Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Árpád-kori templomok a Balaton körül

Nem feltétlenül nagy szám, ha valahol szép katolikus templomot találunk, de az már egyértelmű kalapemelést érdemel, ha egy templomot Árpád-házi királyok építtettek, azóta pedig semmi nem tudta lerombolni őket, ami történt ebben az országban. Hévíz-Egregytől Litérig nagyon sok XII-XIII. században épült, később felújított templom működik ma is, most ezek közül mutatunk kilencet.

Felsőörsi prépostsági templom

A felsőörsi prépostságot az Örsi család alapította a XII. század végén, és ők kezdték el építeni a templomot is, amit a XIII. század elején fejeztek be. Az idők során az épületet többször kifosztották, a sírokat feldúlták, majd a török háborúk idején le is égett. A többszöri restaurálás után 1943-ban a Műemlékek Országos Bizottsága megkezdte a tudományos vizsgálatot és kutatást, így sikerült megmenteni a teljes enyészettől. A templom egyik legszebb dísze a bélletes nyugati kapuja, de a torony fő homlokzatának gazdag architektúrája is egyedülálló, hiszen a kaput lezáró timpanon motívuma Magyarországon itt jelenik meg először.

Egregy (Hévíz), Szent Magdolna templom

A Hévízen található Árpád-kori kőtemplomról először egy 1341-es oklevélen szerepel adat, ezért a történészek azt feltételezik, hogy a XIII. század második negyedében építhették. A román stílusú templomon a középkorban nem végeztek nagyobb átalakítást, 1731 után építették át először, majd az évek során többször is renoválták. 1965-ben az épületet korhű berendezési tárgyakkal látták el, s így ma eredeti hangulatában tekinthető meg bárki számára. A templom legfőbb ékessége a már messziről jól látható torony, amelyet nyolcszögű, úgynevezett "csürlős sisak" fed le.

Cím: 8380 Hévíz, Egregyi úti temető

Kisapáti, Szent Kereszt kápolna

A Szent György-hegy keleti oldalában fekvő Kisapáti legrégebbi épülete a Szent Kereszt kápolna, mely a XIII. században, feltehetőleg a tatárjárás utáni évtizedekben építhették. A XVII. századtól kezdve a lakosok leköltöztek a hegyről a mai település helyére, így a kápolna sokáig elhagyatott volt, teteje beázott, falai beomlottak, végül 1958-ban állították helyre és viselik gondját ma is. A kápolna szentélyében késő középkori oltár, illetve szintén középkori festett freskótöredékek ma is láthatók.

Cím: 8284 Kisapáti, Szent György-hegy

Lengyeltóti, Szent Jakab római katolikus templom

Egészen az 1990-es évekig úgy hitték, hogy a lengyeltóti katolikus templom az előző évszázadban épült, ám az 1989-ben elkezdett renoválás során kiderült, hogy az épület egyes részei ennél sokkal régebben, a XII. században keletkeztek. Mivel a község neve nem szerepel az 1330-es években országosan összeírt plébániák sorában, valószínű, hogy a templom valamelyik szerzetesrend egyháza lehetett. A templom további érdekessége, hogy eredetileg torony nélkül tervezték.

Cím: 8693 Lengyeltóti, Szent Erzsébet tér

Litér, Református templom

Litér és temploma előbb a Veszprémi Püspökség fennhatósága alatt állt, később, a XV. századtól földesurak kezébe került. Az épület egyes feltételezések szerint az Árpád-korban épült, ennek egyik bizonyítéka a homokkőből épült díszes kapu, melynek román stílusú architektúráját a franciaországi Chartres-ben kialakult oszlopszobros kaputípus első magyarországi képviselőjének tekintik.

Monoszló, Református templom

Monoszló valószínűleg már a honfoglalás idején lakott település volt, legrégebbi épülete az eredetileg Szent Mihály tiszteletére szentelt, XII-XIII. században épült templom. A templom eredetileg román stílusban készült, majd a XIX. században klasszicista tornyot építettek elé. Legszebb része a 70-es években feltárt és helyreállított bélletes román kapuzat életfa motívummal, továbbá a templomkertben található közel 200 éves somfa a botanikusok szerint nagy ritkaságnak számít.

Cím: 8273 Monoszló, Templom u. 15.

Nagyvázsony, Római katolikus Szent István templom

Nagyvázsony és környéke már a római korban lakott volt, ám az első írásos emlékek a tatárjárás idejéből valók. Ekkoriban épülhetett a mai templom elődje is, melyet a helyi birtokos család, a Vezsenyi (Vázsonyi) nemzetség építtetett a Mindenszentek tiszteletére. A család kihalása után ezt a templomot többször is átalakították: az új földesúr, Kinizsi Pál, később pedig a Zichy család nyúlt hozzá az épülethez. Eredeti formájában javíttatták ki a gótikus boltozatot és az ablakokat, majd az elpusztult berendezések helyére újakat készíttettek, végül 1773-ban a középkori torony helyére karcsú harangtornyot építtettek.

Cím: 8291 Nagyvázsony, Rákóczi utca

Tihanyi Bencés Apátság temploma és altemploma

A magyarországi román kori építészet egyik legszebb alkotása a Tihanyi Bencés Apátság altemploma, ahol 1055-ben I. András király építtette meg családja temetkező helyét. A kolostorba (a mai apátságba) 1716 után költöztek a bencés szerzetesek, akik a török pusztítást követően renoválták az épületet, ekkor került felépítésre a két torony, mely 1752 óta a Tihanyi-félsziget jelképe.

Az altemplomot az évszázadok során többször átalakították, felújították, a padlózatát felásták, vakolatát leverték. A mai formájában, a román kori hangulatot visszaidézve 1955-től látható és látogatható.

Zánka, Református templom

Hasonló tartalmak

Advent a Balatonnál – 15 szuper program decemberre

?>

Nyakunkon a december, közeleg a karácsony, és erre a Balaton körüli vendéglátóhelyek is felkészültek.

Luxushajó formájú épületek és kedves nevek a házfalon – A sokszínű balatoni építészet

?>

Bolla Zoltán legújabb, a Balatoni modernizmus és art deco című könyvében megismerhetjük az áramvonalas épületeket éppúgy, mint a díszes nyaralókat.

10,5 kilométeres szakaszon újult meg a Balatoni Bringakör

?>

Átadták a Balatonudvari és a Vonyarcvashegy közti szakaszt.

20. századi tervek alapján rekonstruálják a Hévízi Tófürdő épületeit

?>

Visszaállítják a hévízi gyógyfürdő épületeinek hagymakupoláit is.

Neked ajánlott

A