A veszprémi Fricska csapata húsvétkor nyitotta meg a balatonföldvári Hotel Anna Villa épületében és a vízpart mellett található, hatalmas kertben a második egységét. A Fricska magával hozta a burgereken, BBQ-n, rántott és grillételeken alapuló kínálatát és a laza, családbarát „étteremlakás”-hangulatot, de közben megőrizte a villa elegáns miliőjét. Kipróbáltuk a Fricska Balatont.

A Fesztivál tér Balatonföldvár egyik legszebb pontja: előttünk a Balaton hullámzik, mellettünk mindkét irányban a Kvassay sétány platánjai sorakoznak, szemben a Tihanyi-félsziget magaslatai. Mögöttünk a Hotel Anna Villa arisztokratikus épülete, melynek éttermébe nemrég költözött be a veszprémi Fricska új étterme, a Fricska Balaton, és a kert, amit padok, pihenőszékek foglalnak el.

Ebben a kertben korábban a Helka Sörkert működött, de a Helka csapata kapacitáshiány miatt elengedte a helyet, és már az egykori vasútállomás közeli épületében megnyílt sörfőzdére és az alagsori, új főzdekocsmára fókuszálnak.

A szeles idő miatt a belső térben foglalunk helyet, de a hatalmas üvegablakoknak köszönhetően innen is gyönyörködhetünk a festménybe illő látványban. Bent is érdemes körülnézni: a plafonról fehér, gipszből készült halak és hatalmas szőlőfürtökre emlékeztető lámpák lógnak, az egyik falra terített asztalt megjelenítő installáció került (függőlegesen), a tágas tér egy másik részében madárfészkekre és feltört tojásokra emlékeztető dekoráció várja, hogy megfejtsük a jelentését. Megtudjuk, hogy dizájnelemek a négy évszakot – és a négy évszakos nyitvatartást – jelképezik, a halak és a békalencse a nyarat, a tojásból kikelt madarak és a fészkek a tavaszt, a szőlők az őszt, a telet pedig a kandalló, a téli Balatonról készült festmény, valamint a havas hegycsúcsot szimbolizáló lámpák jelenítik meg.

Kialakítottak egy játékokkal teli gyereksarkot is, és jól illik az elegáns térbe a néhány retró hangulatú dizájnbútor is. Hiszen nincs Balaton egy kis nosztalgia nélkül.

Nincs titok, csak normális minőségű alapanyag

A Hotel Anna Villa tulajdonosa partnert keresett a vendéglátó szolgáltatásaik üzemeltetésére, beleszeretett a Fricska veszprémi éttermének koncepciójába, így jutott el hozzánk – mondja Rácz Krisztián üzletvezető-séf. Bár az adottságok és a kapacitás mások – a Fricska Balatonban a veszprémi étteremhez képest is több vendéget, kb. 450 főt tudnak leültetni –,  a kínálat 90 százalékban ugyanaz a két egységben. Veszprémben többek között a térségből érkező nyersanyagokkal dolgoznak, a déli parton viszont egy picit más kínálatot is kell biztosítani.

A két étterem kínálata hat is egymásra: Veszprémben felkerülnek az étlapra a déli partra készült fogások, Földváron pedig a veszprémi ételek. Csak a balatonföldvári étteremben volt kapható például a brick tésztában sült pulled ponty (ami hortobágyi palacsintára hajazó tálalást és némi ázsiai csavart is kapott), és nem kizárt, hogy a veszprémi Fricskában is elérhető lesz. A BBQ-ételek a Fricska saját szmókerében (egyelőre Veszprémben) készülnek, 

az ételeknél pedig a titok a normális minőségű alapanyag

– vallja Rácz Krisztián. A bucit a budapesti à table! pékség szállítja frissen, hetente többször, a marhahúspogácsa szabadtartású „szőke” marhából (Blonde d'Aquitaine) készül, ami egy magas zsírtartalmú hússzövettel rendelkező fajta, és családi hentesüzemben készítik a Fricska receptje alapján.

„Nem állítjuk, hogy minden hétvégén falusi nénik paradicsomoskertjébe megyünk szüretelni, de figyelünk arra, hogy normális legyen a zöldségek minősége, az uborkát pedig házilag savanyítjuk″ – folytatja az üzletvezető-séf.

Az ikonikus fogások maradtak

Természetesen itt is kapható az ikonikus Fricska burger (4290 Ft), amit Veszprémben lassan egy évtizede nem lehet levenni az étlapról. Aki még nem kóstolta volna: a húspogácsához cheddar, házi Fricska-szósz, csemegeuborka, ropogós saláta jár, és az elmaradhatatlan szezámos coleslaw salátával – vagy a balatoni retró jegyében házi csalamádéval – és kétszer sült Fricska burgonyával tálalják, raklapon.

Aki kipróbálna valami mást is, a chef burgerbe (5690 Ft) a húspogácsa mellett tépett malachús és Helka sörös BBQ-szósz kerül, de – mint megtudtuk – újdonságként érkezik a nyári étlapra a távol-keleti ízvilágú, sült malachasaaljás, hoisin szószos burger és a csirkés, házi falafeles, grillgomolyás baók.

A BBQ-csülök (4990 Ft) duroc sertésből készül, szmókerben, kilenc órán át, saját rubbal (szárazpáccal). Kétszer sült burgonya és coleslaw kíséri.

A supreme paprikás csirke nokedlivel (4490 Ft) nevű fogásnak külön története van. Az egész úgy indult, hogy kísérletképp feltették a veszprémi Fricska táblás ajánlatai közé a tojásos nokedlit friss fejes salátával. Olyan mennyiséget eladtak belőle, hogy az étlapra kellett kerülnie, meséli Rácz Krisztián. A paprikás csirkét meg mindenki szereti. A két fogás elsőre kissé extrém szerelemgyereke lett az étel, amihez a csirke magyar tenyészetből származik.

Az étkezést a Fricska krémessel (1890 Ft) zárjuk. Még véletlenül sem hasonlít a klasszikus krémesekre, mert a habkönnyű, vaníliás krém itt nem mille-feuille-lapok közé kerül, hanem a ropogós lapokat állítják a finom masszába. Mindig valamilyen idénygyümölcs kíséri – amikor ott jártunk, még nem jött el az eperszezon, ezért mangó egészítette ki a vaníliás ízt.

Reggeli és alkoholmentes rövidek

A Fricska Balaton a Hotel Anna Villa vendégeinek félpanziós ellátását is viszi, ami azért nagyon jó hír, mert külsősként is beülhetünk hozzájuk reggelizni. A hotelekben megszokott, csévingekben történő tálalás helyett à la carte reggelit kínálnak, nagyrészt az étlap fogásaihoz is használt, szezonális alapanyagokból.

Az itallap összeállításánál a környékbeli borászok termékeit preferálják (egyelőre északi parti pincészetek szerepelnek rajta), de van argentin malbec is, ha valaki másra vágyna. Megtaláljuk az itthon még kevésbé ismert, de külföldön már trendnek számító alkoholmentes röviditalokat – és az ezekből készült koktélokat is. A vendégek vevők erre, „alkoholmentes ginből például már többet adunk el, mint sima ginből” – mondja az üzletvezető-séf. (Hogy még jobban megismerjék a vendégek ezt a vonalat, május 18-án rendeznek egy alkoholmentesgin-fesztivált, ahol DJ-szettekkel is készülnek.) Az étterem programjai majd az iskolaév után indulnak be, a tervek szerint a hétvégéken DJ-k érkeznek, és sok családi eseményt szerveznek a szállodával közösen.

A Fricska Balaton egy nagy kapacitású (100 főig rendezvényeket is tud fogadni egész évben), családbarát, laza étterem lett, ahol minden évszakban lehet gyönyörködni a néhány méterre levő tó látványában. Az már csak ráadás, hogy a teraszról látható a tökéletes balatoni naplemente, amivel soha nem lehet betelni.

A cikkben szereplő árak látogatásunkkor aktuális árak, melyek változhatnak.

ELÉRHETŐSÉG

Fricska Balaton

8623 Balatonföldvár, Rákóczi Ferenc utca 9. 

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék