Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Kincsvadászat és rompiknik a Balatonnál - 1. rész

Ha már unalmas a strand és a lángos, indulhat a kincsvadászat a Balaton környékén - a tó mindkét partján rengeteg romos vár és templom vár felfedezésre, amelyek ráadásul ingyen látogathatóak. Akár plédet és piknikkosarat is magunkkal vihetünk, hogy délben már egy ligetekkel körülvett, csendes rom tövében fogyasszuk el az ebédet. Írásunkban egy csokorra valót válogattunk az északi partról, illetve a Balaton-felvidékről. A lenti romok egy részének és még sok minden másnak a leírása részletesen is megtalálható Balatoni romok blogon, ahonnan további ötleteket meríthettek kirándulásokra. Folyt.köv

1/4

Essegvár, Bánd

Ha valaki szereti az olyan várromokat, ahol a madár se jár, annak pont megfelelő Bándon a XIV. századi Essegvár romja. Eredetileg fából építették, feltehetően 1270 körül, majd a XIV. században alakították át kőépületté. A faluból rövid, meredek turistaösvény vezet a várhoz.  Gyönyörű, verőfényes, kora nyári délutánon jártunk arra, de közelben-távolban nem volt más látogató.

2/4

Papsokai Szent Mihály templomrom, Balatonfüred

Balatonfüred nemcsak a cukrászdáiról nevezetes, de számos múzeuma és egyéb nevezetessége mellett egy templomromot is találunk itt. Papsoka elnevezése egyházi birtoklásra utal, részben itt laktak a tihanyi apátság szolgái. A román templomot többször átépítették, valószínű, hogy a török időkben pusztult el. Balatonszőlős felé haladva, a Vázsonyi útról már meglátjuk a hegyen ágaskodó templom romjait, amihez mindenképp érdemes felkapaszkodni, már csak a kilátás miatt is.

3/4

Barlanglakások és templomromok, Tihany

Tihany a romvadászok egyik kedvenc terepe lehet, itt ugyanis három érdekes rom is van. A barlanglakásokban feltétlenül érdemes tenni egy túrát. Az Árpád utca végén ingyen le lehet parkolni, onnan szűk fél óra alatt a jól jelzett ösvényen elérhetőek a barlangok, amelyek a X-XI. század környékén keletkeztek. A sétaútról pompás kilátás nyílik a tavakra, az azon ringatózó vitorlásokra, az apátság tornyaira és a falura. A romantikus, nyugodt hangulatot a körülöttünk repkedő pillangók és a kabócák zümmögése is erősítette, no meg az erdő végtelen nyugalma. Tihanyban a remetelakokon kívül két Árpád-kori romtemplom is áll: az apáti templomrom és az újlaki templomrom. A XII. századi, román stílusú apáti templomromot a 71-es út sajkodi leágazása közelében találjuk, a gondozott réten jól látható a főútról. Az újlaki templomrom sajnos nem érvényesül olyan szépen, meglehetősen benőtte a növényzet. A Club Tihany Hotel főúttól legtávolabbi parkolójához, a recepció környékére kell menni, és ott, a zöld kerítésen két kapu található: az egyik, az íjászoké általában zárva van, úgyhogy a másikon kell bemenni, ahonnan pár tucat lépcső vezet fel a kis templomhoz.

Hasonló tartalmak

Idén is látogatható Közép-Európa legnagyobb, templomban épített betleheme

?>

A több mint ötven négyzetméteres, Balaton mellett található alkotást idén is megcsodálhatják a látogatók.

A brunchtól a korcsolyázásig – Ilyen egy tökéletes téli nap a Balatonon

?>

Az ünnepi készülődés közben vagy után jól jön egy olyan nap, amikor a Balaton látványa segít egy kicsit lelassulni és kisimítani az idegeinket.

Bezár a kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét

?>

A tulajdonos betegsége miatt 2024 januárjától bezár a kőröshegyi vendéglátóhely.

Fonyódot már a 19. századi gerillafürdőzők is imádták

?>

A partszakasz adottságait egy itt kiránduló társaság fedezte fel, így idővel Fonyód és Bélatelep lett a jómódú nyaralók egyik bázisa a partszakaszon.

Neked ajánlott

A