Alsóörsön járva fotósunk ismét gépet ragadott, hogy megörökítse a falu nyugodt hangulatát, kis utcáit és nádtetős vagy vörösköves épületeit. Kirándulni nem csak erdőben lehet, kedvcsinálóként pedig képeket is hoztunk.

Alsóörs a Somlyó-hegy lábánál épült, idővel pedig lefelé, a Balaton irányába kezdett terjeszkedni. A hegy közelében még kanyargós utak, a part felé már inkább szabályos utcák jellemzik. Környező települései Felsőörs, Lovas, Paloznak és Csopak – utóbbival nem határos, de sokszor egy nagyobb területet lefedő közösségként tekintenek az öt helységre. A sűrű dombok tökéletesek szőlőtermesztésre, a falu a Balatonfüred-Csopak Borvidék része. A környéken több borászatot, borterasz vagy pincét is találunk, a falvak között pedig akár több órát is barangolhatunk. Bár egy kifejezetten nyugodt és csendes környéken járunk, autóval Balatonfüred és Balatonalmádi is pár percre van.

Alsóörs állandó lakossága nem éri el a kétezer főt. A település első írásos emlékei az  1200-as évekből valók. A Balaton körüli jellegzetes vörös homokkő ezen a környéken is sűrűn fordul elő, főleg a falu határában található egykori bánya miatt, ami mára már szabadtéri előadások helyszínévé vált. A vöröskő máig több háznak, kerítésnek vagy falnak képezi az alapját. Itt találjuk a Somlyó-hegyi kilátót, a Csere-hegyi kilátót, de például a felsőörsi Meseösvény is nagyon közel van. Ha pedig egy kis plusz löketre vágynánk, a Bitang Burger szaftos hamburgerei biztosan feltöltenek energiával sétánk folytatásához.

A galériához kattintsatok a fotóra!

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék