Keresés EN

Aktív

Hol fürödhetnek kutyák a Balatonban?

Sokan vannak úgy, hogy szívesen magukkal viszik a kutyájukat nyaralni, és akkor már örülnének neki, ha a domináns dán dog vagy törpe tacskó is bemenne velük élvezni a strandot. A kutyatulajok évek óta szenvedtek emiatt a Balatonnál, mivel minden strandon határozottan tilos állatot állomásoztatni, tehát még egy törpenyúlért is masszív bírságot kaphatunk, nemhogy egy vérszomjas border collie-ért. Azonban a 21. század végre e téren is megérkezett a Balatonhoz: nyílnak a kutyás strandok, meg is néztük a négy legfontosabbat és a félig legális ötödiket.

Tihany, Belső-tó

Az egyik legérdekesebb felfedezés, hogy az északi parton alig tudni kifejezett kutyás strandról, legfeljebb a térség apróbb tavacskáiban lehet fürdetni az ebeket. A tihanyi Belső-tónál van egy kifejezetten kutyáknak kialakított rámpa, amin bemehetnek úszni. Mindez közel a Levendula-házhoz, a csónakkikötőnél, belépő nincs. Amikor arra jártunk, egy család épp két tacskót fürdetett, Aladárt és Bogyót, akik nagyon hamar rájöttek, hogy a környező hatalmas mező tele van ürgével, és attól fogva letojták a vizet, és ürgét üldöztek. Arra vigyáznunk kell itt, hogy a szürkemarha-gulyát ne zavarja meg a kutyánk, az nagyon-nagyon tilos.

Fonyód

Fonyód a wannabe legjobb kutyás strand. Azért csak wannabe, mert az infrastruktúrán még lenne mit javítani: kéne több szemetes, egy-két kutyabudi, embereknek is több vécé és zuhanyzó, esetleg öltöző (pár mobilvécé van a strand végén azért). A fonyódi a legnagyobb kutyás strand a vizsgáltak közül, széles és hosszú, a vízi rendőrség mellett alakították ki. Lépcsőkön és egy kis fövenyes részen lehet a kutyákat betaszigálni, hogy tanuljanak meg végre úszni, és óriási területen lehet lefeküdni és vigyorogva nézni a hatalmas vízfelülettel ismerkedő állatok mókázását. Beugró itt sincs, viszont a fövenyt lefedhetnék, mert tiszta kagylótörmelék az egész, az ember két lábát (is) megvághatja, négy lábat pedig főleg.

Balatonföldvár

A legújabb fecske a kutyás strandok világában a földvári. Eléggé eldugott helyen van, a Három Hattyú Hotelt kell először megtalálnunk, majd továbbhajtani a vasút menti úton (már ha Földvár központja felől jövünk), aztán meglátjuk a színes-vicces táblát, ami mutatja az utat. Egy kis sikátor vagy szolgalmi utacska visz a partra - stílszerűen Harap utca 3. feliratú táblával -, ahol egy majdnem ideális kutyás strand található. Van egy homokozó kutyavécének, mellette kuka az ürüléknek, van egy rámpa és egy lépcső is bejárónak, pár indokolatlan minigolfpálya, na meg a közelben a kutyabarátgyanús hotel kutyabarát büféje. Itt arra kell vigyázni, hogy a figyelmeztető táblákon túl már ne fürdessük a fenevadat, mert az már a hotel strandja, ahol nem szabad ilyet.

Balatonboglár

Van elrettentő példa is, ami mutatja, hogyan ne építsünk ki kutyás strandot. A boglári önkormányzat - a strand mellett lévő társasház több lakója szerint - a lakosok feje felett döntött egyszer csak úgy, hogy a Matróz köz végéből kutyás strandot csinál. Ez egy füves, burkolatlan sikátor, egy zsákutca, ami a tóba vezet. Először a kutyaetikett és egy kutya ürüléket gyűjtő kuka kirakásán kívül semmit sem csináltak, de két napja kiépítettek egy stéget lépcsővel a végén, ami elsőre jónak hangzik, de gyakorlatilag a nádasba vezet.

Persze ez még mindig jobb, mint az eddigi megoldás, miszerint a hullámtörő köveken kellett bemászniuk a kutyáknak. Mivel egy utcáról beszélünk, a kiépítettség nulla: se öltöző, se zuhanyzó, az emberek is a kerítés tövébe végzik a dolgukat. A part menti terep rendezése is hagy kívánnivalót maga után, rengeteg a szemét, sőt rothadó húscafat is. A lakók dühösek, ráadásul szerintük az önkormányzatnak engedélye se volt a stég beemelésére. Mivel ekkora itt a feszültség, elküldtük kérdéseinket a boglári önkormányzatnak is. Ezekre a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

UPDATE: A boglári önkormányzattól megtudtuk, hogy mivel a Somogy Megyei Kormányhivatal Marcali Járási Hivatala a partszakaszt 2017 nyarán „emberi fürdőzésre alkalmas természetes fürdőhellyé” nyilvánította, így a Matróz köz végén a kutyafürdetés az ÁNTSZ vonatkozó határozata alapján tilos.

+1: Salföld

Salföldre is sokan visznek kutyát a bányatavakhoz. Azonban az itteni tavakat nem tudjuk tiszta szívvel ajánlani, ugyanis nem számítanak legálisnak. Egy kvarchomokot kitermelő cég vájta a gödröket, szóval ez kvázi iparterület, és persze magánterület, ezt érdemes tudni, mielőtt idejöttök (némi túrással még egy 2008-as képviselő-testületi jegyzőkönyvet is leltünk, ahol razziákkal fenyegették a fürdőzőket). Amúgy az ott strandolók szerint régen minden jobb volt, a tavak is sekélyebbek és homokosabbak voltak, most már térdig kell merülni az iszapban, hogy bemenjünk a kutyával a vízbe. Ne lepődjünk meg azon sem, hogy random lovakat és teheneket is láthatunk olykor a tavakban, szóval ez maga a kutyás hippiparadicsom.

Hasonló tartalmak

Így hangolódj az ünnepekre a Balatonnál! – Alternatív adventi kalendárium

?>

Az ünnepi rohanásra az egyik legjobb gyógyír a téli Balaton, ahol színes programokkal és elcsendesedésre hívó helyszínekkel hangolódhatunk.

Advent a Balatonnál – 15 szuper program decemberre

?>

Nyakunkon a december, közeleg a karácsony, és erre a Balaton körüli vendéglátóhelyek is felkészültek.

10,5 kilométeres szakaszon újult meg a Balatoni Bringakör

?>

Átadták a Balatonudvari és a Vonyarcvashegy közti szakaszt.

20. századi tervek alapján rekonstruálják a Hévízi Tófürdő épületeit

?>

Visszaállítják a hévízi gyógyfürdő épületeinek hagymakupoláit is.

Neked ajánlott

A