Kisfaludy Sándor több nyelven beszélő, rajzolni és hegedülni tudó világlátott katona, Beethoven barátja és korának Don Juanja volt egy személyben: született polihisztor volt, aki nem mellesleg huszonkilenc évesen berobbant az irodalomba bestsellerével, a Himfy szerelmeivel. Így nem is annyira meglepő, hogy egykori kúriáját már 1951-ben emlékházzá alakították.

Hatéves korában hagyta el otthonát, majd a napóleoni háborúk után tért vissza oda feleségével, Szegedy Rózával. Mivel leszármazottai nem voltak, így a ház először a veszprémi püspökhöz, majd annak intézőjéhez, végül pedig köztulajdonba került. Kéziratai mellett itt őrzik személyes tárgyait, például a misztikus Lavater-koponyát, amit 2018 óta egy 3D-bemutató keretében ismerhettek meg közelebbről: a legenda szerint a névadó orvos – mára már megcáfolt elméletének alátámasztása érdekében – saját kezűleg rajzolta a fel a koponyára a különböző hajlamok és érzékek helyét.

Az irodalomtörténeti tárlaton kívül a Városi Múzeum egyéb kiállításai is itt kaptak helyet: a Sass-Brunner festőcsalád képei és a úgynevezett Lilike-emlékszoba mellett ide kerültek a várnál végzett ásatások során előkerült kerámiák, valamint a geológia, az egyház- és várostörténet egyéb helyi emlékei, illetve a híres sümegi csengőgyűjtemény is.

Tipp: Kisfaludyhoz még a Rózsakő köthető, ahol feleségével üldögélve megalapozta a legendát, miszerint ott örök szerelmek köttetnek.

Hasonló tartalmak

Admin mode