pálkövei strand mellett, a vasút és a tó által körbezárt kis földnyelven áll Bajcsy-Zsilinszky Endre nyaralója, amiben a 2018-ban megnyílt, „Engemet kötnek égbeli jegyek” című emlékkiállítást nézhetitek meg, kiegészítve az antifasiszta ellenálló használati tárgyaival.

Bajcsy-Zsilinszky a '20-as évektől kezdve eleinte sátorban, később egy maga által épített kunyhóban töltötte a nyarat alkotói elvonulásaikor, aminek köszönhetően számtalan újságcikk és tanulmány is született itt. Mivel nem villát akart magának, ezért egy balatonszemesi parasztház szolgált mintául az 1937-ben befejezett nyaralóhoz, ahol olyanok fordultak meg itt, mint Szakasits Árpád és Kodolányi János, sőt, 1935-ben állítólag Radnóti Miklós is a vendége volt.

1943-ban nyaralt utoljára Pálkövén, ahol azt tervezte, hogy a demokratikus Magyarország megteremtése után itt éli le majd hátralévő éveit. Az ellenállásban vállalt szerepe miatt azonban 1944-ben a Gestapo tűzharcot követően a lakásán elfogta, majd a nyilasok kivégezték. A politikus június 6-i születésnapjához közel eső hétvégén évek óta emléknapot tartanak: a 2016-os megemlékezéskor avatták fel mellszobrát a ház mellett.

Címkék