Keresés EN

látnivalók & kultúra

Veszprémi Várbörtön (Átmenetileg zárva)

A büntetés-végrehajtási szervek és a Laczkó Dezső Múzeum együttműködésének köszönhetően 2015-ben megnyílt a látogatók előtt a veszprémi Várbörtön. A börtön XVII. századi megépítése óta keringenek pletykák annak szörnyűségeiről, például, hogy a hivatalosan 55 ember befogadására képes épületben tartottak fogva 250 embert is. 

Az Élet a mínusz harmadikon – Várbörtön a 21. században címet viselő állandó tárlat nem pusztán a várbörtönről szól, hanem a falai között élt emberek sorsáról is: a nyilasok által bebörtönzött Mindszenty bíboros zárkája ugyanúgy megtekinthető, mint az a cella, ami a legenda szerint Sobri Jóskáé volt (a szóbeszéd annyira erősen tartja magát, hogy az ominózus helyiség ajtaját a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben kiállították).

Tipp: 2016 óta látogatható az 1956-os emlékszoba is, ahol komor vaskeresztek emlékeztetnek az áldozatokra, illetve a folyosón is több helyen is elmesélik a forradalmárok történeteit.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Véndiák

?>

A Véndiák már 1938 óta várja vendégeit, mégis az a hely, ami nevével ellentétben mindig tud újat mutatni. Az évtizedek óta idejáró törzsvendégeket pont ezért tudják megtartani. Ide betérve az ember mindig elégedetten távozik, legyen az egy magyaros ebéd, egy hamburger, egy napi menü, egy finom desszert vagy egy különleges koktél.

Shopping

V26 Képregénybolt

?>

A képregényekért rajongók száma ugyan nem nagy, de azért még mindig akad rá vevő, sőt az Újlipótvárosban lévő V26 saroküzlet a kis, de annál lelkesebb tábor számára minden igényt kielégítő módon kínál mindenféle képregényt.

Gasztró

Meron Budapest

?>

A Podmaniczky Frigyes tér és az Arany János utca környéke megújult, jobbnál jobb helyekből pedig nincs hiány, ahogy ezt a Meron Budapest is igazolja.

Gasztró

Szabad Új Hely

?>

Vagány vegán konyha a Csarnoknegyedben. Röviden így jellemezhetnénk a Szabad Bisztró nagy testvérét, a Szabad Új Helyet, ami egy sokkal tágasabb hely a Király utcaihoz képest, de legalább olyan finom vegán és laktató fogásokkal.

Neked ajánlott

A