A Balatonon ugyan három megye osztozik, de természetvédelmi szempontból egy kézben van. Így aztán Veszprém megye felől a Balaton-felvidék, Zalában a Kis- Balaton, Somogyban a Nagyberek térsége élvezi a szakemberek gondoskodását és a látogatók figyelmét. Az egész terület 1 millió hektárnyi, ebből 57 ezer hektár védett tájvédelmi körzet. A jó hír, hogy ez mind felfedezésre vár, ezért összegyűjtöttük, mi a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tíz legfontosabb látnivalója.

1/10

Tapolcai-tavasbarlang

A legújabb látogatóközpont, hiszen idén januárban nyílt meg a teljesen megújult Tapolcai-tavasbarlang. Régen is közkedvelt célpont volt – főleg esős napokon – a barlang, amelyben csónakázni is lehet. Kevesen tudják, hogy a 80-as években a bauxitbányászat miatt évtizedekre eltűnt innen a víz, és kisebb csodának számított, amikor ismét megtelt a barlang a kristálytiszta karsztvízzel. A helyszín valamennyi kiállítótere megbabonáz, hiszen van kúszóbarlang, kőtapogató, 3D-s vetítőterem. A szakemberek mindent megtettek annak érdekében, hogy megpróbálják bemutatni, hogyan keletkezett, miként épül föl ez a hihetetlen, emeletes, föld alatti tórendszer. A túrát a fő attrakció zárja, vagyis csónakázhatunk a föld gyomrában egy barlangban. Szinte hátborzongató. A túrát feltétlenül a város főutcájáról nyíló Malom-tónál folytassuk, hiszen ez is összeköttetésben van a barlanggal. Jól tesszük, ha előre időpontot foglalunk, vagy elővételben veszünk jegyet, mert egy-egy borongós napon sor kígyózik.

2/10

Tihanyi-félsziget

A Tihanyi-félsziget hazánk három Európa-diplomás helyének egyike. Önmagában egy természeti csoda, amely európai szinten is megállja a helyét. Ha éppen nem a júniusi levendulavirágzás idején megyünk, akkor is szép látvány a sziget bejáratánál az út mentén az ültetvény, a messze földön híres Őslevendulás. Tihany azonban nem csak a levenduláról szól, bár a kirándulás kiindulópontjának tökéletes a Levendula Ház, amelynek kertje a Belső-tó nádasában vezet végig. A Levendula Házban kisfilmmel mutatják be a régi Tihanyt, a halászatot, a levendulagyűjtés történetét, mellette pedig a környék geológiai múltjáról, élővilágáról is érthető és emlékezetes képet kapunk. Igazi családi program lehet, mert külön foglalkoztató és kézműveskedés várja a gyerekeket. Innen érdemes a bencés apátság és a Visszhang-domb felé folytatni a sétát, de Tihanyban még ezek után is sok irányban folytatódhat a felfedezés.

3/10

Pannon Csillagda

Tudományos érdeklődésűeknek tökéletes. Ha igazi ismeretterjesztő túrára vágyunk, akkor Bakonybélig kell csak mennünk, mert ott hazánk legnagyobb és legmodernebb digitális planetáriuma vár mindenkit egy kis csillaglesre. Bakonybél amúgy is megér egy kirándulást dús zöldjével, fantasztikus levegőjével, de itt még úgy is mozizhatunk, mint sehol máshol: a 8 méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára vetített kép a legnagyobb felbontású ma Magyarországon. Fantasztikusan felszerelt távcsövekkel lehet figyelni az ismeretlent itt éjjel és nappal is. Ha ide készülünk, előzetesen feltétlenül nézzük át a filmvetítések idejét, hogy jókor érkezzünk.

4/10

Csodabogyós-barlang

Leginkább kalandvágyóknak ajánlott program lehet a Csodabogyós- barlang Balatonedericsnél. Ha szeretjük a barlangok izgalmas világát, és többre vágyunk egy kiépített sétaútnál a föld alatt, feltétlenül jelentkezzünk a szervezőknél. Ez azért is fontos, mert választhatunk az 1-2 órás alaptúra és a 4 órás extrém túra között. A Csodabogyós-barlang biztosan nem egy turisták által tömegesen látogatott célpont, így ritka élmény vár ránk. Mindkét esetben az erdei bázisról indulunk majd, kapunk megfelelő felszerelést, fejlámpát, overallt és sisakot is, tehát nekünk csak a kalandvágyunkat és helyenként a bátorságunkat kell hoznunk magunkkal. Amit kapunk még: kúszást-mászást a Keszthelyi-hegység fokozottan védett barlangjának kincsei, vagyis a cseppkövek, a látványos hasadékok között, és természetesen az ezzel együtt járó páratlan látványt.

5/10

Salföldi Természetvédelmi Major

Kényelmes kirándulási célpont lehet családoknak, ha nem akarunk nagyot túrázni, de szeretnénk elmerülni a Káli- medence hangulatában. Az itt összegyűjtött őshonos állatokat testközelből megnézni, az állatsimogatóban megsimogatni, etetni minden korosztálynak nagy élmény. Tájba illő játszótér várja a gyerekeket, míg a gyógynövénykertben végigsétálni igazán jólesik majd. Karámtól istállóig, legelőn át igazi feltöltődés itt elidőzni. Ha jókor érkezünk, a helyi lovasbemutatót is elcsíphetjük, de ha valaki éppen önálló élményt szeretne, lovagolhat is. A legújabb lakó, akivel szintén találkozhatunk egy albínó csacsi. Ha nem érjük be ennyivel, lovas kocsival a kőkúti pálos kolostor romjaihoz is eljuthatunk könnyedén, amire egyszer mindenképpen szánjunk időt.

6/10

Tanösvények

Kirándulós, felfedezős program. A Balaton-felvidéken nagyon sok túraútvonal vezet keresztül, amelyek ma már nem a megszokott zöld, kék, sárga csíkos jelzést kapják, hanem tanösvénynek vannak kiépítve. Így a kellemes túrákon túl ma már sok információhoz is juthatunk egy-egy alkalommal a tanösvényeken. Vezet ilyen Csopakon, a Pele-körút, de a Tihanyi-félszigeten át, a Tapolcai-medencében, a Keszthelyi-hegységben és a nemzeti park szinte valamennyi területén keresztül. Nálunk megtaláljátok az összeset.

7/10

Tanúhegyek

Igazi nagy túrázós program. A Balaton-felvidék legizgalmasabb képződményeit egyenként hódítsuk meg, így jó néhány túrát szervezhetünk. A hegyek kb. 4-5 millió évvel ezelőtti krónikások: arról a földtörténeti időről tudnának mesélni, amikor az egész területet a Pannon-tenger borította. Bazaltvulkánok törtek fel és alkották a hegyeket, amelyekről később az üledék lekopott, és maradtak máig a kemény bazalttal fedett részek. Ezzel tökéleteset alkotott idővel a természet, mert ma nem győzünk betelni a Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy, Hegyestű, Gulács, Tóti-hegy, Haláp látványával. A kevésbé ismert Gulács, a zord öreg is megér egy túrát, főleg, hogy a Sér kút friss forrásvize könnyen megközelíthető és különleges hely.

8/10

Bazaltorgonák

Csodás kilátás, közepes erősségű túra. Ha a tanúhegyek közül a Szent György-hegyet szemeljük ki, készülhetünk egy nagy sétára és fantasztikus kilátásra. A hegy északi oldalán induljunk a mogyorósi domboldalon, és az autókat letéve irány a hegy a jól járható úton. A turistaházhoz érve megpihenhetünk, majd a séta kicsit meredekebbé válik, de egyenesen a bazaltorgonák közé vezet. Így tehát kb. 3-4 millió éves vulkáni tevékenység legszebb emlékein lépkedhetünk, hiszen a bazaltorgonák a felszínre törő lávából épültek fel 30-40 méter magasan. A túra a legkisebbekkel nem igazán praktikus. Nagyobb gyerekes családoknak ajánlott.

9/10

Kis-Balaton

Újrafelfedezős kirándulás. Általános iskolai olvasmányainkból ismerjük a Kis-Balatont, de igazságtalan lenne csupán ennek alapján ítélni, így itt az ideje ismét felfedezni a tájat. A Kis-Balaton ugyanis újjáéledt. Korábban, egészen a 18. századig a Balatonnal együtt emlegették, összetartoztak. Ez a terület a Balaton öble volt, ám a szűrő funkcióját a Sió csatorna megépítésével lassan elvesztette, ezzel aztán veszélybe is került a puszta léte. Vízvédelmi rendszerének kidolgozásával a szakemberek megmentették, így hazánk egyik legsokszínűbb állat- és növénymenedéke lett. Nem véletlen, hogy csak ellenőrzött keretek között látogatható. Érdemes Zalaváron, a Kis-Balaton Házban kezdeni, hogy megismerkedjünk lenyűgöző állat- és növényvilágával.

10/10

Bivalyrezervátum

Egyedülálló élmény a nem mindennapi, ám őshonos állatokkal ez a randevú. Ha a nemzeti park nyugati része felé vesszük az irányt, a Zalakomár és Balatonmagyaród között található Kápolnapusztai Bivalyrezervátum biztosan meglep bennünket több száz hatalmas bivalyával, amelyek kényelmesen ejtőznek és dagonyáznak annak tudatában, hogy az ő génállományukat már megmentették. A helyszínen bivalytörténeti kiállítás mutatja be a korabeli állattartást, és nem meglepő, ha ürgék szaladgálnak majd mellettünk, vagy akár a denevéreket kedveljük meg például a denevérek éjszakája kapcsán.

Érdemes a nemzeti park honlapján feltérképezni a programkínálatot, hiszen az év minden hónapjában valami újat, valami különlegeset szánnak a látogatóknak a szakemberek. Az első alkalommal, hogy nekiindulunk a tájnak, biztosan a természet rajongói leszünk – ha eddig ez nem történt volna meg velünk a Balaton környékén.