A kézműves karácsonyi ajándékokkal sosem lőhettek mellé, főleg, ha Balaton-függőknek kerestek meglepetést. Ne felejtsétek el, hogy ezekben az időkben különösen fontos, hogy támogassátok a kézműveseket, akik most csak néhány termelői piacon és a világhálón keresztül tudnak értékesíteni. Grafikusoktól a keramikusokig sok balatoni alkotó termékei közül inspirálódhattok a cikkünkből.

Balatoni, egyedi, megismételhetetlen: egy kézműves ajándék tökéletes meglepetés egy Balaton-függőnek. Arra azonban figyeljetek, ha még el nem készült termékről van szó, hogy minél hamarabb keressétek fel az alkotót.  A magas kereslet miatt – és mivel általában időigényes elkészítésekről van szó – gyorsan ki tud merülni a kapacitásuk a következő pár hétre tervezve.

1/10

Wear.The.Bottle

Mindenkinél van otthon egy már kiürült, de valamiért emlékezetes, esetleg egyedi formájú, mintájú üveg. Buzás Timi az ilyen kedves emlékeket ülteti át ékszerbe. Megrendeléseit első sorban úgy készíti, hogy elpostázzátok neki a kiszemelt üveget Veszprémbe, ő pedig ezután fülbevalót vagy nyakláncot varázsol belőle. Legkönnyebben Instagram-oldalán éritek el őt, de pár napja útnak indult a Wear The Bottle alkotói Facebook-oldala is.

2/10

Luca Sebok Jewelry

Az ötvösként végzett Sebők Luca általában rézből formál csodálatos ékszereket, hajtűt vagy éppen amit rendelnétek tőle. A Káli-medencében alkotó lány kedvelt formái a levelek, de minimál, vonalas gyűrűt, karkötőt is találtok a portfóliójában. Facebook-oldalán Sebok Luca Jewelry néven, Meska-oldalán pedig NYERIZE nevű profilján éritek el őt. Igazán egyedi, kifinomult ajándékokért érdemes lehet még őt elcsípni a napokban. Vasárnaponként a Liliomkert piacon is megtaláljátok. 

3/10

Krisz Ceramica

Ha szívesen tálalnátok Balaton formájú kerámiatálból a karácsonyi süteményt, vagy éppen stílusosan ezen tárolnátok az ékszereiteket, óráitokat, a Krisz Ceramica rendelkezésetekre áll. Ángyán Krisztina Argentínából "hozta haza" ezt a módszert, ott szeretett bele a keramikus szakmába. Első körben home decor tárgyakat készít, mosdótálakban kifejezetten erős az alkotó, legutóbbi ilyen terméke például extra bazalt bevonattal készült. De ékszereket is bőségesen találtok a keramikus Facebook-oldalán. Őt is megtaláljátok a Liliomkert piac árusai között. 

4/10

Lengyel Zsuzsa

Jellegzetes kék bögrék, csészék és tányérok birodalmát "építette ki" Lengyel Zsuzsa. A szentbékkállai keramikusnak köszönhetően akár egész étkészletünket egyedire varázsolhatjuk. A kézműves remekek már védjegyes kerámiának számítanak. Karácsonyi ajándékötletnek tökéletes, a már említett termelői piacon és Facebook-oldalán eléritek az alkotót!

5/10

INDIGO Műhely

A "veszprémi négyek" sok éve működtetnek már közös műhelyt, Szücs Roland, Virt Emese, Király Veronika és Páczelt Péter egyedi pamut termékeiken sok helyen köszön vissza maga a Balaton is. Az általában pólókra, vászontáskákra nyomott grafikákat is saját maguk készítik az INDIGO Műhely nevében: balatoni halak és hajók, magyarországi hegyek és bringás figurák is szerepelnek alkotásaikon. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt készítenek ilyen darabokat, Meska-oldalukon tudjátok őket célkeresztbe venni.

6/10

Mirc

A Mirc brand a badacsonyi ötvös, Tóth Mira  ékszereit foglalja magában. Az egyedi darabok akril fonalból, ezüstből és aranyból készülnek, és ahogy egy balatoni dizájnernél már szinte alap, egy részük magán hordozza a legnagyobb tavunk formáit, legyen szó akár csak az északi part sziluettjéről. 



7/10

Cornides

Mi sem trendibb ma, mint egy környezettudatos, igazán zöld, ám kézműves ajándékcsomag. A Cornides márka alapítói Cornides Ágnes és Simonyi Zsolt Badacsonytomajon készítenek természetes és strapabíró textiltermékeket, melyeket képzőművészként ráadásul saját maguk terveznek. Arra ösztönzik vásárlóikat, hogy csomagolópapír, táskák és egyéb tárolók helyett lenvászon és pamutvászon zsákokat használjanak akár ajándékok csomagolására, akár péktermékek vásárlásakor. Az idei karácsonyra díszcsomagolással is készültek, ami tartalmaz egy általuk illusztrált – újrahasznosított papírból készülő – képeslapot is. 

8/10

ZADOR

A ZADOR családi manufaktúra szappanjainak alapját a Hévízi termálvíz adja. A Pécselyen készülő szappanok a közelben lévő egykori Zádor váráról kapták a nevüket, jótékony hatásaik  - ahogyan a termálvíz ereje is -, megkérdőjelezhetetlen. A természetes összetevőkből álló szappan magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően szuper karácsonyi ajándék lehet bármely családtag számára. 

9/10

Völgy Event and Design

Az alapvetően esküvői dekorációval, rendezvényszervezéssel foglalkozó badacsonytomaji Völgy Event and Design az idei ünnepre készül egyedi, kézműves kopogtatókkal, koszorúkkal, különböző asztaldíszekkel, gyertyás összeállításokkal és csináld magad csomagokkal is. Ezentúl egyedi rendeléseket is felvesznek, a webshopjuk ráadásul néhány napon belül elstartol, addig is a karácsonyi ajándékba ültetett Völgy hangulatért keressétek őket Facebook-oldalukon.

10/10

kŐRÖSH

A kőröshegyi levendulabirodalom sem hagy titeket karácsonyi ajándékcsomag nélkül, egyedi, kézzel készített termékeiket válogatták össze különböző kompozíciókban. Az elfogyasztható ajándékokon túl illatzsák, virágvíz, natúr szappan, illatosító pálcika, de még levendula virágos karkötő is rendelhető náluk. A csomagokat a Levendulás weboldalán tudjátok megnézni, megrendelni. Jó ötlet lehet időseknek, fiataloknak egyaránt.

Címkék