Már több mint 20 éve áll Hévízen egy kávézó, és ha belegondolunk abba, hogy mennyi minden történt a világban és itthon ez idő alatt, a Macchiato Caffe & Lounge még inkább remek példája az olyan helyeknek, amelyek minden kihívás és nehézség után is stabil pontként szerepelnek a térképen. Legyen szó habkönnyű süteményekről, szezonális ínyencségekről, focacciáról vagy egyenesen Olaszországból érkező húsokról, sajtokról, kávéról, itt mindent megtalálunk. A Macchiatóba látogattunk.

Érkezésünkkor finom kávéillat járja körbe a Macchiato Caffe & Lounge benti részét: több asztalon is épp a napi süteményt és kávét fogyasztják a Hévízen megszálló – főleg külföldi – látogatók. Hamar megtudjuk, hogy napközben a környékbeli szállodák és panziók vendégei ugranak be pár édes falatra, míg estére kicsit átalakul a hangulat: a fények és az ütemesebb zene mellett főleg a borok és a koktélok veszik át a főszerepet.

A hely egyszerre elegáns és letisztult, de a részletek azért árulkodnak arról, hogy nem egy sima kávézóról van itt szó: a szemet gyönyörködtető sütemények pultja mellett éppen egy friss adag focaccia készül, a hűtőben pedig hatalmas húsokat, sonkákat látunk, de helyet kapnak balatoni és olasz borok is.

A honvágy húzta haza

A kínálat cseppet sem nevezhető véletlennek, Karádi Szabolcs szívében a balatoni térségnek és az olasz vidéknek is fontos helye van, de előbbi egy kicsit nagyobb szeletet foglal el, ezért is költözött haza 2003-ban.

„Tíz év után jöttem vissza Magyarországra, visszahúzott a honvágy és a Balaton. A tengerpartok ezt meg sem közelítik. Amióta az eszemet tudom, vonzott a vendéglátás, és szerettem volna egy olyan helyet, ahol jó a kávékultúra, ebből lett a Macchiato. Mindig az olasz alapanyagok voltak a hely alapjai, de öt-hat évente általában változtattam valamit. Fontosnak tartom, hogy mindig megújuljunk ételek vagy akár konyhatechnológia szempontjából”

– összegzi Szabolcs, majd hozzáteszi, hogy a legutolsó átalakítás 2018-ban történt, ezt követően pedig sorra jöttek a kihívások. Először az előttük lévő utcát zárták le, és gyakorlatilag senki nem találta meg őket, majd jött a pandémia, emiatt 2020-ban tudtak először újra vendégeket fogadni.

Az egyik népszerű fogás a már éppen sülő focaccia, ennek hosszú évek óta helye van a kínálatban. Régen az adott, eredeti recept alapján készítették, mára viszont egyedi receptúrát fejlesztettek ki, ez a tészta kicsit vastagabb. Mi olívabogyóval és aszalt paradicsommal kóstoljuk, de olyat is kapunk, amire a percekkel ezelőtt elkészített házi pesztó kerül, az összhatás pedig mindkét esetben mesés, a tészta légies.

Származási hely: Olaszország

A pesztó négy perc alatt készül el. „A genovai pesztó egyedi a világon, és ez az egyetlen élelmiszer a genovai repülőtéren, amivel a személyzet kivételt tesz a folyékony anyagokra vonatkozó szabályozások esetében” – teszi hozzá Szabolcs. Az olasz ételek és hozzávalók iránti rajongása megkérdőjelezhetetlen, szenvedéllyel beszél róluk, és azt is elárulja, hogy

az alapanyagokat személyesen szerzi be, emiatt kéthetente utazik.

Általában egy nap alatt megjárja a beszerző körutat, néha pedig kisfia is vele tart. „Talán ezért nem bánom annyira, hogy hazaköltöztem, mert gyakran vissza tudok menni.” Az eredetvédett pármai és San Daniele sonkákat őstermelőktől vásárolja, de többek között a pecorinót és a parmezánt is ilyenkor szerzi be. A húsok és a sajtok nemcsak az itt kapható tálakra kerülnek, hanem meg is vásárolhatók, a húsokat akár 0,2 milliméter vékonyságúra is fel tudják szeletelni.

A Balaton sütijét is megtaláljuk itt

Szabolcs a Segreto Cukrászat tulajdonosa is, így Keszthely és Zalakaros mellett itt is mennyei süteményeket kóstolhatunk. A cukrászathoz tartozik a Balaton sütije is, amelyet Farkas Bernadett főcukrász alkotott helyi alapanyagokból. A Segreto di Otellót 2024. szeptember 26-án mutatták be, a kék színeiben pompázó sütiben otelló szőlő, mandula, mogyoró, málna és szeder találkozik, és olyan, mintha egy édes felhőbe harapnánk bele.

A Macchiato egy olyan hely, ahová napszaktól függetlenül érdemes beugrani, csupán 10 perc autóútra van a Balatontól, így nagyon könnyen megközelíthető, ha a tó nyugati részén járunk. Ha a reggeli kávénkat innánk meg itt, arra is tökéletes, de ha társasággal vagyunk és megéhezünk, akkor sem kell más helyet keresni, ugyanis mindig van egy-két harapnivaló. A tavaszi kínálatba most padlizsántatár, zöld spárga, bárányterrine és vitello tonnato, azaz tonhalszószos borjú került (ezek 4000 és 5000 forint között alakulnak), de a leírtak alapján mi ki nem hagynánk az autentikus sonka- és sajttálakat sem, ráadásul a jó idő közeledtével

már a teraszon is élvezhetjük ezeket a pazar ízeket.

Macchiato Caffe & Lounge

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék