Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra Aktív

Itt feltankolhatsz nyugalomból: 10 program a téli Káli-medencében

A Káli-medence télen egy egészen más világ. Az utakon és a falvakban csend honol, senki nem siet, szinte megáll az idő a tanúhegyek által ölelt tájon. Ilyenkor érdemes hosszú túrákat tenni ezen a geológiai csodákban és romokban bővelkedő vidéken, forraltborozni a piacon, helyi termelők árujával feltölteni az éléskamrát. Ebédért és vacsoráért most ugyan egy kicsit tovább kell menni a korlátozások miatt, de ezt megéri bevállalni az elvarázsolt táj hangulatáért.

1/10

Kávé és péksütemény az Andriska Pékbisztróból

A Pékbisztró csapata néhány hetes pihenő után ismét pazar reggelivel várja az elszánt Káli-medence-híveket. Indulhat a nap egy forró, erős kávéval és hozzá egy finom szendviccsel vagy péksüteménnyel, természetesen egyelőre csak elvitelre. Egész napra feltankolhattok itt briósokból, croissant-okból, vadkovászos kenyerekből, zsemlékből. 

Februárban nyitva: csütörtök–hétfő: 7–13 óra, zárva: kedd–szerda.

2/10

Kirándulás a Kőtengerhez

A Szentbékkálla határában található hatalmas, misztikus sziklák a Pannon-tenger üledékéből kerültek a felszínre, és a szél alkotott belőlük ilyen bizarr formákat. A leglátványosabb alakzata az Ingókő, egy gigantikus méretű kőtábla, ami enyhén megbillen, ha a szélére álltok. Kb. 600 méteres sétával értek el ide Szentbékkálláról.

3/10

Barangolás a Fekete-hegyi tavaknál

A Fekete-hegyet Szentbékkálláról a Kéktúrán, Köveskálról pedig a sárga háromszög jelzésen haladva is meg lehet hódítani. Régi pincék, szőlők mellett visz a panorámás út, egy kis kapaszkodóra csak az Eötvös Károly-kilátó előtti szakaszon kell számítani. Ha megcsodáltátok a kilátóból a Káli-medencét és a Balatont, a fennsíkon barangolva hat olyan apró tavat találtok, amelyeknek keletkezése a mai napig rejtély.

4/10

Séta az elvarázsolt Balatonhenyén

Balatonhenye mesebeli apró zsákfalu a 19. századból megmaradt csodás régi házakkal (Kenessey-, Körösényi-, Ágoston-ház), kertekkel és patakkal, ahol egy téli séta felér egy terápiával. A falu egyre népszerűbb a nyugalmat kereső elvonulók és nyaralók körében, az ódon portákat felújítják, hangulatos szálláshelyek nyílnak, de az év ezen időszakában garantált a csend.


5/10

Túra a Hegyestűre

A Hegyestű egy vulkán kürtőjének maradványa. Mivel 1930 és 1970 között a bányászat csaknem az egész hegyet eltüntette, szinte egyedülálló módon nyerhetünk betekintést egy exvulkán titkaiba, vagyis belsejébe. A 337 méteres magaslatról a kilátás is lenyűgöző, megéri megbirkózni a sok lépcsővel. Ha rövid túrát terveztek, a monoszlói Nagykő utca felől 45 perc alatt elérhető a Bemutatóhely, ha hosszút, a 9 km-es, Mókus-körút nevű tanösvényt ajánljuk.


6/10

A legkisebb hegytető meghódítása

Messziről nagyon könnyűnek tűnik a tanúhegytestvérei között apró Tóti-hegy megmászása, az utolsó 50 méterért azonban alaposan meg kell küzdeni. A zsebkendőnyi „hegytetőről” 360 fokos panoráma tárul elénk, 346 méter magasból lehet gyönyörködni a Káli-medencében, a Tapolcai-medencében és a Balaton látványában. Káptalantóti felől a zöld jelzést követve lehet a legkönnyebben elérni a csúcsot.


7/10

Vasárnap délelőtti piacozás a Liliomkertben

Környékbeliek és messze földről érkezők egyaránt rajonganak a tóti piacért. Nemcsak azért utaznak sok-sok kilométert, hogy termelői árukkal töltsék fel a készleteiket, hanem a hely utánozhatatlan hangulatáért is, amihez egy jó forralt bor, egy frissen sült kenyér és némi impulzusvásárlás is hozzátartozik. A piac évszaktól függetlenül népszerű, hideg időben is tele vannak a parkolók. 

A járványhelyzet miatt biztonsági őrök ellenőrzik a maszkviselést a bejáratoknál. Ügyeljetek a távolságtartásra is!


8/10

Termelői finomságok Kinga kamrájából

A Káli-medence főútjáról megközelíthető, Káptalantóti közelében levő farmot az irodai munkájukat feladó, majd gazdálkodóvá váló Kinga és Levente viszi. A farm kis boltjában helyben készült szalámikat, sonkákat, kolbászokat, sajtokat vehettek, de lehet kapni itt más, Kinga által alaposan leellenőrzött kistermelők termékeit is, például fürjtojást vagy mikrozöldeket. Érdemes figyelni a Facebook-oldalukat, ahol hírt adnak az előrendelési lehetőségekről.
 
Nyitva: szerda–csütörtök: 9–16 óra, péntek: 9–18 óra, szombat: 9–16 óra, vasárnap: 9–13 óra.

9/10

Séta a misztikus ecsérpusztai templomromhoz

Két tippet is adunk romantikus vagy misztikus naplementékhez. Az első a Révfülöp közelében található, 12–13. században épült templom romja. Ma már csak a támfal és néhány román stílusú boltív látható az egykori épületből, amit a 16. században a törökök Ecsér faluval együtt felégettek, mégis felejthetetlen látványt nyújt háttérben a téli pusztasággal.

10/10

Naplemente a Kornyi-tónál

A másik kihagyhatatlan hely naplementéhez a Kővágóörs és Köveskál közötti út mellett található Kornyi-tó, amelynek partján furcsa szobrok figyelik a Káli-medence csendjét. Veszprémi Imre Emberi komédia című, 2-3 méteres, acélból és mészkőből készült alakjai és a Fekete-hegy panorámája láttán alap, hogy mindenki egyből a telefonjáért nyúl, de azért ne felejtsétek el kiélvezni a nap utolsó sugarait. A különös helyszín egyébként Jancsó Miklós rendezőt is többször megihlette: a szobrok a Szörnyek évadja, az Égi bárány és az Életünket és vérünket című filmjeiben is láthatók.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Neked ajánlott

A