Emlékeztek még, amikor nyáron minden kocsiból a "Maradjatok gyerekek" szólt? Mi is. Amikor a hőmérő közeledik a mínuszos mélységekig, akkor pedig pláne. A 90-es évek retró slágerei helyett mi most a közelmúlt dalaiból néztük meg, mit érdemes ilyenkor hallgatni. A felhozatal kicsit Petőfi Rádiós lett, a Balaton tiszteletbeli szakértője címet pedig a Kelemen Kabátban kapja, mert a srácok két különböző számát sem hagyhattuk ki.

EZ Basic: Unnatural

Kezdjük a legújabb Balatonon forgatott klippel. Az EZ Basic számait pár éve nagyon is sokat játszotta a Petőfi Rádió, de az utóbbi egy-két évben kicsit eltűntek a popsüllyesztőben. Alig egy hónapja újra felbukkantak Unnatural című, vadiúj számukkal. Sőt, nemrég még erre is rákontráztak, mert jövőre egy egész új lemezt ígértek. A klip egyetlen szereplője az a Jakab Juli, akinek az elfelejtéséről szól gyakorlatilag az egész VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film. Juli ebben a klipben nem csinál mást, csak könyvet olvas az etetésről, csalit gyárt, majd kihajózik horgászni a stégre. A Balatonbogláron forgatott klipben mi a gyönyörű balatoni fényeket bírjuk a legjobban.

Kelemen Kabátban: Nyári dallam és Maradjatok gyerekek

Tihany, Füred, Almádi. Sehol nem lehet leállni. Kevés másik zenekarra tudnánk azonnal rávágni, hogy ja azok a balatoni arcok, de a Kelemen Kabátban tagjai balatoni klipjeikkel le sem tagadhatják, hogy igazi nyári gyerekek a Balaton-parton. A Maradjatok gyerekek nemcsak az idei nyár slágerévé tornászta fel magát, hanem olyan szavakat is bedobott a közösbe, mint a csárázás vagy a pontyolás. Az idei STRAND Fesztiválon pedig amelyik kocsiból nem a Maradjatok gyerekek bömbölt, abból biztosan a Nyári dallam szólt. Igaz, hogy utóbbit nem a Balaton-parton forgatták, de a dalban nagyon is benne van az a bizonyos nyári, szuperkönnyed balatoni életérzés.

A Balatonon belül, úgy tűnik, hogy Keszthelyre vannak igazán rákattanva a srácok. A móló melletti Szigetfürdő volt a Maradjatok gyerekek forgatási háttere, és szerintünk a Keszthelyi kikötőben című új számuk klipjében is fel fog még tűnni párszor ez a helyszín. A Művészetek Völgyében  beszélgettünk a zenekar frontemberével és zenei producerével, akik azt is bevallották, hogy a Keszthelyi kikötőbent lóhalálában kellett befejezniük, hogy még felkerülhessen a nyáron megjelent új lemezükre. Klipet így még nem volt idejük forgatni hozzá, de jövő nyáron biztos, hogy ezzel a számmal kezdenek.

Pál Utcai Fiúk: Balatonszepezd

Felhők jönnek Magyarországra. Állítólag ez volt az a sor, amiért három éve a Balatonszepezd nem kerülhetett be a Petőfi Rádió gyakran játszott számai közé. Leskovics Gábor gitáros-énekes legalábbis ezzel vádolta a MR2 Petőfi vezetését, ők viszont azzal védekeztek, hogy a Balatonszepezd szerintük nem felel meg bizonyos minőségi követelményeknek.  Az igazság - ha egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről zenék esetében – valószínűleg már soha nem fog kiderülni. Viszont szerintünk igenis jó szám a Balatonszepezd, kicsit melankolikus, de fülbemászó dallamú. És nemcsak azért szeretjük, mert Szepezd Balaton-szívünk egyik csücske a titokzatos Sir David kastéllyal, hanem azért is, mert ez a szám is megbízhatóan hozza a több mint harmincéves zenekartól megszokott minőséget.

Hó Márton és a Jégkorszak: Szandra

A bennfentesek kiváltságával ajánlhatjuk a Hó Márton és a Jégkorszak Szandra című számát, mivel Vészi Kriszta operatőr-rendezőn kívül a welovebalaton.hu csapatának tagja, Kiss Ádám volt a klip társrendezője. Pénzük kevés volt, viszont ötletük bőven akadt. A zamárdi nyaraló eleve adott volt a szocreál bútorokkal, a jelmezeket pedig a Magyar Televízióból, a Jajcicából és a Szputnyikból vadászták össze a zokniszandálos retrokliphez. Sokat bajlódtak a részletekkel, az egyik nagybácsitól kölcsön kapott furgonra például az ecseri piacról kukázták össze a nyugatnémet rendszámtáblát, a rendőr-Ladáért viszont elég volt a Zamárdi Haditechnikai Parkig menniük. Egy kamerájuk volt, az sem profi, ezért a Balaton Retro című filmből vágtak ki jeleneteket a saját felvételeikhez. A refrén pedig Hó Marci szójátéka, a "Jöttök-e a Soundra?" áthallásából lett a Szandra, oh Szandra, mikor megyünk már a Balatonra.

Kaukázus: Balaton

Lángos, tejföl, egy jó fröccs: emberek ennyi kell - hirdeti a Kaukázus egyik legismertebb száma, amelyet pár éve egy egész nyáron át dúdolt a fél ország. Balaton című számuk viszont korántsem a felhőtlen nyárról szól. Az extrán komorra sikerült szöveget hasonlóan nyomasztó hangszerelés kíséri.  Kardos-Horváth Janó jointokról és flashekről, na meg a tavon magányosan Kispált hallgató emberről énekel, szóval a Balaton és a vízen elúszó kósza hajók ebben a számban csak a magányhoz asszisztálnak. Nem erre fogunk táncra perdülni, de a kicsit ködös napokra még ez is jól jöhet.

30 Y: Felhő

Ha Zamárdi mostanában a fesztiválok fővárosa, akkor Pécs az alternatív zenéé. A 30Y is sokszor roboghatott végig a pécsi gyorssal a déli parton. A Siófoktól Balatonszentgyörgyig gyökkettővel vánszorgó járatot nagyvonalúan gyorsnak titulálja a MÁV, de a 30Y-nak elég lassú volt ahhoz, hogy egyik útjuk alkalmával leforgassák a Felhők című klipjüket. Sőt még ki is ugrottak párszor a kopott bőrüléses vonatból, hogy a part mellett egészen közelről nézhessék a felhőket. Beck Zoli énekes-dalszövegíró a 30Y történetének egyik legkirívóbb példájaként emlékszik vissza a Felhőkre. Már ötödik napja énekelte fel a zenét, de még mindig nem tudta, hogyan legyen vége a számnak. Aztán a sokadik próbánál egyszer csak bevillant neki a "Vess tökmagot elé" fordulat, amely a szám zárótémája lett.

D.O.G.: Sunshine

Augusztus végén nálunk debütált a pécsi banda második klipje. Azóta eltelt egy kis idő, és már megint nagyítóval kell keresni a napfényt a novemberi ködben, de legalább némi balatonlellei sunshine-t itt hagytak nekünk a srácok. A klip sztorija nincs túlgondolva. Három haver vízibiciklit bérel, és együtt ökörködik a déli parton. De amúgy mi más is kell egy jó nyári délutánhoz? Barátok, lassan mélyülő Balaton és napfény, hogy pár doboz sör után se legyen nagy gond. Pont ennyire könnyed szám a Sunshine, de azért a bluesos gyökerekből, funkos fordulatokból és a countrys beütésből érződik a lazaság mögötti háttértudás. A D.O.G. (teljes nevükön: Delusions of Grandeur) esetében erős a hozott anyag is: az együttes tagjai között van magyar, ír, amerikai, norvég és német származású zenész is. Mindegyiküknek más ritmusra ver a szíve, többek között ezért is érdemes lesz odafigyelni a következő számaikra.