Simon István 1926-ban született Bazsiban, ahonnan egyetemistaként a fővárosba került, ahol harmincéves kora előtt már több József Attila- és egy Kossuth-díjat tudhatott maga mögött.

A Sümeg melletti településen található szülőháza ma emlékház, amelyben a klasszikus irodalomtörténeti kiállítás mellett a néhány éve történt újrarendezés során egy „megfogdosható” néprajzi tárlat is helyet kapott. Az előbbin olyan érdekességeket lehet megtekinteni, mint Simon Párizsba tett vagy éppen távol-keleti utazásai alkalmával hazaküldött képeslapjai, képviselői igazolványa az Országgyűlésből vagy éppen kéziratai, míg a másik kiállításon paraszti bútorok és berendezési tárgyak mutatják be azt a környezetet, amelyben Simon a gyermekkorát töltötte.

Tipp: A költő születésnapjához közeli hétvégén minden évben megtartják a helyiek által csak „Pista-napnak” becézett megemlékezést, amelyre az utóbbi években – az elmaradhatatlan szavaló kisiskolások mellett – hívtak már slammert, irodalomtörténészt és hegedűművészt is.

Hasonló tartalmak

Admin mode