Tavaly decemberben a Best of Balaton program és a MOL Nagyon Balaton csapata szavazást indított arról, hogy melyek azok a programok és vendéglátóhelyek, amelyek kihagyhatatlanok télen. A több száz ajánlatból kurátoraik – akik köztudottan Balaton-rajongó celebek – összeállítottak egy listát, melyről most azt a 10+1 helyet mutatjuk be, amelyre a legtöbben szavaztak közülük.

Casa Christa

Présházak, szőlők, apró pincészetek között vezető kanyargós útról közelíthetjük meg a balatonszőlősi, öthektáros, hangulatos szálláshelyeket kínáló birtokot, melynek „lelke” az étterem, ami borvacsoráknak, rendezvényeknek is otthont ad. A Michelin-kalauz kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand jelölését is elnyerte.

Lobenwein Norbert, Fülöp Zoltán, Gianni Annoni és Ördög Nóra ajánlása

Csopaki Resti by Laurel

Mede Ádám, akit már jól ismerhetünk a budapesti Laurelből, és Karácsony Bence örömkonyháját az ország egyik legkisebb, de legkedvesebb bisztróéttermében, Csopakon, a vasútállomáson találjuk. A street food és a fine dining találkozása a menüsoron a Michelin Guide-ot is meggyőzte, akik Tányér jelzéssel jutalmazták a helyet.

Marsalkó Dávid, Lobenwein Norbert, Trokán Nóra és Gianni Annoni ajánlása

Figula Pincészet

A Figula Családi Pincészet szőlői Balatonfüred, Balatonszőlős, Pécsely, Csopak és Tihany között találhatók, magát a pincét ezek központjában, a füredi Meleghegyen lehet felkeresni. A Figula borokat tavasztól őszig a Balatonfüred tetején – a református templom és a katolikus „vörös templom” fölött – található Figula Borkertben is meg lehet kóstolni.

Fülöp Zoltán, Pantl Péter, Starcz Ákos és Ördög Nóra ajánlása

Folly Arborétum és Borászat

Balatoni panoráma és százéves cédrusok illata várja azokat a látogatókat, akik felkeresik a Balaton legpazarabb kertjét, a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászatot. A kertet négy nemzedék kitartó munkája és gondoskodása élteti, ahol mára már négy világtáj növényei leltek otthonra. Saját készítésű boraikkal, szörpjeikkel és teáikkal, valamint éttermi kínálattal várják vendégeiket.

Vecsei H. Miklós és Gyurta Dániel ajánlása

Homola Borterasz és Pincészet

Homola Szabolcs tulajdonos, valamint Homonna Attila és Nagyváradi Péter borászok közös munkájának eredményeként egész borbirodalmat építettek ki Paloznakon, a pincészet mellett melegételeket kínáló borterasszal és programokkal is várják a vendégeiket. A 2016 őszén útnak indult DJ a szőlőben programsorozatuk kora tavasztól decemberig várja közönségét egy délutáni piknikre a Borteraszon.

Trokán Nóra, Ördög Nóra és Fülöp Zoltán ajánlása

Kistücsök Food & Room

A déli parton, Balatonszemes központjában, a 7-es út mellett több mint húsz éve működik Csapody Balázs étterme. A kockás abroszos vendéglőből indult Kistücsök az évek során a Balaton egyik legismertebb éttermévé vált, 2022-ben és 2023-ban is Bib Gourmand minősítést kapott a Michelin-kalauztól.

Lábas Viki és Gianni Annoni ajánlása

Majthényi Présház

Balatonlelle rejtett kincse a Kishegy, a Dél-Balaton egyik bortermelő központja, itt találjuk a Majthényi Présház névre hallgató, évszázados épületet is, amelyben a borairól ismert Konyári család újragondolt fogásaival működtet éttermet. A finomságok mellett csodás panoráma is vár, a teraszról egészen Tihanyig is ellátni.

Fülöp Zoltán és Ördög Nóra ajánlása

Mala Garden

Küllemében és hangulatában jelentősen eltér siófoki szomszédaitól a Mala Garden, hiszen a minimalista építészeti megoldásokat a balinéz díszítőelemekkel ízlésesen ötvözi. Ez az a hely, ahol egész évben pirítják a thai tésztát. A hotel éttermében ugyanis megtaláljuk a távol-keleti, a mediterrán ízeket, salátákat, de az újragondolt magyaros ételeket is.

Fülöp Zoltán és Ördög Nóra ajánlása

Papírkutya

Veszprém egyik legjobb kultúrbisztrójában van étel-ital, akusztikus koncert, pop-up kiállítás – a Papírkutyába lépve könnyedén becsatlakozhatunk a város kulturális pezsgésébe. A főételeken kívül reggelivel is várnak, kínálatukban pedig a vegák, a glutén- és a laktózmentes ételeket fogyasztók is megtalálhatják számításukat.

Pantl Péter, Starcz Ákos és Marsalkó Dávid ajánlása

Pörc – Bisztró és Delikát

Helyben is elfogyaszthatjuk, de haza is vihetjük a balatonkenesei Pörc ínyencségeit: a bisztróban kolbászok, oldalasok, húspogácsák és természetesen pörcök sülnek a látványkonyha grilljén a burgerek, hidegtálak és túrógombócok mellett, a delikátból pedig sok más mellett például libaszalámi, töpörtyű és szarvassonka is választható.

Ördög Nóra, Gyurta Dániel, Gianni Annoni és Marsalkó Dávid ajánlása

The Rusty Coffee Box

Bodrogi Ádám cége szállítókonténerekből épít edzőtermet, éttermet vagy kávézót, Balázsi Péter pedig a budapesti My Little Melbourne kávézót viszi. Kettejük találkozása nyomán született meg a The Rusty Coffee Box, ami egy csodálatos kilátással rendelkező konténerkávézó az akarattyai magasparton. Egy forró specialty kávé a kézbe, és irány egy kis téli séta!

Gyurta Dániel, Lábas Viki és Marsalkó Dávid ajánlása

A lista további részét az Index cikkében találjátok meg.

Címkék