Keresés EN

Ez is érdekelheti

Aktív

20 tipp egy szuper balatoni tavaszhoz – Bakancslista

Sorra nyitnak a vendéglátóhelyek, és egy új gasztrokulturális fesztivál csábítja a tóhoz a finom ízek és a rendhagyó programok rajongóit.

Aktív

7 ok, amiért nagyon várjuk a tavaszt a Balatonnál

Mutatunk néhány okot, amiért érdemes időt tölteni a tó környékén, ráadásul három hosszú hétvége is lesz a következő időszakban.

Aktív

A déli part fövenyes strandjai

Mi az a fövenyes strand? Hát ugyanaz, mint a lidós. Nem baj, ha még ezzel sem vagyunk beljebb, mert ezek a fogalmak a mi szótárunkban is most kezdenek helyet szorítani maguknak. Az északi és a déli parton is egyre több strand akar fövenyesíteni, ami magyarra lefordítva azt jelenti, hogy homokos partot szeretnének látni, mert jót tesz a víz öntisztulásának és a strandolók is jobban szeretik. Nem titkoltan azért indultunk el a déli part négy városának strandján körülnézni, mert Fonyódon nemrég adták át a felújított, a Balaton leghosszabbnak mondott fövenyes strandját.

  • Vettünk négy fövenyes strandot
  • Két fizetőst és két szabad strandot
  • Köztük a múlt héten átadott és 450 millió forintból felújított fonyódi strandot
  • Hogy megnézzük hol tart a mostanában divatos fövenyesítés
  • Ez szerintünk is jó út, viszont van, aminek nem örülünk
  • A klasszik strandkaját teljesen hidegen hagyja a gasztroforradalom
  • Egyedül a lellei partot fövenyesítették teljesen
  • Azért pedig fizetni kell

Balatonfenyves

A fenyvesi szabad strand kiváló, ha a mozgásigényedet nem elégíti ki a vízben labdadobálás, vagy a lángosért rohangálás. A parton a klasszik ketreces ugráló, vagy a játszótér mellett a strandröplabda is állandó lehetőség. A vízben felállított kosárpalánkok előtt viszonylag nehéz lesz labdát pattogtatni, de az vicces, hogy a tempódobás kifejezetten más kihívásokkal jár együtt, mint ha a szárazföldön próbálkoznánk. A legjobb mégis az, hogy van egy kitelepült szörfiskola is a strandon, ahol ha az első óra után ugyan még nem is utaztatnak ki egy Los Angeles-i próba hullámlovaglásra, azért az alapokat egész gyorsan el lehet sajátítani. Ha vonattal érkezel, csak indulj el a vásári bódékkal szegélyezett úton a part felé, mert az út egyenesen erre a szabad strandra hoz.

A hatalmas területű placcon két helyen is begyalogolhatunk a vízbe egy-egy alulméretezett homokos partszakaszról, de még ez a kis hely is elég a gyerekeknek ahhoz, hogy Trónok Harca-helyszínt megszégyenítő várat építsenek. A kajalehetőségek korlátozottak ugyanúgy, mint máshol a partokon: aki a kellemesen egézségtelen strandkajákra pályázik, itt is a bőség zavarával kell legalább olyan keményen megküzdenie, mint The Rock-nak a világ összes szörnyetegével az új Herkules filmben. A két biciklit tologató és óbégatva főtt kukoricát áruló arc kifejezetten érdekes alapzajt ad a strandnak, viszont remény mindig van: a Robinsonra keresztelt étteremben mirelit sült krumpli helyett steakburgonyával tálalt gyrosra akadtunk.

Balatonlelle

Ha vonattal érkezel, szinte képtelenség nem belebotlani Lellén a Napfény Strandba, mert csak nyílegyenesen el kell indulni a part felé, és ha belépőt kérnek tőled, már jó helyen is jársz. Egy napijegy 600 Ft (diákoknak és nyugdíjasoknak ennek a fele), ha pedig a várnak és bástyának álcázott élménymedencékhez akarunk bejutni, azért még egyszer ennyit kell fizetnünk. A retró tábla a bejáratnál senkit ne tévesszen meg: a Napfény legalább annyira túl van már az NDK-s korszakon, mint a berlini fal. A fövenyes strandok eminens diákjaként a part is végig homokos, ami teljes mértékben klisészerű asszociációs mezőt indít el az ember fejében a magyar tenger felé.

A vízi sportok itt a békás vízibiciklinél kimerülnek, de a parton strandfocitól kezdve strandröplabdáig minden van, amihez kell homok és labda. Sőt, azért külön piros pont, hogy némi betonos placcra még egy kosárlabda palánkot is felszereltek. A több játszótér és az iszonyatos területű egybefüggő homokozóbirodalom már eleve úgy vonzaná a gyerekeket, mint Magneto a vasat, de ezen még az előbb említett kisebb élményfürdős, csúszdás rész is dob egy nagyot. Gasztronómiai szempontból a Napfény Strand sem tud túllépni a lángos, rántott hús, hekk, gulyásleves vonalon, aminél – ott, ahol kóstoltunk – nem a minőséggel volt baj, csak a mindenféle fantázia nélkül összeállított menüvel. A fedett öltöző és vizesblokk szintén hiánycikk, letusolni kizárólag a part melletti zuhanyzónál tudunk, de legalább a mosdó ingyenes.

Fonyód

A központi szabad strandot a fonyódi önkormányzat a múlt heti átadáson nagy erőkkel úgy reklámozta, mint a Balaton leghosszabb fövenyes strandját. Éppen nem volt nálunk centi amikor ott jártunk, de abban nem vagyunk biztosak, hogy a lellei strandot alaposan megverné, a tényleges homokos part területét tekintve pedig a Napfény Strand akkora kiütéssel győz, mint négy Vlagyimir Klicsko egyszerre. A fövenyes strand tényének mi nagyon örülünk és a strand valóban elkezdett szépen alakulni, viszont aki erre téved, ne számítson teljesen kész állapotokra. A térkövek – amiket néhány helyen sikerült jól is lerakni – egyelőre fölényes győzelmet aratnak a homokos placc fölött, ráadásul jelenleg jóval több az egy főre jutó munkagépek és markolók száma a környéken, mint azt egy menő strandon megszokhattuk. Az állapotokkal és az idei nyárra vonatkozó tervekkel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Fonyódi Polgármesteri Hivatalnak, de csak későbbre ígértek választ. Ha visszajeleznek, első dolgunk lesz, hogy megírjuk.

A mostani körülmények között egy rövid szakaszon mehetünk be a vízbe a homokos fövenyen keresztül, de épült új stég is, sőt egy új lépcsőt is használhatunk. A hely rendbetétele gasztroforradalmat nem hozott magával, a parttól két perc sétára sorakoznak egymás mellett a strandkaja all-star csapat tagjai. A vasútállomás közelsége miatt a strandról vonatra (vagy fordítva) rohanás is simán bejátszható. A vizesblokkot Fonyódon sem gondolták túl: a szabadban a zuhanyzókat és öltözőket bárki igénybe veheti, de ha alaposabban is lezuhanyoznátok az ivóvíz tisztaságú Balatonban fürdés után, azt a szálláson kell megtennetek.

Siófok

Siófokon választhattuk volna a homokos partok műfajának megkerülhetetlen etalonját, az Aranypartot is, de akkor sosem derült volna ki, hogy mit tud a déli part egyik legnépszerűbb városának fizetős strandja. Az 1000 ft-os belépőért cserébe kapunk egy homokozónyi területű homokos partot, ahonnan akár Csopakig is átgyalogolhatunk – búvárfelszerelésben. A kifejezetten nagy területű strand túlnyomó részén viszont a sziklás part fölött lépcsős megoldás vezet be a vízbe, cserébe viszont a napozós szekció tényleg tele van homokkal. Itt vastagon megkapjuk azt a fehér kanapés, prémiumnak látszani akaró életérzést, ami annyi embert vonz a városba – és legalább ugyanennyit üldöz el egészen az északi partig.

Hasonló tartalmak

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, és szívesen felfedeznének valami újat, és persze azoknak, akik nyeregbe pattannának az enyhe télvégi napokon.

Neked ajánlott

A