Annyi szuper új hely nyílt idén a Balaton körül, hogy kitaláltunk egy képzeletbeli túrát. Veszprémben kezdődik, Balatonfüreden ér véget, közben útba ejtünk nagyszerű cukrászdát, eldugott kastélyt erdőben segwayezéssel, domboldalban piknikezést és hatalmas luxusszállodát is.

Becsuktuk a szemünket és elképzeltük, milyen jó lenne bepattanni egy negyvenéves VW Transporterbe, és körbeutazni a tavat pár nap alatt egy csapat haverral, végiglátogatva a vadonatúj helyeket. Az északi parton található új éttermekről már írtunk, most összeszedtük azokat a szállásokat, cukrászdákat, múzeumokat, borozókat, bárokat és más különleges helyeket, amelyek érdemesek arra, hogy ott elidőzzünk, mert többet nyújtanak, mint az átlag. A kört Veszprémtől kezdtük, az óramutató járásával megegyezően haladtunk Balatonfüredig.

1/12

Tizen1 Kávézó - Veszprém

Körtúránkhoz pont kiváló kezdés a veszprémi Tizen1, ami a Fortuna udvarban bújik meg a belvárosban. Egy igazi kávémester készít itt nekünk kifogástalan reggelit, na meg egy pörgető eszpresszót, hogy jól induljon a nap. Az már csak hab a tortán (azaz capuccinón), hogy az enteriőrre is odafigyeltek, letisztult belső térben lehet beverni a nap első feketéjét.

2/12

Villa Gréta - Siófok

Idén dobbant be a köztudatba a Petőfi sétány eddigi hangulatától tájidegen, de épp ezért szuper cukrászda, a Villa Gréta. Egy nagykőrösi házaspár mindenét feladta, hogy megvalósítsa az álmát és kiaknázza a feleség zseniális tehetségét. Emberi árakon, felújított épületben, isteni ízeket lehet kiélvezni itt, miközben csak méterekre vagyunk a Balatontól, na meg a város központjától.

3/12

Gyümölcs Wellness Központ - Zamárdi

A sütizés után a pálinkafőzés doyenjétől tanulhatjuk meg személyesen, hogyan kell friss gyümölcsből isteni párlatot készíteni. Ha a gyereket is visszük, az se gond, van neki játszótér, kínálnak szörpöket és aszalt gyümölcsöket is a pincesor közelében fekvő cuki kis telken. Szóval nem kell félni, ez nem a szomszéd karcos cefréje lesz, hanem tényleg finom pálesz, és a hely alapból nem a piálásról szól, hanem A Gyümölcsről.

4/12

VillaBogart - Alsóbogát

A Festetics-Inkey-kastélybirtok újragondolása végre több lett, mint a klasszikus, habos-babos, romantikus kastélyszálló irány. A szép lassan, épületről épületre zajló felújítás eredménye egy vadregényes, természetes, monumentális helyszín, ahol kiélvezhetjük a terepet segwayeken vagy oldtimer kocsikkal verhetjük fel a somogyi nyugit. A szállás pazar és rusztikus, kellemesen recseg-ropog az élet itt. Az odaútnál jobb résen lenni: Fonyódról Lengyeltótin át Kaposvár felé kell menni, majd balra el kell kanyarodni Mernye felé, aztán a szerpentinkanyar után meg is érkeztünk Alsóbogátra.

5/12

Kristinus Borbirtok - Kéthely

Ha kialudtuk magunkat, irány a déli part feltörekvő borászati központja, Kéthely, ahol a Kristinus olyan modern borbirtokot létesített, mintha valahol a Weinviertelben lennénk. A projekt nem teljesen új, de idén sikerült eléggé felturbózni. Egyfelől Vinotelt nyitottak tíz szobával, magyarul itt is meg lehet szállni, sőt, most már egy bormozi is erősíti a komplexumot. Nyílt még egy Gasztro Műhely is, ahol a borokhoz passzoló fogásokat készítenek Budapesten edződött és elismert szak(ács)emberek.

6/12

Amazon Ház Látogatóközpont - Keszthely

Ha faltunk egyet Kéthelyen, irány a hasonló nevű Keszthely, ahol egy szuper új múzeumot érdemes felkeresni. Ahogy az esőprogramos cikkben is megemlékeztünk róla, az évekig méltatlanul elhanyagolt Amazon Szállót végre felújították uniós pénzből, és megérte a luxemburgi adófizetők zsáknyi eurója: egy modern és élvezetes kiállítóhely jött létre a sétálóutca végén. Megismerhetjük a főúri utazásokat, zötyöghetünk hintón, nézhetünk archív felvételeket, bekukkanthatunk a MÁV egy csodás régi szalonkocsijába. Arról meg ne is beszéljünk, hogy piac is van itt rendszeresen, a szomszédban pedig ott a botanikus kert.

7/12

frissTerasz - Badacsonytomaj

Júniusban nyitott meg Badacsonyban a Laposa-család új gyeremke, a frissTerasz. Ide nyugodtan bevonulhatunk egy badacsonyi bortúra során, de akkor sem néznek ki, ha strandpapucsban ülünk le foci-Eb-t nézni a szalmabálákból (is) készült ülőhelyekre. Innentől a szokásos minőségi köröket kapjuk: jóféle zsíroskenyér, még jobb grillkolbász, melegszendvics, a borválaszték pedig messze nem csak Laposáéktól kerül ki: van itt készlet Gilvesytől, Istvándytól, vagy a Skizótól is.

8/12

Istvándy Piknikbár - Káptalantóti

Érdemes átnézni a hasonló, de még chillesebb koncepcióval működő Piknikbárba Káptalantóti határában. Egy cirkuszkocsit alakítottak át, innen szerválják ki a könnyed rozékat és ütős rizlingeket, miközben simán leheveredhetünk a fűbe vagy a székekbe, és nézhetjük a balatoni panorámát. Ennél többre nincs is szükség.

9/12

Káli Kövek Borterasz - Köveskál

Ha megyünk tovább, a Káli-medencébe érünk, ahol a köveskáli gasztro főutcán most a korábbiaktól eltérően nem egy új gourmet étterem nőtt ki a földből, hanem a Káli Kövek rendezett be padokból, raklapokból és szénabálákból egy borteraszt a saját kertjükben. Ehhez jönnek még burgerek a Frankie's Food Truck-tól, akik lehorgonyoztak náluk, és összerakták a Káli burgert Kisapátból érkező buciból, a révfülöpi hentestől szerzett hússal és környékbeli zöldségekkel. A pincészet saját borait adják, a Kavics egy decijéért például 200 Ft-ot kérnek, ami finoman szólva is korrekt ár-érték arány.

10/12

Manézs - Balatonfüred

A sok borozás után átadhatjuk a volánt a társaság egy józan tagjának, és irány Balatonfüred, ahol több új placc is nyílt mostanság. A Zákonyi Ferenc utca környékéről elzavart Manézs nem adta fel, és a Malackrumpli mellett nyitott újra. A cirkuszos kocsi maradt, az italpult tele van kézműves sörökkel, Kapolcsról érkező szörpökkel, vagy környékbeli borokkal és a Manézs még a padlásról és piacról összeszedett, majd tisztességesen felújított régi asztalokat és székeket is hozott magával. A végeredmény, hogy a Füred szélén lévő közismerten jó bisztróban egyszerre lehet enni és leülni a Balaton egyik leghangulatosabb kertjébe, ahol most már az étterem zárása után is szól a zene, fröccsözni pedig sokkal tovább lehet, mint korábban.

Manézs Bisztró (bezárt)
Cím: 8230 Balatonfüred, Tihanyi műút

11/12

Hotel Füred Spa & Conference - Balatonfüred

A város egyik szégyenfoltjából a város egyik luxusszállása lett a Széchenyi úton található Hotel Füred. A belső kialakítása során nem kímélték a beruházók a pénztárcát, milliárdos összegből újult meg a korábbi pokoli torony és épültek új tömbök is mellé. Van itt minden, mi szemnek-szájnak ingere: luxuswellness, luxusszobák, luxusreggeli és luxuscsillárok. Szóval ha körtúránk során itt éjszakáznánk, vegyünk fel hitelt előtte.