Az elmúlt időszakban megjelent könyveket lapozgatva egyértelműen látszik, hogy a balatoni építészet fontos, sokakat megmozgató téma. A válogatásunkban szereplő kötetek más-más megközelítésből, de egyaránt szolgálják a tó környéki építészeti és társadalmi-kulturális értékek őrzését.

1. Bolla Zoltán: Balatoni modernizmus és art deco

Bolla Zoltán neve már ismerősen csenghet azoknak, akik állandó követői, esetleg rajongói az építészetnek, azon belül is a modernista, art deco stílusnak. Korábban megjelent könyveiben természetesen megtalálni a stílushoz tartozó, balatoni épületeket, azonban különálló, csak a tó környéki art deco épületeit összegző kötet idén jelent meg először – egy komoly kutatómunkát követően. A Balatoni modernizmus és art deco. Építészet a két világháború között című könyv 350 épületet mutat be, mely képeskönyv jellege, kivételes formája miatt remek ajándék lehet. Tartalma laikusok számára is könnyen befogadható, érdekes és informatív.

  • Kiadja az Ariton Kft.
  • 384 oldal
  • 11.990 Ft

2. Bartha Dorka: Balaton Offseason – Amikor a magyar tenger partja kiürül

A történész, újságíró (testvéroldalunk, a We Love Budapest korábbi munkatársa) és hobbifotós Bartha Dorka balatonoffseason nevű Instagram-oldalából nőtte ki magát ez a könyv, mely másfél évszázadnyi történelemben ugrálva örökíti meg sajátos, nosztalgikus romantikájával a tó környéki épületeket. Az Amikor a magyar tenger partja kiürül elv mentén, egyfajta leletmentés céljából ismerhetjük meg az épületeket és azok történeteit. Bartha Dorka ősztől tavaszig tartó időszakban, biciklivel járva fedezi fel a déli partot, így felelevenítve a kempingek, a társasüdülők és a „zimmer ferik” aranykorának világát.

  • Kedves László Könyvműhelye
  • 128 oldal
  • 5933 Ft

3. Zubreczki Dávid: Templomséták a Balaton körül

A Templomséták Budapesten (2020) és a Templomséták a Dunakanyarban (2021) sorozata idén tovább bővült egy balatoni kötettel. Zubreczki Dávid, az Urbanista blog alapítója rövid, szellemes és szórakoztató, de tudományosan megalapozott ismertető szövegein keresztül mutatja be a könyvben a Balaton környéki templomokat, templomromokat, kápolnákat és zsinagógákat – gazdag képanyaggal, Bődey János fotóin keresztül. Ezeknek az épületeknek a megismeréséhez nem kell vallásosnak lennünk, elég, ha érdekelnek a nem mindennapi történetek. A Balaton környéki templomok márpedig dúskálnak ezekben, ugyanakkor olyan kincsekről van szó, amikbe ritkán botlik bele magától az ember. Ezért érdemes a nyomukba eredni, például a kötet segítségével.

  • Kedves László Könyvműhelye
  • 336 oldal
  • 9480 Ft

 

4. Wettstein Domonkos: Balatoni építészet – Stratégiakeresés a huszadik században

A Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa – doktori kutatásának eredményeire építve – legújabb könyvében a tópart huszadik századi építészeti örökségével foglalkozik. Kötetében a korabeli szakemberek koncepcióit vizsgálva járja körül a megoldási lehetőségeket a tóparti építészet problémáira. Wettstein Domonkos foglalkozik a harmincas évek fejlesztéseivel, az ötvenes évek útkeresésével, a hatvanas-hetvenes évek kihívásaival és a szezonális használatú vízparti strandok, kempingek, vendéglátóhelyek, valamint a nyaraló- és szállásépületek tervezésénél megjelenő kísérletező mentalitással is.

  • Kiadja a BME Urbanisztika Tanszék / Tarsoly Kiadó
  • 280 oldal
  • 5605 Ft

5. TÁJTÉKA-könyvsorozat

A TÁJTÉKA a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Balaton-felvidéki projektje – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódva –, mely kutatásairól egy háromrészes könyvsorozatukban számoltak be. A KÉK urbanistái és tájépítészei településeket vizsgálva, személyes interjúkat készítve vontak le köteteikben olyan következtetéseket, amelyek megoldási javaslatokat is kínálnak a fenntartható turizmusra, de foglalkoznak a Balaton környékének túlépítésével és azzal, hogyan lehet fenntarthatóan építkezni és gazdálkodni, de a helyi közösségek kezdeményezéseit is megismerhetjük általuk. Ha a résztémák helyett inkább általánosan érdekel a témakör, javasoljuk a harmadik kötetet, mely a kétéves kutatás összegzése, és komplexen mutatja meg, milyen irányba érdemes haladni úgy, hogy az a régióban élők és a táj érdekeit egyaránt szolgálja.

  • Kiadja a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány – ADI STUDIO Építészeti Kft.
  • A Balaton-felvidék jövőképe – 153 oldal
  • Üdvözöl a Balaton-felvidék – 138 oldal
  • Egy régió eszköztára – Tanuljunk a Balaton-felvidéktől – 193 oldal
  • Beszerezhetők akár díszdobozban a KÉK – Contemporary Architecture Centre irodájában

+1: Keller Márkus, Ware-Nagy Orsolya, Nagy Szabolcs, Mészáros Ábel, Vörös Kati: Jutasi olvasókönyv

Amellett, hogy a Jutasi olvasókönyv kitér a teljes hazai lakótelep-építészetre és a 20. századi nemzetközi építészeti viszonyokra, azt mutatja be, hogy a veszprémi Jutasi úti lakótelep – más néven „Haszkovó” – mennyire meghatározó szerepet tölt be a város életében. A Kiss Virág által készült, színes illusztrációk segítségével történeteket, intézményeket és fontos személyeket is megismerhetünk a témához kapcsolódóan. A kötet ismeretterjesztő fejezeteit Winkler Márk, Hulesch Máté és Smiló Dávid írta.

Címkék