Herendet főleg világszerte elismert porcelánjához kapcsolják, pedig autentikus olasz fogások szempontjából is méltó helye van a térképen. A látnivalók után a MÁS tésztába vezetett utunk, ahol már az első falat pizza 1000 kilométerre repített minket, és gondolatban szűk délolasz utcákon jártunk. Teszteltük a herendi MÁS tésztát.

A Herend Porcelanium Látogatóközpontot követő könnyed sétánk után egy kevésbé forgalmasnak tűnő környékre fordulunk, ahol a Herendi Porcelán SK régi, rozsdás vaskapuján szinte világít Sóskuthy Barnabás pizzériájának logója.

Beljebb lépve általános iskolás korunk tesióráinak nosztalgikus hangulata kap el bennünket, szinte halljuk az edzők hangját és a sípszót. Balra fordulva meglátjuk a teraszt és a kis helyiséget, ahol lassan három éve készülnek a MÁS tészta pizzái.

Foci, egyetem, nápolyi pizza

Ha nem mesélné Barnabás, hogy régen a pizzéria helyén egy kiskocsma üzemelt, akkor is az első tippjeink között szerepelne a helyszín korábbi funkciója, pedig semmilyen nyomát nem látjuk ennek. Építhetett volna a futballkultúrára is, azonban szándékosan nem tette: mindössze egy Maradona-kép tűnik fel a falon, de mi inkább a kemencét és a készülő pizzákat csodáljuk.

Mint megtudjuk, Barnabás is itt, Herenden focizott, és az egyetemi évei óta edzéseket is tart óvodásoknak és alsósoknak.

„Ha 10 évvel ezelőtt megkérdeztek, hogy mivel fogok foglalkozni, biztosan nem említem a vendéglátást és a szakácskodást. Közgazdásznak tanultam, az egyik órán a fiktív vállalkozásokról volt szó. Fel kellett vázolnia mindenkinek egy saját ötletet részletes pénzügyi tervvel, nekem pedig eszembe jutott, hogy nem igazán van a környéken jó pizzéria. Később ez lett a diplomamunkám, majd arra gondoltam, hogy miért ne lehetne ezt megvalósítani”

– fejti ki.

Kísérleti fázis

Kifejezetten a nápolyi vonalat szerette volna idehozni. Ahhoz, hogy Barnabás minden kötelező kört kipipáljon, szakácsvizsgát és vendéglátó-eladó képesítést is szerzett, de „a lényegi tapasztalatok főleg azután jöttek, miután megérkezett a kemence”. Ebben a 3-4 hónapban két barátjával sütötte a pizzákat, és jól jöttek a hétvégi meccsnapok is, amikor egyrészt sok embert kellett kiszolgálni, másrészt több visszajelzésből tudtak meríteni.

A névválasztás egy véletlennek köszönhető. „Először olasz neveken gondolkodtunk, de mindegyik erőltetetten hangzott. Egy újságban figyeltem fel a más tészta kifejezésre, ami végre tetszett.”

Többféle pizzát is kipróbálunk, az árak 2600 és 3600 forint között mozognak. Az elkészítést végig tudjuk kísérni, hiszen a pult egyáltalán nincs eltakarva a vendégtértől. Különböző dobozokból kerülnek elő az előkészített, friss, aromás vagy füstös sajtok, sonkák és kolbászok, a feltétek után pedig már barnul is az első pizzánk széle.

A szezonális zöldségeket a környékről szerzik be, de amúgy olasz alapanyagokkal dolgoznak, autentikus helyként inkább maradnak a biztos forrásnál. A tésztát legalább 24 órán át kelesztik, kevésbé forgalmas napokon előfordult már több mint 80 órás kelesztés is. Barnabás szerint olyankor kicsit más a textúrája,

sokan azt mondják, hogy így jobban is szeretik.

A tészta kinyújtásától kezdve a végeredményig nem telik el 5 perc, az egyre intenzívebb illatokkal pedig az éhségünk is felerősödik. A tészta széle ropogós, belül pedig puha, légies, a feltét elegendő, nem áztatja el a vékony alapot.

Kóstolás közben megtudjuk, hogy a nyitást követően jó visszajelzéseket kapott a csapat. A helyi vendégek mellett Ajkáról vagy a Balaton közvetlen közeléből is érkeznek, és sok szülő is betér a gyerekekkel edzés után.

„A meccsnap mindig kicsit más, olyankor a pizzák mellett a pálinka is előkerül, jönnek a régi szurkolók. Egy rangadón kicsit visszatér a kocsmahangulat” 

– mondja nevetve Barnabás.

A mindennapos italválasztékban főleg kisüzemi söröktermelői szörpök, olasz üdítők kapnak helyet, és a Peroni is felkerült. Ha egy kis édes ízre vágyunk a pizza után, pohárdesszertek közül választhatunk.

A csapat székhelye Herend, de több kitelepülésen is részt vettek már február óta, így rendezvényeken is találkozhatunk velük a Balaton körül. Egyre több a nápolyi stílusú pizza a régióban is, ha pedig a nyugati medence északi részén ér utol minket a sóvárgás egy friss olasz pizza iránt, akkor egész évben

szuper választás a MÁS tészta, ahonnan rendelni is lehet.

Elérhetőség

MÁS tészta

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék