Kitalált és igaz balatoni történetek, egy pékség születésének sztorija, valamint tragikus sorsú zsidó családok és a borkereskedelem története is megelevenedik a tóhoz köthető, új könyvek lapjain. Öt olyan művet ajánlunk, amelyeknek minden Balaton-rajongó örülne.

Ungváry Rudolf: Balatoni nyaraló

Vannak a Balatonnak olyan épületei, amiken átrobogott a történelem: ilyen a tihanyi Bencés Apátság vagy épp a szigligeti vár. Azonban Ungváry könyve bizonyítja, hogy ehhez nem kellenek ősi falak, a történelem átgázol egy 19. századi badacsonyi nyaralón is. A nehezen letehető, nem hosszú, ritkásan szedett, fekete-fehér képekkel tarkított könyvön nagyon meglátszik Ungváry műveltsége és kutatásai. A német területekről valamikor a 18. században idetelepült zsidó Lessner családon keresztül ismerhetjük meg Badacsony, a Balaton, sőt Budapest és az ország történetét is. Aktuális utalásokkal, kiszólásokkal és humorral vezet végig minket a boldog békeidők Monarchiáján, az első világháború és a forradalmak őrületén, a két háború közti vihar előtti csenden, a holokauszt iszonyatán, az oroszok bejövetelén, a rákosizmus kiépülésén és az érett Kádár-korszakon.

Közben az ember érzései vegyesek, arra gondolhatunk, legalább a Balatont miért nem lehetett volna békén hagyni, miért kellett az ideológiák véres karmának végigkaparnia komplett családok sorsán. A Balatoni nyaraló okos, de könnyed szövege ráadásul tele van aktuális kiszólásokkal és utalásokkal, és az embernek végig az az érzése, hogy minden aranykorból vaskor lesz egyszer, minden napsütéses nyári délelőtt a véres nyomornak adhatja át a helyét délutánra. A Lessner-család tagjai is minden alkalommal hiszik az utolsó pillanatig, hogy a legrosszabb nem következhet be. Amikor mégis bekövetkezik, késő lesz. Ha másért nem, azért érdemes elolvasni a Balatoni nyaralót, mert a sokat látott Ungváry Rudolf egész jó túlélőkészletet ad a kezünkbe zord időkre.

Jelenkor Kiadó, 2019. Ára: 3499 Ft.

(mz)

Hangodi László: Zsidó borászdinasztiák Tapolcán

Tapolca alatt egy hatalmas pincerendszer található, igazi labirintus, ami a város borkeresedelmének és az abban meghatározó szerepet betöltő zsidó borászdinasztiák emlékét őrzi. A történész és muzeológus Hangodi László ezeknek a családoknak a történetét meséli el, levéltári forrásokra, újságokra és a leszármazottakkal készített interjúkra alapozva, társadalomtörténeti és gazdaságtörténeti keretbe helyezve. A könyvből nemcsak a régió bortermelésének és kereskedelmének alakulását ismerhetjük meg a 18. század elejétől, hanem a tragikus sorsú családok - Lessner, Shwarcz, Marton, Mandl, Steiner stb. tagjainak izgalmas élettörténetét is. A könyvben olvasmányosabb és lexikonszerű fejezetek váltakoznak, de ez utóbbiak is izgalmasak, száraz életrajzi adatok helyett élettörténeteket kapunk.

Itt kapcsolódik ez a könyv a fent bemutatott Ungváry-kötethez: egy történész kutatásai alapján is megismerhetjük a Lessner-család kalandos történetét. Megtudhatjuk, hogy egy korabeli legenda szerint titkos alagút nyílt a Szent György-hegyi egykori Lessner-pincéből, és azt is, hogy mikor és ki építtette meg a város alatti pincerendszert. A kötetben ezen kívül név- és helynévmutatót, fogalomtárat is találunk, az archív és a friss fotók pedig segítenek beazonosítani a könyvben szereplő családok egykori badacsonyi és Szent György-hegyi pincéit.

Tapolcai Értékmegőrző Egyesület, 2019. Ára: 3500 Ft. 
Itt kapható.

(ck)

Zeliska Orsolya: Péklány lettem

Zeliska Orsi történetét, aki márkamenedzserből lett balatonfüredi, kézműves kenyereket és süteményeket készítő főállású pék, pontosabban Péklány, röviden már mi is megírtuk. Orsi szinte a kezdetektől írt blogot, és osztotta meg a követőivel a receptjeit, de ez a könyv sokkal „mélyebbre” megy, szakmailag és vallomás szintjén is. Orsi részletesen és őszintén meséli el azt az örömteli, de hullámvölgyekkel is teli utat, ami az ajándékba kapott kézi malomtól a pékség megnyitásáig vezetett, és a mai napig tart. Nem akarja elhitetni velünk, hogy az egész olyan volt, mint egy rózsaszín, Disney-rajzfilm, bár tény, hogy van valami meseszerű a történetben.

Megtudjuk, mennyi munka, újrakezdés és küzdelem van a mosolyok mögött, mennyi kísérletezés, „malomkő” jellegű, ehetetlen kenyér és kudarc előzte meg az első tökéletes recept megalkotását, és mennyi erő kellett ahhoz, hogy teljesen új életet kezdjen és fejest ugorjon az ismeretlenbe egy család. A könyv első fejezetében Orsi a Péklány történetét meséli el, a másodikban pedig profi tippeket ad az otthoni kenyérsütéshez és a saját kovász neveléséhez. Olyan tudás ez, amire évek alatt tett szert, és tényleg minden hobbipéknek kötelező olvasmánynak írnánk elő. A harmadik fejezetben pedig 33 receptet találunk, köztük a pékségben is kapható termékekét. A receptekhez tartozó 17 videót QR kód segítségével nézhetjük meg.

A Péklány történetét mindenkinek ajánljuk, aki karrierváltáson töri a fejét, érdekli a kenyérsütés, szereti a finom házi péksütiket, vagy az igaz, őszintén elmesélt történeteket.

Natur Concept Kft., 2019. Ára: 8990 Ft.
Kapható a balatonfüredi Péklány pékségben és megrendelhető a peklanylettem.hu oldalon.

(ck)

Térey János: Káli holtak

Igaz, hogy a Káli Holtak cselekménye félig Balatonon, félig Budapesten játszódik és az is igaz, hogy tavaly jelent meg, mi mégis úgy gondoljuk, hogy teljes egészében passzol ebbe a cikkbe. Nagyon régóta várunk már egy olyan regényre, amelyik olvastatja magát, a mai korról és emberekről szól, közben pedig nagyon szórakoztató, néha metsző humorral mutatja be a Balaton-felvidéket, azon belül a Káli-medence jellegzetességeit. Terítékre kerül a köveskáli gasztrofalu, a nyáron itt összegyűlő értelmiség, a gyönyörű táj, a törökök által feldúlt vidék, miközben a zombiapokalipszisről forgatnak egy mainstream tv-sorozatot.

Mindezt a sorozat főszereplőjének szemén keresztül mutatja be a regény, így a történet elsősorban egy fiatal színész mindennapjairól szól, de ehhez a Balaton környéke nagyszerű díszletként szolgál, és minden egyes soron érződik, hogy a szerző az átlagosnál sokkal jobban ismerte ezt a vidéket és a helyi folyamatokat. Már csak azért is megéri elolvasni, mert ez volt az idén nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt Térey János utolsó regénye.

Jelenkor Kiadó, 2018. Ára: 3999 Ft.

(tl)

Kovács Emőke: Balatoni impressziók

Kovács Emőke történészként és magánemberként is szorosan kötődik a Balatonhoz. Kutatásai során mindig kifejezetten érdekes forrásokra bukkan, így állnak össze nála olyan történetek, amelyek igazak, hitelesek és új nézőpontokat adnak a környék iránt érdeklődők számára. Idén megjelent könyvében rövid történeteket mesél írókról, kikötőt tervező mérnökökről, balatoni politikusokról és egyáltalán arról, milyen volt régen itt élni a környéken és hogyan változott meg a régió az elmúlt 100-200 évben.

Hogyan kapcsolódott Karinthy Frigyes élete a Balatonhoz? Mit csinált Szekrényessy Kálmán aznap este, miután elsőként átúszta a Balatont? Miért volt olyan fontos személyiség Zákonyi Ferenc, hogy az egyik legfontosabb füredi sétányt róla nevezzék el, és hogyan kötődött az életéhez a verbunk? Miért volt nehéz gyerekkora Egry Józsefnek, és hogyan került Badacsonyba? Ezekre a kérdésekre a könyv mind választ ad, de egyet ne feledjünk: sokkal nagyobb munka rövid történeteket tálalni az olvasók felé hitelesen, történelmi forrásokara alapozva, mint gondolnánk. Akiket igazán érdekel a Balaton története, nagyon értékes olvasmány.

Magánkiadás, 2019. Beszerezhető Budapesten, a Litea könyvesboltban, illetve a szerző Facebook-oldalán.
Ára: 4500 Ft

(tl)

A cikk szerzői: 

Chilembu Krisztina, Molnár Zoltán, Tucsni László