A középkorban, feltehetően a XIV. század első harmadában épült a kereki vagy fehérkői néven ismert vár, amit Kupavárnak vagy katonavárnak is neveztek. Első ismert várnagya Czikó kapitány volt, akit egy 1336-os oklevél nevez meg. Ma kitűnő kiránduló célpont Balatonföldvárról és környékéről, legyen szó gyalogos, biciklis vagy akár lovastúráról, amelyet kijelölt útvonalon lehet megtenni.

Autóval érkezve a Kereki községétől délnyugatra található 283 méteres Várhegy aljában könnyedén le is parkolhatsz, innen pedig a meredek, de rövidebb ösvényt választva egyenesen fel is jutsz a néhol már csak alapjaiban álló várhoz, de a turistatérkép ajánlásának megfelelően körbe is sétálhatsz a kevésbé csuszamlós úton .

A várhoz felérkezve nem csak az előre csomagolt szendvicseket lehet megenni a fa padokon, de a kiépített tűzrakóhelynél például szalonnát is lehet sütni. Közben élvezheted a pazar kilátást mind a Balaton és a kőröshegyi völgyhíd, mind pedig a Somogyi-dombság csinos vonulatai felé. Egyedül a beomlott várpince jelenthet veszélyt, főleg sötétben, így aki a szalonnázás mellé komolyabban italozna is, annak inkább a kitűnő környékbeli borászatok valamelyikét javasolnánk a túra végcéljaként, például Kötcsén.

Hasonló tartalmak

Admin mode