Befejeződött a közel 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében. Szeptember 28-29-én Szent Mihály-napok alkalmából meg is nézhetjük az alkotásokat.

Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatjuk meg Veszprémben, ugyanis a Veszprémi Főegyházmegye megnyitja az Érseki Palota dísztermét szeptember 28-án, szombaton – derült ki az eseményt beharangozó sajtóközleményből.

A barokk mennyezeti festmények szimbólumai között szerepel a kétarcú istenség, a négy évszakot szimbolizáló női és férfi alakok, a bolygók jeleit kezükben tartó puttók is. Mint írják, a közel 250 éves Érseki Palota belső tereit a veszprémi várnegyed megújításának részeként állítják helyre. Az épület a jövőben is elsősorban egyházkormányzati funkciókat lát majd el, de egyes tereit és kertjét vezetett sétákon lehet majd látogatni – teszik hozzá.

A Szent Mihály Főszékesegyház barokk korszakára emlékeztető műtárgyakról kiállítás is nyílt szeptemberben a Biró-Giczey Házban, a veszprémi várnegyed megújításának folyamatát pedig a Work in Progress vezetett sétákon is megismerhetjük.

(Borítókép: Nagy Lajos)

Címkék