Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Régi mesterségek nyomában – 3 frissen felújított vízimalom a Balatonnál

A vízimalmok a Balaton-felvidéki táj állandó szereplői: a völgyekben megbúvó patakok vize évszázadokig hajtotta a kerekeiket. Az államosítás után sok pusztulásnak indult, de egy részük újjászületett, és most múzeumként, közösségi térként várja a látogatókat, akik nemcsak az egykori molnárok életébe kapnak betekintést, hanem azt is megtudhatják, mit jelent valójában az, hogy „felönteni a garatra”. Három megújult malmot mutatunk be.

1/3

Talabér (Osvald–Bujtor)-féle vízimalom

Gyenesdiás egyik rejtett kincse a 71-es út közvetlen közelében található, legalább 500 éves vízimalom, amit Talabér, illetve Osvald–Bujtor-féle malomként is ismernek. A malom oldalában az egykori vízikerék pontos mása látható – az alulcsapott, 5 méter átmérőjű vízikerék most is forog, vizét a Szent János-forrás elfolyó vize hajtja. Hogy ki építtette, és mikor, arról sajnos nem maradt fenn információ, az első írásos emlékek a malomról 1551-ből származnak. 

A 2021-re teljesen felújított műemlékben ma pékmúzeum és herbárium működik, kertjében illatos gyógynövények között sétálhatunk, és a malomtól egy rövid tanösvény indul a Balaton felé. Természetesen a kenyérsütés folyamatába is betekintést nyerhetünk, alkalmanként nem csak elméletben. Helyet kapott a malomban egy 17 tonnás, „12 kenyeres” kemence is, amiben időnként „szeretetsütéseket” tartanak.

A malomról szóló cikkünket itt olvashatjátok


A malom és a herbárium tavaszig a Facebook-oldalon meghirdetett programok idején tart nyitva, illetve előzetes bejelentkezéssel csoportok számára látogatható.

2/3

Kotsy

A Kotsy-vízimalom öt év zárvatartás után, 2022. július 21-én nyílt meg újra. Helyén már a török hódoltság idején is malom üzemelt, és a XX. század közepén került a Kotsy család birtokába. 2000-ben tőlük vásárolta meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI). A vízimalom az első felújítást követően, 2005-ben nyílt meg az érdeklődők előtt, 12 év után azonban újra renoválni kellett. 
 
A gyönyörűen felújított épület ma olyan múzeumként funkcionál, ahol működés közben is megnézhetjük a malomipari relikviákat, például a közel 4 méter átmérőjű felülcsapott vízikereket. A megújult malomban egy molnár tárlatvezetésén ismerhetjük meg a különleges szerkezeteket – a csigatriőrt, a koptatógépet és a Ganz faszekrényes hengerszéket.

A Kotsy-vízimalom a téli időszakban csak előzetes bejelentkezéssel, minimum 20 fős csoportok számára látogatható. Jegyárakat és további információt itt találtok.

3/3

Fenyve

Egykor 15 malom működött Veszprémben. A Fenyves Malom fiatalnak számít közöttük, mert még nincs 200 éves (a legtöbb malom már 700-800 éves). 1846. január 1-én indultak be először vízikerekei, akkor még Budai–Pozsgay-malomként tartották számon. Az épület tulajdonosai 2019 óta a malmok felújításával foglalkozó Tamás Péter és felesége, Petra, és szívügyük, hogy Veszprém egyetlen épségben megmaradt, működőképes vízimalmát megmentsék az utókornak és felújítva, működő malomként mutassák be az érdeklődőknek. 

A malom látogatói kipróbálhatják a régi eszközöket, őrölhetnek kézi malmokon, megmérhetik egymást a mázsálón (mérlegen), szitálhatják a már megőrölt gabonát, és az is kiderül, hogy mit jelent egy malomban az, hogy felönteni a garatra.

A látogatás bejelentkezés alapján történik, időnként látványőrléseket is tartanak. A felnőttbelépő ára 1200 Ft / fő, a gyereké (4 éves kortól) 1000 Ft / fő.

Tipp: A veszprémi malmok általános megismerésére javasoljuk a Túrajó – Fenyves Malmot is érintő – sétáját.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Panorámás tanösvények – 5 rövid körtúra télre a Balatonnál

?>

Egy téli túránál érdemes olyan útvonalat választani, ami önmagába tér vissza, így sokkal könnyebb a hazajutás. Ehhez adunk most tippeket a Balatonnál.

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

A jégfolyosótól a hófánkpályáig – Mutatjuk, hol korcsolyázhatunk ezen a télen a Balatonnál

?>

Balatonfüreden három jégpályáját összekötő jégfolyosón is korcsolyázhatunk, Veszprémben egy pop-up rendezvényhelyszín alakul át jégpályává.

Levágták a balatonaligai Kádár-sziget ikonikus fűzfáját

?>

Az Aligai Fürdőegyesület Facebook-posztjában számolt be a balatonvilágosi Club Aliga 2 sétányon történt természetkárosításról.

Neked ajánlott

A