A legtöbb anyag a mindennapokban használt tárgyainkból kerül a Balatonba és a Kis-Balatonba. Környezettudatos döntésekkel és fokozott odafigyeléssel sokat javíthatunk a helyzeten.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) munkatársaival közösen, a Balaton két medencéjében összesen 8 helyszínen végzett méréseket – olvasható a HUN-REN weboldalán.

A kutatók hét különböző fajta műanyagot azonosítottak, és ezer liter vízben 21 mikroműanyag szemcsét találtak. A vizsgálat a Kis-Balatonra is kiterjedt, itt 7-8 szemcsét számoltak.

A leggyakrabban előforduló anyagok – a polipropilén, a polisztirol és a polietilén – elsősorban fóliákból, PET-palackokból, zacskókból, ruhákból és hungarocellből kerülnek a vízbe.

Svigruha Réka, a HUN-REN BLKI tudományos munkatársa szerint a Balatonban mért 21 szemcse nem számít kirívóan magasnak. Mint írják, 67 európai tó esetében átlagosan 7,3 darabot számoltak össze a kutatók, de más vizsgált mérettartományban és eltérő módszerekkel. Nemrég derült ki, hogy legszennyezettebb hazai vizünk a Bodrog, ahol a Balatonhoz képest több mint tízszer annyi, 214,8 mikroműanyagot mértek.

Mit nevezünk mikroműanyagnak?

Mikroműanyagok az 5 milliméternél kisebb szemcsék, legtöbbször például a ruhamosásból származó szálak, a kozmetikai termékekben lévő apró szemcsék, vagy a fóliák, zacskók és palackok lassú bomlási folyamatainak eredménye. 

Megoldások

Megelőzés, a szűrések és szűrőberendezések fejlesztése és környezettudatosabb műanyaghasználat – sorolja a Svigruha Réka. Az edukáció azért is fontos, mert ezek az anyagok

nagyon könnyen juthatnak be az emberi szervezetbe is.

Elképesztő számok

A HUN-REN BLKI döbbenetes adatokat tett közzé a műanyagokról.

  • 450 millió tonna műanyag készül évente, becslések szerint 2030-ra ez a szám megnégyszereződhet.
  • Percenként 1,5 tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe.
  • Egyetlen tubus arclemosó akár 300 ezer darab apró műanyagszemcsét tartalmazhat.
  • Egy átlagos mosás során kb. 700 000 mikroszál válik le a ruháinkról.
  • Kínai kutatók tengeri só mintákban, Németországban pedig palackozott sörökben is kimutattak már mikroműanyagokat.
  • Osztrák vizsgálatok szerint a Duna évente 530–1500 tonna mikroműanyagot szállít.
  • A műanyag szatyrok lebomlási ideje 200-1000 év is lehet.

A részletes beszámolót a HUN-REN weboldalán olvashatjátok, a kutatás eredményeit pedig itt és itt találjátok.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék