Azt az épületet aztán elbontották, utána pályázott Tímea, már különválva a Tigris jelenlegi területére, ami egy tágas terasszal is rendelkezik.
A családi támogatás persze azóta sem szűnt meg, van, hogy anyukája süti a palacsintát, amiből kérhetünk szintén (nagyon finom!) gluténmenteset. Az egész évben dolgozó csapatban is érezhető az összhang, ottjártunkkor épp egyikőjüket köszöntötték a születésnapján, ami miatt mindenki megjelent aznap egy közös sütizésre.
Miért mentes?
Egy olyan helyet szeretett volna, ahol a kiszolgálás gyors, de egészséges, minőségi ételeket kínál, ne legyen muszáj beülni, ne kelljen szép ruhába felöltözni. Gyorsak azért is tudnak lenni, mert a vendégek eldobható tányérokon kapják az ételeket, de újrahasznosított papírral, fa evőeszközökkel és a kezdetek óta szelektív szemétgyűjtéssel dolgoznak.
Ebbe a fast casualnek nevezett irányzatba építette bele Tímea a gluténérzékenységet is, mégpedig azért, mert az egyik legjobb barátnője mindenre érzékeny.
„Azt láttam az évek során, hogy mi akárhova megyünk, ő vagy ül, és néz ki a fejéből, vagy köretet eszik, vagy hozza magával a gluténmentes kenyeret” – meséli Tímea, hozzátéve: „Amikor ezt én kitaláltam, valamilyen üzletnyitási tréningen vagy workshopon vettem részt, ahol el kellett mondani, ki miért érkezett, és emlékszem, mikor megosztottam a gluténmentes lángos ötletét, annyira nevettek rajtam.”
Reggeli, ebédmenü és egész éves nyitvatartás
Éppen hogy kinyitottak, már jött a Covid, és Tímea szerint túl sem élték volna ezt az időszakot, ha nincs a gluténmentes vonal. Akkor is (és szezonon kívül most is) ebédmenüztettek, ami nem kizárólag, de nagy részben szintén glutén- és tejmentes. Tímea tapasztalatai szerint külföldön bárhol jár, már alapvetés, hogy előre megkérdezik, hogy van-e valamilyen ételallergiája vagy -intoleranciája a vendégnek.
A vegán burger (4100 forint) szintén bejárt egy utat, míg elnyerte mai formáját a glutén- és tejmentes zsemlében. A lángoson kívül egyébként minden ételt kérhetünk nem mentes verzióban is (3600 forint), de saláták, rántott és roston sült csirkemell, halak (hekk, lazac és tonhal) is az étlap részei.
Ha reggelizni térnénk be, akkor többek között tojásrántotta, virsli, bundás kenyér és melegszendvics közül válogathatunk – és bármelyiket kérhetjük gluténmentes verzióban is. A nyári szezonon kívül elérhető menük között pedig szokott lenni krémleves, rántott hús (kérhető gluténmentesen), valamint főzelékek (önmagával sűrítve), rakott ételek vagy éppen paprikás krumpli.
Italok közül frissen facsart narancslé, üdítők, szörpök, csapolt sörök, valamint balatoni borok, champagne-ok, de a Kreinbacher Birtok pezsgői is kérhetők, akár egy pohárral is (tehát nem csak egy teljes palackkal).
A Tigris egész évben nyitva tart, decemberben például hüttehangulattal, forralt italokkal, jégkorisok (Balatonfüred új jégpályarendszere a Tigris elé is nyúlik) számára melegszendviccsel, hasábburgonyával készülnek.
Elérhetőség
Tigris Reggeliző és Bisztró
- 8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 5.
(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)