Egyre több helyen találkozunk frissen készült, különféle szószokkal és feltétekkel megpakolt házi tésztákkal a Balatonnál. Révfülöpön egy olasz séf készít környékbeli hozzávalókkal felturbózott tésztákat, Szigligeten egy teljes tésztafőző rendszer biztosítja a tökéletes főzési időt, Veszprémben pedig finom vegán tésztákat kóstolhattok.

1/3

Semola Pastfood

A 2022-ben megnyílt Semola Pastfoodőszinte olasz életérzést csempészett a Móló Cukrászda mellé. A séf, Moreno Contin Olaszországból származik, párjával, Tüdős Klárival szívvel-lélekkel viszik a tésztázót, ahol igazi, frissen, helyben készült olasztésztát adnak. A szószok szintén a teljesen tradicionális vonalat követik, a legtöbb hozzávalót Olaszországból hozatják, amit pedig nem, azt olyan környékbeli termelőktől szerzik be, mint a tapolcai pisztráng és a Dobosi Kecskesajt Manufaktúra.

A folyamatosan változó étlap állandósága, hogy mindig van egy húsos, egy vegetáriánus és egy halas változat, de időnként kerül a választékba egy negyedik fajta tradicionális tészta is. Így a Semolába nemcsak az olasz hangulatért, hanem egy újabb ízélményért is ér többször visszanézni!

A Semola Pastfoodról szóló beszámoló cikkünket itt olvashatjátok

2/3

Mérce

A Mérce 2021-ben nyílt mega szigligeti kikötővel szemben, az Aranykagyló út mellett, és úgy hozta el a mediterrán tapasbárok hangulatát a Balaton mellé, hogy közben teljes mértékben mellőzte a tengerpartot idéző kliséket. Egy évvel később a mediterrán konyha sok más favoritja, többek között a házi tészta is felkerült az étlapjukra. A friss tészták egy olasz tésztagéppel készülnek, és pontosan annyi időt töltenek a főzővízben, amennyit kell, ezt egy tésztafőző rendszer felügyeli.

A menüben olyan tésztaételek szerepelnek, mint a pácolt garnélarékokkal, fokhagymás, chilis olívaolajjal tálalt spagetti (Spagetti con gambas al ajillo), a rigatoni négysajtos tejszínes szószban, a klasszikus Carbonara guancinale szalonnával. A Pasta con mariscos az egyik legizgalmasabb fogás, a rákokkal, a vénuszkagylókkal és az enyhén pikáns paradicsomszósszal.

A Mérce Szigliget történetéről és a koktélokról itt, a tésztakínálatról pedig itt írtunk bővebben. A hely a téli szezonban zárva tart. 

3/3

Pasta Siena

Beléptek egy boltíves kapun, a téglavörös és okkersárga lapos tetős házak között olasz dallamok csendülnek fel, és friss bazsalikom illata száll a levegőben. A jelenet helyszíne nem Toszkána, hanem Veszprém belvárosa: a Pasta Sienában a szabadban fogyaszthatjuk el a húsmentes carbonarát, arrabbiatát, bolognait vagy az aszalt paradicsomos-cukkinis-babos tésztát, amelyekhez a séf, Bató Jani szicíliai paradicsomot és magas minőségű olívaolajat használ (a tészták olaj nélkül is kérhetők). 

A tésztázó vegán, de a húsevőknek sem lesz itt hiányérzete, az olaszok amúgy is rengeteg zöldséget, friss fűszereket és paradicsomot pakolnak a változatosan elkészített tésztákra. A legtöbb tészta a Pasta Sienában „magától” vegán, de például a carbonarát tofuval, a bolognait pedig borsófehérjével készítik, a tészták pedig teljesen azt az élményt adják, amit egy olasz tésztától elvárunk.

A Pasta Sienáról szóló cikkünket itt találjátok

Címkék