Előrebocsátjuk, hogy a listánk nem teljes, a felsoroltakon kívül még nagyon sok vendéglátóhely és pékség veszi le a sütés-főzés terhét a vendégeiről. Érdemes szemezgetni korábbi gyűjtéseinkből, amelyekben a korlátozások idején
- házhozszállítást vállaló éttermek,
- friss péksüteményeket elvitelre kínáló pékségek és delikátboltok,
- süteményeket elvitelre kínáló cukrászdák,
1/12
A Port Étterem neve ismerős lehet, ha
követtétek a Strandétel-verseny alakulását, itt született meg ugyanis a 2020-as verseny győztese (megosztott 1. helyezéssel), a BalaToros. A strandon való
falatozással még várni kell, de addig is érdemes letesztelni, mit hoz ki egy karácsonyi
menüből a hely. Háromféle tálat állítottak össze:
a Húsimádók karácsonya a klasszikus Port tekercs (sok-sok mindennel töltött
rántott sertésborda) mellett a szárnyasokat hozza reflektorfénybe, a Balatoni
fogás értelemszerűen a halakról szól, az Ínyencek kedvence pedig a best of az
előző kettőből. Ezt levesekkel, extra köretekkel, pohárdesszertekkel, tortákkal
és bejglivel lehet még fokozni.
A rendeléseiteket december 22-ig várják, a kínálat itt található.
2/12
kistücs
„Úgy döntöttünk, nem hagyunk senkit Kistücsök nélkül a
karácsonyra, ezért a mai naptól egészen december 21-ig fogadjuk a
megrendeléseiteket az ünnepi menüre” – posztolta néhány napja az étterem. Két ünnepi fogást készítenek, lesz Balatoni hallé pontyból és harcsából, házi gyufatésztával, és
Csomboros töltött káposzta.
A rendeléseket személyesen lehet átvenni december 22-én és 23-án,
12-18 óra között. További információ Facebook posztjukban található.
3/12
kiskert
A vendéglő a tőle megszokott magyaros ízekkel készül. A rendíthetetlen
pontyhalászlé - töltött káposzta - házi bejgli trió náluk tatárbifsztekkel, kacsacombbal,
csülökkel egészül ki. Aki szeretne valami különlegesebbet, olyan ételeket is választhat, mint a rántott
fledermaus, vagy a csirkemell céklás-gesztenyés raguval.
Az ételek külön-külön és menüben (leves, főétel, desszert) is
rendehetők, december 18-ig. Érdeklődni, rendelni a Facebook-posztban leírtak
szerint lehet.
4/12
oliva
A klasszikusokra szavazott a veszprémi étterem is. A
kínálatukban pontyhalászlé, hideg kacsamáj zsírjában lilahagyma chutney-val, hideg
konfitált sertéstarja, töltött káposzta mangalicaszalonnával és ropogós
kacsacomb szerepel többek között.
Rendelni december 22-ig lehet, az ételeket másnap este 7-ig
szállítják ki. További információt az étterem honlapján találtok.
5/12
pörc
„Kevesebb idő a konyhában, több idő a családdal!” mottóval
kínálja karácsonyi étlapját a balatonkenesei étterem és delikátbolt. Az
előételek között hízott libamáj, füstölt pisztráng szerepel, a kötelező
halászlé és töltött káposzta mellett kacsacomb és pörc is található a menüben,
és egy körben a bejgliket is meg tudjátok itt rendelni. A konyhakész húsokat nektek
kell majd készre sütni, hogy minden frissen kerüljön az ünnepi asztalra.
A
rendeléseket december 19-én éjfélig tudjátok leadni, az ételeket átvenni pedig december
23-án lehet. A részleteket a Facebook-posztjukban találjátok.
6/12
szomszéd
A csopaki étterem étlapját mindenképp ajánljuk, ha a család egyik fele a hagyományos ételekre esküszik, a másik fele pedig kipróbálna valami újat.
Van náluk klasszikus halászlé, de olasz hallaves (cacuccio) is, a töltött
libanyak és töltött káposzta mellett szarvas bourgignon (a burgundi marharagu
szarvas változata) is szerepel a kínálatban.
December 21-ig lehetséges a rendelés, a kiszállítás és az
elvitel december 23-án történik. További információért a Facebook-posztjukra kell kattintani.
7/12
neked fő
Az étterem nyáron a füstölt ízeket és a nem szokványos
fűszerezést helyezi előtérbe, karácsonyi kínálatában azonban a tradicionális vonalat viszi. Vegyes halászlé gyufatésztával, rántott pontypatkó petrezselymes
burgonyával, töltött káposzta, mákos és diós bejgli szerepel az ünnepi étlepjukon.
Az ételeket december 20-ig lehet megrendelni és 23-án lehet elhozni. További tudnivalókért ide kell kattintani.
8/12
bistro sp
Ne a szokványos ízekre és alapanyagokra készüljetek, ha innen rendeltek. Kacsamájpástétom, gyöngytyúk húsleves, bárányhússal töltött káposzta, mákosguba is választható a Bistro Sparhelt kínálatából a hagyományosabb akasztói pontyhalászlé, malackocsonya és bejgli mellett. Ráadásul egy kicsit részesei lehettek az ételkészítés folyamatának is, hiszen a fogások egy része otthoni befejezést igényel. Ilyen például a paradicsomos füstölt rákfarok, a porchetta és a kacsamell is.
A rendeléseket december 16-ig fogadják ezen a honlapon, a szállításra december 23-án, 12.00 – 14.00 között kerül sor. Minden fontos információt megtaláltok ugyanitt.
9/12
Kalóz
A fövenyesi strandbüfé (vagyis egyre inkább étterem) kinyit
a téli szünetre, és ha már így alakul, karácsonyi ételeket is kínál elvitelre. Lesz
vegán savanyúkáposzta-krémleves zöldségchipsekkel, fehérboros halleves
szürkeharcsával, pontykocsonya marinált zöldségekkel, omlós kacsacomb,
birsalmás őzragu és diós-mákos guba vaníliakrémmel. (A pontos nyitvatartást és a napi menüt a Facebook-oldalukon teszik közzé hamarosan.)
A karácsonyi rendeléseket december 21. este 20 óráig fogadják.
Az összekészített csomagokat december 23-án 12.00- 19.30-ig, vagy december
24-én 9-12 óráig vehetitek át a Kalózban. Részletek itt.
10/12
hab
Nem tudod eldönteni, hogy ponty- vagy harcsahalászlé legyen
az asztalon karácsonykor? A Hableány ezt megoldja, ugyanis a pontyhalászléhez
füstölt harcsát adnak. A töltött káposztájukban is van egy kis csavar,
borjúhússal és mangalicaszalonnával készítik. Rendelhettek még tőlük
klasszikus és extra hidegtálakat is, ez utóbbi olyan fogásokat tartalmaz, mint
a tormával töltött borjú, a hidegen füstölt pisztráng, a rántott fogas vagy a
szarvasgombás vaj.
Az ételrendeléseket december 20-ig várják, a részletek itt olvashatók. Az ételeket december 23-án,
11:00-15:00-ig lehet elhozni, 20 ezer forint feletti rendelés esetén házhoz
viszik Badacsonyban és 15 km-es körzetében.
11/12
mi a
A Mi a Kő természetesen a klasszikusokban utazik: karácsonyra
sütőtök-krémlevessel, kolozsvári töltött káposztával, kocsonyával, bőrén sült
fogassal és zserbóval készülnek, és az állandó menüből is ér válogatni az
ünnepekre. Szilveszterre és a két ünnep közötti időszakra is főznek.
A teljes kínálatot, az ünnepi nyitva tartást és
a részleteket itt lehet megtekinteni.
12/12
Kinga
A Káptalantóti-Köveskál országút 14-es kilométerkövénél található farmra messze földről zarándokolnak azok, akik a spájzuk készleteit kolbásszal, sonkával, friss sajttal és a környékbeli termelők portékájával akarják feltölteni. Kingáék most főznek is a saját termékeikből: karácsonyi töltött káposztájukba saját, szabadtartású mangalicahús, gersli, csombor, füstölt oldalas és házi paradicsomlé kerül, ráadásul az ételt fatüzelésű üstben főzik fel, hogy még pikánsabb legyen. A farmon található delikátboltban a
mangalicakocsonya és a töltött káposzta legfontosabb kísérője, házi tejföl is kapható.
Az ételek december 23-ig megvásárolhatók a birtokon levő kisboltban, amíg a készlet tart. Érdemes megrendelni, és akkor félreteszik. A birtok ünnepi nyitva tartása és további információ a Facebook-oldalon található.