A Balaton környékét átszövik a legendák és a mesék, melyek sokszor titokzatos helyszíneken, misztikus szobrok alakjában bukkannak fel. A Szólád melletti dombokon Árpád fejedelem üdvözli a napot, a Halápon a „magyar Stonehenge”-ként is emlegetett monumentális szobrok simulnak bele teljes természetességgel a tájba. A fülei erdőszélen fából faragott tündérek és sárkányok között bolyonghatunk, a Káli-medencében pedig mintha Picasso absztraktjai lényegülnének át az Emberi komédia szoborcsoport alakjaiba. A Balaton mellett ugyanakkor a kortárs művészeti alkotások is izgalmas történeteket mesélnek. Összeszedtünk 5+1 olyan szoborparkot, amit kár lenne kihagyni, ha arrafelé kirándulunk.

1/6

Nezde Szoborpark

A Nezde szoborparkot, hivatalos nevén a Kupa-Koppány vezér emlékparkot a Somogy legmagasabb csúcsán, az Alman-tetőn találjuk. Érdemes az alkonyi órákban érkezni, ugyanis a lemenő nap fényében egészen varázslatos élményben lehet részünk. A narancsba boruló balatoni panoráma ölelésében, szelíd halmok és sűrű erdők között bontakozik ki a lenyűgöző táj. A falubeliek régóta ismerik a helyet, úgy tartják, gyógyító ereje van, a legenda szerint Koppány vezért is itt temették el, így ősmagyar motívumok díszítik a tájat. A szoborpark 9 állomásán a magyar történelem legendás alakjaival ismerkedhetünk meg, a csodaszarvastól Csaba királyfi székely kapuján át Koppány történetéig. 
 
Tipp: A terület hivatalosan Kereki községhez tartozik, de a szóládi turistaút irányából közelíthető meg.

2/6

Fülei Szoborpark – Mesepark

Balaton és Székesfehérvár között bújik meg a kedves kis falu, Füle, ahol tündérek, boszorkányok, sárkányok és manók laknak. Kedvenc meséink főszereplői faszobrokként elevenednek meg az erdei meseparkban, de jogosan tehetjük fel a kérdést, miként keltek életre a varázslatos lények. Két évvel ezelőtt hazai és nemzetközi fafaragók érkeztek a településre, hogy alkotásaikat egy helyen mutathassák be a közönségnek, az alkotótáborban pedig három napot kaptak a művészek, hogy valami maradandót alkossanak. Így született meg a varázspagony kedves tündére, a nimfákat zaklató buja szatír alakja, a rettegett boszorkány, a hátizsákos kisegér, a manó és a többi varázslatos lény, akiket az év bármelyik napján meglátogathatunk.
 
Tipp: Ha a Balaton felé utazunk, akkor a Füle után következő Balatonfőkajáron is érdemes megállni, ugyanis a domboldalban végigfutó pincesor felfedezése is mesés kalandnak ígérkezik.

3/6

Ébredő Vulkán szoborpark

A Haláp hegyen találjuk a „magyar Stonehenge” néven is emlegetett szoborparkot, ahová egy kis tanösvényen juthatunk fel, miközben a környék élővilágával és a helyi bányászat történetével ismerkedhetünk. Az angliai Wiltshire-ben található szoborcsoporttal ellentétben jól tudjuk, hogy kerültek ide a monumentális alkotások. A szobrokat Rhea Marmentini és Balanyi Zoltán szobrászművészek álmodták és alkották meg a Haláp hegy tetejére, a nyolc egyedi bazaltszobor pedig teljes természetességgel, hűségesen simul bele a tájba. A hivatalosan Ébredő Vulkán névre keresztelt alkotás a hely geológiai múltjára utal, ugyanakkor a kőbányászat okozta tájsebet is ellensúlyozza a műalkotás. A szoborcsoport keletkezése egyértelmű, azonban a stonehenge-i misztikusság és a varázslatos erő tagadhatatlan.

Tipp: A domb lábánál érdemes megpihenni és megkeresni Szent Borbálának, a bányászok védőszentjének fából kifaragott szobrát, amelyet a halápi bányászok emlékére Szakonyi Sándor szobrászművész készített.

4/6

Emberi komédia

Ha még nem volt elég a varázslatból és a misztikumból, akkor következzen még egy rejtélyes alkotás a Káli-medencéből, Kővágóörsről. Az Emberi komédia szoborcsoport kusza, absztrakt alakjai mintha csak egy Picasso-festményből vándoroltak volna a balatoni tájba, a Kornyi-tó mellett húzódó kis domb tetejére. A masszív, energiát sugárzó kőszobrokat Veszprémi Imre acélból és mészkőből készítette el. A kőalakok pedig mintha csak arra várnának, hogy a suhogó szélben meghalljuk, mit mesélnek a tájról. A Kornyi-tó környéke Jancsó Miklós rendezőt is többször megihlette: a szoborcsoport a Szörnyek évadja, az Égi bárány és az Életünket és vérünket című filmjeiben is látható.

Tipp: Azoknak, akik szeretnék gyalogosan felfedezni a környéket, ajánljuk, hogy a Theodora tanösvényen induljanak útnak, ami Kékkútról indulva vezet végig a Káli-medencén.

5/6

Kézfogás Európa szoborpark

Balatonalmádiban, a part mellett terül el a Szent Erzsébet vagy más néven Öregpark, ahol mindenképp érdemes egy sétát tenni, ha arra járunk. Lombos fák, gazebók, rejtett kis zugok és ösvények hálózzák be a ligetet, ahol kortárs szobrászművészek alkotásai között bóklászhatunk. A Kézfogás Európa szoborparkban a hazai alkotók művei mellett kitekintést kaphatunk a kortárs európai művészek munkái irányába is. A kezdeményezők Európa 26 országával léptek kapcsolatba, együttműködésre kérve őket. Elsőként olaszországi művészek mutatkoztak be, majd kétévente más és más ország kerül a kiállítás fókuszába. A hazai szobrászok közül elsősorban olyan alkotók munkáit láthatjuk, akik az 1990-es évek óta megszervezett Balaton Tárlaton elismerésben részesültek.

Tipp: A szoborparkban olyan magyar alkotások kaptak eddig helyet, mint például Szabolcs Péter Repülő szerelmesekje, Vanyúr István Ikarosza, Pogány Gábor Benő Kapuőrzője vagy Meixner Etelka és a Herendi Porcelánmanufaktúra együttműködésében készült, Kézfogás címre keresztelt szobor.

6/6

Káli Art-Park

2020-ban nyitotta meg kapuit a Káli Art Park, amikor a Köveskálon közel 20 éve működő Káli Art Inn tulajdonosa és a panzió házigazdái elhatározták, hogy új funkciót adnak a szállást körülölelő zöldterületnek. A virágoskertben egy évről évre megújuló szoborpark kapott helyet, az itt látható kortárs képzőművészeti alkotásokat pedig pályázat útján választják ki. A művészek nemcsak bemutatkozási lehetőséget kapnak, de a Káli Art Díjat is elnyerhetik. 2021-ben az absztrakt alkotásoké volt a főszerep, a nagyméretű, főleg vasból és acélból készült szobrok pedig teljes természetességgel simultak a kertbe és léptek párbeszédbe a természettel.

Tipp: A 2022-es kiállítás előkészítése még zajlik, május 21-én fog megnyílni az ingyenesen látogatható szabadtéri tárlat, így a pontos nyitvatartásról érdemes a Káli Art Park weboldalán tájékozódni.

Címkék