A veszprémi Gyárkert Kultúrpark 170 turisztikai célpont, ezen belül pedig 65 európai térség közül került a Green Destinations 100 legjobbja közé.

A Green Destinations minden évben listázza az elmúlt időszak 100 legjobb magas minőségben megvalósított, a környezettudatos turizmus fejlesztését támogató programját a világ minden tájáról. Globális szervezetként a fenntartható úti célokat, azok vállalkozásait és közösségeit támogatja – olvasható a weboldalon.

Ebbe a listába került bele idén négy magyar helyszín: Sárvár, Esztergom, Tokaj-Hegyalja mellett Veszprémet is kitüntették

a rehabilitált területén létrehozott Gyárkert Kultúrpark miatt.

A desztinációk értékelése során a környezetvédelem, a társadalmi egyenlőség, a kulturális örökség megőrzése és a gazdasági életképesség kihívásai kerülnek fókuszba. A legjobb 100 közé választott helyszínek, térségek elismerést kapnak a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kihívásokra és problémákra nyújtott megoldásokért.

Veszprém belvárosában több évtizeden keresztül parlagon hevert az a közel 2,2 hektáros terület, amely a Balaton Bútorgyár korábbi telephelyeként működött. 2021-ben az önkormányzat megvásárolta és felvette az Európa Kulturális Fővárosa fejlesztések közé. A bútorgyár egykori területe a városrehabilitációs fejlesztések részét képezi, első körben pedig közparkként és egy kb. 4500 fő befogadására alkalmas rendezvényhelyszínként született újjá 2023-ban. A Gyárkert idén már másodszorra volt nyári koncertek helyszíne, tavaly télen pedig jég- és hófánkpályával nyitotta meg kapuit.

Itt található a Hello Wood által tervezett és épített Közösségek Kertje, ami a VEB 2023 EKF programjban részt vevő 116 település összefogásának állít szimbolikus emléket.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék