Ha már jártál a környékbeli termelői piacok egyikén is, akkor már meggyőződhettél róla, hogy a Balaton-felvidék, de különösen a Káli-medence igazi sajtkészítő „tejhatalom” lett: egyre többen döntöttek úgy, hogy a városi életet kecsketartásra, hajnali kelésre és természetközeli életmódra cserélik.

A farmok többsége azonban nem látogatható, azonban a Kővári Kecskefarm üdítő kivétel, ahová, akár bejelentkezés nélkül is ellátogathatsz. A farmon – nevéhez híven – helyben készült büdös-, félkemény- és kecskesajtot, illetve mangalicakolbászt vásárolhatsz, sőt, igény esetén akár még fél disznót is kaphatsz. Idegenvezetés nincs, de nyugodtan mászkálhatsz egyedül annak fejben tartásával, hogy nem állatsimogatóban vagy. Majdnem félezer állat él itt, így az élő kecskefejés és mangalicamorgás garantált, nem beszélve az olyan attrakciókról, mint a feketehúsú csirke.

Kőváriék a pedagógusi hivatást cserélték erre az életformára: első kecskesajtjuk több mint tizenöt éve készítették és nagyjából napi húsz kilónyi sajt kerül ki a műhelyükből mostanság. Vásárolni az üzletükben tudsz, ahonnan a már említett termékek mellett lekvárt, tarját, oldalast, csülköt és combot is vihetsz haza. Ha esetleg bánni kezdenéd, hogy valamit otthagytál, akkor a káptalantóti piacon pótolhatod a mulasztást.

Tipp: Ha kifejezetten állatnézegetés a célotok, akkor érdemes inkább a közeli salföldi majorba beugrani.

Címkék