Rendhagyó karácsonyunk lesz, amikor talán még jobban felértékelődik az együtt töltött idő. Azt, hogy ez ne a konyhában való sürgölődéssel teljen, több balatoni étterem is lehetővé teszi. Elkészítik helyettünk a karácsonyi menüt, a mi dolgunk pedig csak annyi, hogy elhozzuk tőlük és élvezzük a klasszikus, vagy az újító ünnepi fogásokat. Nézzük, kik vállalták be a főzést!

Előrebocsátjuk, hogy a listánk nem teljes, a felsoroltakon kívül még nagyon sok vendéglátóhely és pékség veszi le a sütés-főzés terhét a vendégeiről. Érdemes szemezgetni korábbi gyűjtéseinkből, amelyekben a korlátozások idején

szerepelnek.  

1/12

A Port Étterem neve ismerős lehet, ha követtétek a Strandétel-verseny alakulását, itt született meg ugyanis a 2020-as verseny győztese (megosztott 1. helyezéssel), a BalaToros. A strandon való falatozással még várni kell, de addig is érdemes letesztelni, mit hoz ki egy karácsonyi menüből a hely. Háromféle tálat állítottak össze: a Húsimádók karácsonya a klasszikus Port tekercs (sok-sok mindennel töltött rántott sertésborda) mellett a szárnyasokat hozza reflektorfénybe, a Balatoni fogás értelemszerűen a halakról szól, az Ínyencek kedvence pedig a best of az előző kettőből. Ezt levesekkel, extra köretekkel, pohárdesszertekkel, tortákkal és bejglivel lehet még fokozni.
 
A rendeléseiteket december 22-ig várják, a kínálat itt található.





2/12

kistücs

„Úgy döntöttünk, nem hagyunk senkit Kistücsök nélkül a karácsonyra, ezért a mai naptól egészen december 21-ig fogadjuk a megrendeléseiteket az ünnepi menüre” – posztolta néhány napja az étterem. Két ünnepi fogást készítenek, lesz Balatoni hallé pontyból és harcsából, házi gyufatésztával, és Csomboros töltött káposzta.

A rendeléseket személyesen lehet átvenni december 22-én és 23-án, 12-18 óra között. További információ Facebook posztjukban található. 


3/12

kiskert

A vendéglő a tőle megszokott magyaros ízekkel készül. A rendíthetetlen pontyhalászlé - töltött káposzta - házi bejgli trió náluk tatárbifsztekkel, kacsacombbal, csülökkel egészül ki. Aki szeretne valami különlegesebbet, olyan ételeket is választhat, mint a rántott fledermaus, vagy a csirkemell céklás-gesztenyés raguval.

Az ételek külön-külön és menüben (leves, főétel, desszert) is rendehetők, december 18-ig. Érdeklődni, rendelni a Facebook-posztban leírtak szerint lehet.





4/12

oliva

A klasszikusokra szavazott a veszprémi étterem is. A kínálatukban pontyhalászlé, hideg kacsamáj zsírjában lilahagyma chutney-val, hideg konfitált sertéstarja, töltött káposzta mangalicaszalonnával és ropogós kacsacomb szerepel többek között.

Rendelni december 22-ig lehet, az ételeket másnap este 7-ig szállítják ki. További információt az étterem honlapján találtok.

5/12

pörc

„Kevesebb idő a konyhában, több idő a családdal!” mottóval kínálja karácsonyi étlapját a balatonkenesei étterem és delikátbolt. Az előételek között hízott libamáj, füstölt pisztráng szerepel, a kötelező halászlé és töltött káposzta mellett kacsacomb és pörc is található a menüben, és egy körben a bejgliket is meg tudjátok itt rendelni. A konyhakész húsokat nektek kell majd készre sütni, hogy minden frissen kerüljön az ünnepi asztalra.

A rendeléseket december 19-én éjfélig tudjátok leadni, az ételeket átvenni pedig december 23-án lehet. A részleteket a Facebook-posztjukban találjátok.

6/12

szomszéd

A csopaki étterem étlapját mindenképp ajánljuk, ha a család egyik fele a hagyományos ételekre esküszik, a másik fele pedig kipróbálna valami újat. Van náluk klasszikus halászlé, de olasz hallaves (cacuccio) is, a töltött libanyak és töltött káposzta mellett szarvas bourgignon (a burgundi marharagu szarvas változata) is szerepel a kínálatban.

December 21-ig lehetséges a rendelés, a kiszállítás és az elvitel december 23-án történik. További információért a Facebook-posztjukra kell kattintani. 


7/12

neked fő

Az étterem nyáron a füstölt ízeket és a nem szokványos fűszerezést helyezi előtérbe, karácsonyi kínálatában azonban a tradicionális vonalat viszi. Vegyes halászlé gyufatésztával, rántott pontypatkó petrezselymes burgonyával, töltött káposzta, mákos és diós bejgli szerepel az ünnepi étlepjukon.

Az ételeket december 20-ig lehet megrendelni és 23-án lehet elhozni. További tudnivalókért ide kell kattintani

8/12

bistro sp

Ne a szokványos ízekre és alapanyagokra készüljetek, ha innen rendeltek. Kacsamájpástétom, gyöngytyúk húsleves, bárányhússal töltött káposzta, mákosguba is választható a Bistro Sparhelt kínálatából a hagyományosabb akasztói pontyhalászlé, malackocsonya és bejgli mellett. Ráadásul egy kicsit részesei lehettek az ételkészítés folyamatának is, hiszen a fogások egy része otthoni befejezést igényel. Ilyen például a paradicsomos füstölt rákfarok, a porchetta és a kacsamell is.

A rendeléseket december 16-ig fogadják ezen a honlapon, a szállításra december 23-án, 12.00 – 14.00 között kerül sor. Minden fontos információt megtaláltok ugyanitt.

9/12

Kalóz

A fövenyesi strandbüfé (vagyis egyre inkább étterem) kinyit a téli szünetre, és ha már így alakul, karácsonyi ételeket is kínál elvitelre. Lesz vegán savanyúkáposzta-krémleves zöldségchipsekkel, fehérboros halleves szürkeharcsával, pontykocsonya marinált zöldségekkel, omlós kacsacomb, birsalmás őzragu és diós-mákos guba vaníliakrémmel. (A pontos nyitvatartást és a napi menüt a Facebook-oldalukon teszik közzé hamarosan.)

A karácsonyi rendeléseket december 21. este 20 óráig fogadják. Az összekészített csomagokat december 23-án 12.00- 19.30-ig, vagy december 24-én 9-12 óráig vehetitek át a Kalózban. Részletek itt


10/12

hab

Nem tudod eldönteni, hogy ponty- vagy harcsahalászlé legyen az asztalon karácsonykor? A Hableány ezt megoldja, ugyanis a pontyhalászléhez füstölt harcsát adnak. A töltött káposztájukban is van egy kis csavar, borjúhússal és mangalicaszalonnával készítik. Rendelhettek még tőlük klasszikus és extra hidegtálakat is, ez utóbbi olyan fogásokat tartalmaz, mint a tormával töltött borjú, a hidegen füstölt pisztráng, a rántott fogas vagy a szarvasgombás vaj.

Az ételrendeléseket december 20-ig várják, a részletek itt olvashatók. Az ételeket december 23-án, 11:00-15:00-ig lehet elhozni, 20 ezer forint feletti rendelés esetén házhoz viszik Badacsonyban és 15 km-es körzetében.  

11/12

mi a

A Mi a Kő természetesen a klasszikusokban utazik: karácsonyra sütőtök-krémlevessel, kolozsvári töltött káposztával, kocsonyával, bőrén sült fogassal és zserbóval készülnek, és az állandó menüből is ér válogatni az ünnepekre. Szilveszterre és a két ünnep közötti időszakra is főznek.

A teljes kínálatot, az ünnepi nyitva tartást és a részleteket itt lehet megtekinteni.


12/12

Kinga

A Káptalantóti-Köveskál országút 14-es kilométerkövénél található farmra messze földről zarándokolnak azok, akik a spájzuk készleteit kolbásszal, sonkával, friss sajttal és a környékbeli termelők portékájával akarják feltölteni. Kingáék most főznek is a saját termékeikből: karácsonyi töltött káposztájukba saját, szabadtartású mangalicahús, gersli, csombor, füstölt oldalas és házi paradicsomlé kerül, ráadásul az ételt fatüzelésű üstben főzik fel, hogy még pikánsabb legyen. A farmon található delikátboltban a mangalicakocsonya és a töltött káposzta legfontosabb kísérője, házi tejföl is kapható.

Az ételek december 23-ig megvásárolhatók a birtokon levő kisboltban, amíg a készlet tart. Érdemes megrendelni, és akkor félreteszik. A birtok ünnepi nyitva tartása és további információ a Facebook-oldalon található. 

Címkék