2/11
Fricska, Veszprém - Fricska burger
Mi már évek óta felfedeztük magunknak a megújult Veszprémvölgy egyik legjobban összerakott helyszínét, a Fricskát, de a hamburgerfanok számára még nem feltétlen egyértelmű, hogy a pocakok és pljeskavicák mellett burgereket is lehet enni. Ha már Fricska, akkor a ház specialitását, a Fricska burgert találtuk meg magunknak, ami marhahúsból, barbecue-szószból, sajtból, lyoni hagymából van összerakva. Jár mellé amerikai káposztasaláta és burgonyachips, na meg salátacsokor is. Van könnyedebb csirkés burgerük is wasabival, de az igazi extra itt nem is csupán az ízvilág, hanem a hangulat: ki ne akarna burgerezni a lába alatt csordogáló Séd partján és a feje felett uralkodó Várnegyeddel a háttérben?
Milyen húsból? Marha, de van csirke is (állandó partnertől).
Mennyiért? 1950 Ft.
Alapanyag? Helyi és Balaton-felvidéki termelőktől.
És a buci? A kisapáti Búzalelke pékségből.
Vega? Nincs.
3/11
Káli Kövek-Frankie's Food Truck, Köveskál - Frankie's Burger
Zalai tenyésztő, tapolcai hentes, százszázalékos marhahús - derült ki a Káli Kövek idén nyílt borteraszán/kertjében megjelent burgerező egyik titka, amikor ott jártunk. Itt nem helyeznek akkora hangsúlyt a burger eleganciájára, de jó alapanyagokból jó érzést kapunk. A buci a kisapáti Búzalelke műve, Óbudavárról szerzik a sajtot, a hagymás szósz, azaz Frankie-szósz pedig saját recept. A cél, hogy tartósítószer-mentes ételeket rakjanak le, odafigyeljenek az alapanyagokra, és ne szálljanak el az árakkal.
Milyen húsból? Zalai marha.
Mennyiért? 1100 Ft.
Alapanyag? Környékbeli alapanyagok.
És a buci? Kisapáti, Búzalelke pékség.
Vega? Van.
6/11
Maurus, Balatonfüred - Maurus burger
Folytatódott idén is a trend, hogy éttermek is tesznek burgert az étlapjukra. A coleslaw-val és fűszeres steakburgonyával operáló burgerük különösen népszerű a környéken, tavaly még csak tesztüzemben voltak úgy-ahogy nyitva, de burgerrel már akkor is próbálkoztak, és ez idénre meg is teremtette a törzsközönséget. Helyben sütött buciba teszik az érlelt uruguayi marhahúsból kevert húspogácsát, majd kétféle házi szósz kerül bele: egy BBQ és egy füstös majonéz. Zöldség is kerül bele természetesen, jégsaláta-julienne, bébisaláta-keverék, paradicsom és házi marinált lila hagyma. Mindehhez egy elég modern éttermi enteriőr dukál, amit Füred legújabb városnegyedében találtok meg.
Milyen húsból? Uruguayi érlelt marha.
Mennyiért? 3190 Ft.
Alapanyag? Környéki-hazai-külföldi vegyesen.
És a buci? Helyben sütött.
Vega? Nincs.
9/11
Déli Part BBQ, Szántód - Déli Part Bagel Burger
A szügyök és oldalasok elképesztő világában nem is foglalkoztunk eleget azzal a ténnyel, hogy milyen kreatív módon is feldolgozták a smokerben tizenegynéhány óra alatt megsült marhahúst. Pedig a Déli Part BBQ-nak sikerült a bravúr, egy somogyi farmról szerzik az Angus marhát. A monstrumba kerül egy 15 dekás marhapogácsa, házi BBQ-szósz, saláta, paradicsom, coleslaw és füstölt-szaggatott marhalábszár. Ez nagyjából az alapburgerük, van még súlyosabb is, ahova cideres lilahagyma-lekvár is kerül, de a paletta nem itt végződik, a vegák is ehetnek kecskesajtos burgert. Minden burger mellé jár a frissen sütött burgonyachips, szóval az éhség nem fog egy ideig ostromolni bennünket.
Milyen húsból? Saját Aberdeen Angus marha.
Mennyiért? 1890 Ft.
Alapanyag? Környéki termelőktől.
És a buci? Egy pékség készíti nekik, a befejező sütést helyben végzik.
Vega? Van.
11/11
Rock Burger, Balatonlelle - Deep Purple
A rock&roll életérzés és a minőségi burgerek összhangjára startoltak rá Balatonlellén, ahol a 7-es út mentén egy volt rockkocsmából nőtte ki magát a Rock Burger. Külön poén itt, hogy ismert előadókról és zenekarokról nevezték el a burgereket, amik közül riportunk idején a Deep Purple-t kóstoltuk. A házilag sütött buciban jóféle marhahús lakozik, házi paradicsomszószt, hagymalekvárt, jégsalátát, paradicsomot, uborkát, brie sajtot pakolnak össze, miközben a sült burgonyából és a coleslaw-ból csipegetünk. Mióta legutoljára náluk jártunk, bejött a képbe egy kacsahúsos burger, a Fuzzy Duck is 2290-ért, érdemes kipróbálni.
Milyen húsból? Marha vagy bárány Balatonboglárról.
Mennyiért? 1590 Ft.
Alapanyag? Helyi termelőktől.
És a buci? Helyben sütött.
Vega? Van.