Az északi és déli part is számos lehetőséget nyújt, ha műjégpályákon csúsznánk idén télen. Délen Siófok, Balatonlelle, Balatonboglár és Balatonfenyves hozza a szokásos minőséget, északon Keszthely és Szigliget mellett Balatonfüred és Veszprém is újít.

Az utóbbi évek telei már nem olyan kemények, mint a régiek, egyre ritkábban fagy be a Balaton, idáig pedig a környéket megbénító havazás sem érte el a vidéket. A korcsolyázás szerelmesei főleg a befagyott Balatont hiányolják, hisz amíg pár éve még az első Balaton-átcsúszást is meg lehetett rendezni, tavaly egyáltalán nem állt össze stabil jégpáncél a tavon. Azonban évről évre egyre több és jobb a műjégpálya a tó körül, így a tó partján a korcsolyázásról idén télen sem kell lemondani.

Veszprém

December 6-án  tárta ki kapuit a megyeszékhely szívében, az Óváros téren kialakított, 350 négyzetméteres vadiúj jégpálya. Február 2-ig csúszkálhat itt, aki óhajt, ráadásul a kötelező köröket itt sem hagyják ki: forralt bor, meleg ételek, bérelhető korcsolyák. Az 500 forintos jegyet kétórás időtartamra adják, a turnusokat a honlapon lehet megtekinteni. A műjég hétfőtől péntekig 14-21 óra között, hétvégén 10-21 óra között lesz nyitva. Aránytalanul melegben - mint advent utolsó hete volt - sajnos ők sem tudják fenntartani a pályát, szóval ilyenkor előfordulhat ideiglenes bezárás.

Balatonfüred

Az egyik legújabb pálya a füredi: a Zákonyi utca mélygarázsa fölé kiépített térre tervezték. December közepén nyitották meg a hatalmas, 900 négyzetméteres pályát, ami február 15-ig működik majd (szintén csak kedvező, 10 fok alatti hőmérséklet esetén). Naponta 9-20 óra között, több turnusban, egyszerre 220 ember korcsolyázhat. 1000 forint a felnőtt, kétórás belépő, 700 a diák, a fürediek féláron jöhetnek, a 14 év alatti helyiek pedig ingyen. A környező büfék, éttermek és borteraszok pedig kiszolgálják az éhes-szomjas korizókat.

Szigliget

A tópart egyik legszebb községe régóta élharcosa annak a mozgalomnak, ami a télen halott strandokat is élettel akarja megtölteni. Emiatt évek óta rendszeresen létesítenek jégpályát, valamint fix szauna is működik a strand épületében. A jég december 7-én nyitott és február végéig tervezik nyitva tartani hétfő-péntek között 14:30-tól 20 óráig, valamint szombaton és vasárnap 10-19 óra közt. Két és fél órára lehet jegyet venni, 10 éves kor alatt ez 400, amúgy 800 forintba kerül. Korcsolyát a fenti időtartamra szintén 800-ért lehet bérelni, de melegedővel és vendéglátóegységgel is várják a vendégeket.

Keszthely

Szintén december közepén nyílt meg a keszthelyi jégpálya, ami annyiban unikális, hogy ingyenesen használható. A móló előtt egy 314 négyzetméteres körpályát alakítottak ki, ami mellett ingyenes wc, melegedő és értékmegőrző működik. Forgalmasabb időszakokban a büfé is kinyit. Hétköznap 15-19 óráig, hétvégén és a téli szünetben 11-19 óráig lesznek nyitva, leszámítva a munkaszüneti és ünnepnapokat. Fontos még, hogy egyszerre legfeljebb 45 korcsolyázó körözhet itt - írja a pályáról a Balatontipp.

Balatonfenyves

December 13-án nyitott meg a szintén újonc fenyvesi korcsolyapálya. A 450 négyzetméteres pálya más technológiával működik, mint a többi a Balaton környékén. Itt egy moduláris pályát építettek ki, ami nem igényel hűtést, hiszen a felülete szintetikus anyagból áll. Akár nyáron is lehet működtetni egy ilyen pályát, úgy tudjuk, tervezi is az önkormányzat, hogy vásárol egy rendszert, hiszen a jelenlegit bérlik. A fenyvesi önkormányzat közleményéből kiderül még, hogy a pálya február közepéig lesz nyitva, hétköznap 15-20, hétvégén 11-20 óra között. Az előbbi esetben 500, az utóbbiban 1000 forint a belépő, de a használat 14 év alattiaknak ingyenes. Korcsolyát lehet bérelni (1000 forint) és éleztetni is.

Balatonlelle

A lellei BL YachtClub & Apartments nagy büszkesége, hogy 2016-ban náluk nyílt először műjégpálya a Balatonnál. E jó szokásukat idén is megtartották, az elsők között, már november 27-én kinyitották a kapukat a korisok előtt, és február végéig nyitva is tartanak. Megtudtuk még, hogy hétköznap 500 forint, hétvégén (péntek 16 órától) 1000 forint lesz a belépő, de kombinált jegyet is adnak, amivel wellnessezni is lehet, ennek ára hétköznap 1500, hétvégén 2000 forint. Korcsolyát 1000 forintért lehet bérelni, egy pár korit ugyanennyiért meg is éleznek nekünk (ez az ár hétvégén módosulhat!). Ingyenes a belépő a helyieknek, a helyben tanuló diákoknak és itt tanítóknak, ezt viszont igazolni kell. Mindezek felett folyamatosak lesznek programok is errefelé, karácsony előtt volt adventi vásár, lesznek vitorlásversenyek, de a Lüszi nevű fűtött hajóval a fázósak is kihajózhatnak a tóra.

Balatonboglár

December közepén nyitották meg a balatonboglári jégpályát. Az üzemeltetőt képviselő Vécsei Mihálytól megtudtuk, hogy ha elég hideg lesz, március közepéig kitartanak. Hétfőtől péntekig 10-14 és 15-20 óra között, hétvégeken és a téli szünetben 9-20 óra között lesznek nyitva. 1000 forint a felnőtt, 800 a diák belépő a 16x25 méteres pályára, ami mellett bisztró, melegedő, korcsolyabérlési (1000 Ft) és élezési lehetőség is lesz. Rengeteg programmal készülnek: lesz Ki a legény a jégen? - virtus vetélkedő, lesz jégdisco, lesz korcsolyaoktatás (bejelentkezés szükséges!), Boglár-Fonyód-Lelle gyerekei közti jeges verseny, jeges farsang is. A csúcs, hogy amatőr jégkorongtornát is rendeznek majd, és Boglár saját amatőr hokicsapata is megalakult, a gyanú szerint az első Balaton-parti együttesként.

Siófok

Az elsők között, november 29-én megnyitották Siófokon a Jégkikötőt, ami február 2-ig várja a korizókat. Hétköznap 700, hétvégén 1000 forintért lehet napijegyet venni, a helyiek 50 százalék kedvezményt kapnak ez alól. A siófoki iskolák-óvodák gyermekei és tanulói hétköznap 10-15 óra között igyen csúszhatnak. A 600 négyzetméteres pályán tavaly alakítottak ki jégfolyosót, ebből idén már kettő is van. Korcsolyabérlési és élezési lehetőség is akad, ahogy forró italokat is lehet kapni a helyszínen, ahol hokibemutatót, jégdiszkót, kívánságműsort és jégkarnevált is szoktak rendezni. A pálya hétfőtől péntekig 10-20 óra, szombaton és vasárnap 9-20 óra között tart nyitva.