1/10
Karolina Kávéház, Balatonfüred
Nem kell néznünk az órát, ha itt szeretnénk reggelizni: a reggel 9 órás nyitás után egész nap kérhetünk a Karolina híres házi finomságaiból. A tojásételeket többféle variációban kérhetjük, a szarvaskolbásztól a vargányáig számtalan feltétet kínálnak. Házi különlegességeik közé tartozik a grillezett libamáj kalácscipóban, eperlekvárral, a kacsamájpástétom házi kenyéren és grillezett pestós, füstölt lazacos ciabatta is.
A sonkákat csak sóban pácolják, tartósítószert sosem látnak. A kolbász , a füstölt májas és a padlizsánkrém is a ház saját terméke, a vargánya Erdélyből jön, a 100% húsból készült virslit Tihanyban készíti Punk Árpi, a túró és a tejföl a Tekeresvölgyi Családi Birtokról érkezik. És persze a Speiz is tele van házi receptek alapján készített finomságokkal.
Miért szeretjük?
A Karolina évek óta megbízható szereplője a folyamatosan változó füredi vendéglátós kínálatnak, ráadásul egész évben nyitva tartanak, így ősszel és tavasszal ugyanúgy beülhetünk a reggelijükre, mint júliusban.
Mennyibe kerül? 2-3000 Ft (italfogyasztással együtt).
3/10
Fügekert, Zánka
Havas Miki, a jogász végzettségű filmproducer és az Irie Maffia volt basszusgitárosa néhány éve nyitott vendégházat Zánkán, a régi kocsma épületében. Akkor elhatározta, hogy a Fügekertben olyan minőségi reggelit ad a külsős vendégeknek is, ami után már nem nagyon kell ebédelniük, 2018-ban pedig reggelizőből brunch-ot kínáló hellyé fejlődtek. A kínálat változik a szezon és a beszerzett hozzávalók függvényében, de a többféle lekvár és sajt, méz, kenyér, sonka, szalámi, kence, szörp képezi a reggeli alapját. Hétköznap 9-12-ig adnak reggelit, hétvégén pedig 11-15 óra között brunch-ra várják a vendégeket, ahol helyi hozzávalókból készített meleg ételeket szolgálnak fel. Bármikor is érkeznénk, a csapat azt kéri, hogy szándékunkat jelezzük előre telefonon.
Miért szeretjük?
Az árnyas teraszon a kicsit nehezebben induló napokat is könnyebb elkezdeni, az asztalunkra kerülő ételeket pedig ott helyben, a látványkonyhában készíti el nekünk a séf.
Mennyibe kerül?
Reggeli: 4450 ft/fő italokkal, brunch: 6390 Ft/fő, 3 választható fogással
4/10
Tuscula
A Káli-medence „titkos” szálláshelye, ami a szentbékkállai Kőtenger közelében található, nemrég megnyitotta a konyháját a külsős vendégek előtt is. Dlkurán 2-ig reggelizni, bejelentkezésre ebédelni és vacsorázni is lehet, azt pedig, hogy mi lesz aznap a menü, a foglalásnál megvitathatjuk a hely háziasszonyával és házigazdájával, Hevesy Idával és Barnabással. Kétféle brunch-típusú reggelire lehet befizetni náluk, a gazdagabb változat igazi terülj asztalkám, ahol túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Káli-medence és a 400 négyzetméteres kertjük színe-java az asztalra kerül.
A reggeli összes „szereplőjét” felsorolni nem is tudjuk, de kiemeljük a finom croissant-okat, a többféle sajtot felvonultató sajttálat, az Istvándy Birtokról érkező mangalicasonkákat és a többféle ízben készülő házi „kencéket”, amelyek receptjét Ida semmiféle körülmények között nem árulja el, pedig lenne rá igény. Gluténmentes kenyérrel is készülnek, és a képen nem látszik, de brownie és pezsgő is jár a lakomához, amit madárcsicsergés közepette, erdei színfalak mellett költhetünk el.
Miért szeretjük?
Az egyik legkiadósabb reggeli, amivel találkoztunk a balatoni helyek tesztelése közben. Több órát érdemes rászánni, és nemcsak a rengeteg finomság miatt, hanem azért is, mert itt tényleg megáll az idő.
Mennyibe kerül?
A kétféle választék ára 2500 és 3500 forint.
6/10
Levendula porta, Kékkút
Ha elszakadnál a parttól, és természetközelben, nyugodtan szeretnél reggelizni, a festői Kékkút felé érdemes venned az irányt. Keszthelyi Eníd és férje, Tibor közel 10 éve döntöttek úgy, hogy visszaköltöznek Budapestről a Káli-medencébe, levendulát termesztenek, teheneket tartanak és saját termesztésű alapanyagokból készítik el a házi finomságaikat: a különféle sajtokat, a gomolyát, a joghurtot, a lekvárokat és a messze földön híres levendulaszörpjüket. Reggelire házi levendulazselés és natúr joghurtot, házi tejes kakaót, vegyes sertésborjú szalámit cserkészkolbászt és főtt tojást adnak – ez utóbbiakból összeállítottak egy „Apa reggelije” nevű, kiadósabb tálat is.
A reggeli után - amire érdemes előre bejelentkezni - részt vehetsz a „Levendula séta” nevű programon is – bejárhatod a levendulást, találkozhatsz néhány békés tehénnel, a házigazdák pedig kóstolót adnak a szörpjükből. A sétára is be kell előre jelentkezni.
Miért szeretjük?
Minden házilag készül, és talán ez a legnyugodtabb hely augusztusban az egész környéken.
Mennyibe kerül?
„Apa reggelije” (cserkészkolbász, sajtkrém, főtt tojás, zöldségek, gomolya, szörp): 2500 Ft, a többi termék ára tételenként változik.
7/10
Vánkos, Badacsonyörs
Ahogy korábban megírtuk, a vintage hangulatú Vánkos idén már nemcsak a szállóvendégeket várja svédasztalos reggelivel, hanem a külsősöket is 9-12 óra között (de ebédelni, vacsorázni, kávézni is betérhetünk a földszinten megnyílt utcafronti bisztróba). A választék nagyon széles, akár a sós, akár az édes ízeket részesítjük előnyben: a sós quiche és frittata mellett kuglófok, torták, idénygyümölcsökkel készült piték közül választhatunk, de vannak mártogatósok is a padlizsánkrémtől a tapolcai füstölt pisztrángból készült krémig. A kávét barista készíti, a tej és a házi joghurt a már fent említett Levendula Portáról, a camembert Tekeresvölgyből, a kapirgálós tyúkok tojása a káptalantóti Kinga Kamrájától, a bagett a Búzalelkétől érkezik.
A svédasztalos brunch mellett arra is van lehetőség, hogy egy fokkal szerényebb reggelit kérjünk, ősztől pedig a hétköznapokon átállnak az étlapos kínálatra. (Érdemes érdeklődni, hogy ősszel és télen mikor van lehetőség reggelizni).
Miért szeretjük?
A kertben el lehet bújni a nyüzsgés elől. Ha mindent végigkóstolunk, aznap már ebédre sem kell költenünk.
Mennyibe kerül?
A brunch 4800 Ft/fő, a többi termék ára tételenként változik.
8/10
Promenád Kávéház, Balatongyörök
A 71-es főút mentén fekvő Promenád valószínűleg már az adottságainak köszönhetően is népszerű lenne, hiszen kevés teraszról látjuk be ennyire jól az északi és a déli partot egyaránt. Szerencsére a helyi tulajdonosok nem érték be ennyivel, a remek helyszín mellé abban sem kellett csalódnunk, ami reggeli címén elénk került. Már a tavaly nyári nyitás során is egyértelmű volt, hogy a szokásos melegszendvicsen túl szeretnék kialakítani a kínálatot. Francia bagettben készült pármai sonkás szendvicstől kezdve paprikakrémes buciban tálalt grillezett kecskesajtig bőven találunk különlegességeket náluk, de ha csak házi lekvárra és croissant-ra neveznénk be, arra is van lehetőség.
Miért szeretjük?
Gondolnak a vegákra és vegánokra is, ami egyelőre még mindig ritka a Balatonnál.
Mennyibe kerül?
Egy kiadós Promenád-tálat 1350 Ft-ért kapunk, a szendvicseiket is 1000 Ft körüli árért adják.
9/10
A Konyhám, Balatonfenyves
Szikra Gabi nemcsak azt határozta el, hogy minőségi strandételekkel pörgeti fel a balatonfenyvesi strandot, hanem azt is, hogy elterjeszti a strandon reggelizés kultúráját: „Aki eljön nyaralni ide egy apartmanba, ahol esetleg még kávéfőző sincs, tudja értékelni az ilyesmit” – mondta erről korábban a strandbüfé vezetője. Ennek megfelelően 9-11-ig különféle feltétekkel felturbózott tojásételek és reggeli burgerek közül választhatunk, aki pedig valami komolyabbra vágyik, annak a „Bundáskenyér, ahogy mi szeretjük” nevű ételt ajánljuk. Ez két szelet sonkával és sajttal töltött bundáskenyér, a tetején egy-egy tükörtojással és hollandi mártással. Egyre nagyobb az igény a növényi alapú reggelire is strandon, ezért Gabiék a vegán vendégeknek is készítenek reggelit.
Miért szeretjük?
Egy ráérős reggeli közben nézni a reggel még nyugodt víztükröt – a nyaralás egyik legjobb programja.
Mennyibe kerül?
Rántotta 3 tojásból, kenyérkosárral, feltétek nélkül: 1050 Ft, „Bundáskenyér, ahogy mi szeretjük": 1850 Ft.