Restaurálták a déli parthoz közeli Varjaskéri templomrom egyetlen álló falmaradványát, az egykori épület alapfalainak helyét pedig kijelölték.

A Balatonfenyvestől 20 perc autóútra található Somogyszentpál (a települést érinti a balatonfenyvesi kisvasút vonala) egy 13. századi templom helyét őrzi. A mindössze egy támfalból álló Varjaskéri templomrom mostanra restaurálási munkafolyamatokon esett át.

A feltehetőleg román stílusú templomromon állagmegóvási, restaurálási, és területrendezési munkálatokat végeztek: az eredeti téglák felhasználásával pótolták a falomlásokat, valamint újraépítették a falkoronát, mindezt a 800 éves épületmaradvány tájba illeszkedő szoborszerű sziluettjének megőrzésével – olvasható az átadásról szóló sajtóközleményben.

A téglafalhoz – amely a templom nyugati bejárata volt – acél kapuelemet helyeztek, ahová információs táblát is kihelyeztek, valamint földhalmokkal jelölték a rom körül az egykori cinterem, a templom és a sekrestye alapfalait a földradaros geofizikai vizsgálatnak köszönhetően.

A Varjaskéri templomrom

Az egykori Kér településen álló templom sokáig szolgálta híveit, a török dúlás azonban a falunak és vele a templomnak is a végét jelentette. A valamikor 1536 után elnéptelenedett területre már nem tértek vissza az emberek. Tőle északabbra alapítottak új lakóhelyet, ami megpecsételte a templom sorsát. Lassan az enyészet martalékává vált, és később már csak temetkezésre használták a rom körüli területet.

Varjaskér és Tótszentpál egyesüléséből létrejött Somogyszentpálon élő tanító, Kovácsevics Márk vezetésével feltárásokba fogtak a romok közt 1960-ban. Ők találtak rá a templom hajójában lévő kriptában 18 emberi csontvázra, illetve 3 másikat fejjel lefelé eltemetve, égett gerendákkal együtt emeltek ki a kórusrész alól. A szentélyrész alatt pedig égett tölgyfa padlótéglákat tártak fel, valamint egy ritka bronz feszületet is találtak, amit később a Magyar Nemzeti Múzeumba vittek.

A Varjaskéri templomrom a Market Építő Zrt. vállalati társadalmi felelősségvállalási programja, a ROM Vándor keretében valósult meg 30 millió forintból. Az ő munkájuk a tavaly megújult aszófői Kövesdi templomrom is.

(Borítókép: ROM Vándor)

Címkék