Idén a Balatonra is a szokásosnál korábban érkezett meg a tavasz, így már márciusban élvezhetjük a tó különleges, ébredező hangulatát, nem beszélve a remek programokról és a gasztronómiai élményekről.

A hónapra eső munkaszüneti napok (március 15., 29. és április 1.) hosszú hétvégévé bővítve jó indok arra, hogy már márciusban újra bevegyük a Balatont. 

Hotel Vinifera Wine & Spa – romantikus luxuswellness

Ha egy romantikus utazással indítanánk a tavaszt, akkor a Hotel Vinifera Wine & Spa tökéletes választás. Már elérhető a Vinifera Love Story-csomag pároknak, amely igazi luxuskényeztetés a testnek és a léleknek, hiszen tartozik hozzá egy ágyba érkező pezsgős reggeli, olyan extra szobai bekészítések, mint a természetes masszázsolajak, 1 üveg bor vagy pezsgő és üdvözlőajándék. Kétféle páros masszázs közül is választhatunk: egy mélyrelaxációs testmasszázst az édes narancs és a mirha olajával vagy a belső energiákat felszabadító, kényeztető, lazító masszázst meleg lávakővel és a balzsamos szuhar olajával. Emellett üdvözlőital, a tavaszi megújulás jegyében szaunarituálék és mindennap sommelier által vezetett borkóstoló is vár ránk, melynek különlegessége abban rejlik, hogy a szálloda közel 400 tételt sorakoztat fel borterében. Ha megéheznénk, a szálloda Deliciosa Étterem& Borbárjában, prémiumminőségű alapanyagokból készült fogásokat kóstolhatunk, illetve grillételeket és nápolyi stílusú pizzákat, valamint a régió elismert pincéinek tételeit és szőlőalapú signature-koktélokat. A Viniférával egy ebédre vagy vacsorára, egynapos wellnessre, de akár több napra is számolhatunk. További kedvezményes csomagajánlatokkal is készülnek, ha a március 15-i hosszú hétvégére, húsvétra, pünkösdre vagy akár csak egy nyugodtabb hétköznapra terveznénk a kiruccanást.

TASTE BALATON – a magyar tenger legújabb gasztrofesztiválja

A vadonatúj TASTE BALATON szervezői garantálják, hogy idén hamarabb indul a nyüzsgés a Balaton mellett: a fesztivál 10 napja alatt, március 8. és 17. között egymást érik az örömfőzések, az izgalmas workshopok, a kiállítások és a helytörténeti túrák. A program gerincét alkotó gasztronómiai élmények mellett lesz lehetőség bőven az aktív kikapcsolódásra: nem fognak unatkozni a zenerajongók, de a workshopok, a sport- és az irodalmi élmények keresői sem, sőt két program között kerékpárra is pattanhatunk, hiszen a BalatonBike365 csúcskategóriás biciklijeivel is felfedezhetjük a tavaszi vidéket. Családias, egyedi és kis létszámú eseményekre számíthatunk, amikre érdemes előre foglalni, mert hamar betelnek a helyek! A két szervezővel, Budavári Dórával és Kalas Györgyivel nemrég készítettünk interjút a fesztivál születéséről, a programokról és a 26 csatlakozó helyszínről. A programok és a dátumok között itt kereshettek, állítsátok össze a saját fesztiválotokat! 

Kőkút Kert Vendéglő – a Káli-medence gyöngyszeme

Andinak és Gyurinak, a két tulajdonosnak csupán egy dolog hiányzott a Káli-medencéből, egy olyan közösségi tér, ahol a helyiek, a kirándulók, a biciklisek és a látogatók meg tudnak pihenni. Így született meg Kékkúton, a Fő utcán található Kőkút Kert Vendéglő, amely mesés színfoltja a településnek. A főételek között találunk többek között kőlevest kolbászos burgonyagombóccalkőkúti pácolt tarját grillezett kukoricacsővel, fokhagymás tejföllel és házi hasábburgonyával, valamint fokhagymás harcsa-/tokhalfilét juhtúróval töltött burgonyás tésztabatyuval, bacon és sültpaprika-krém társaságában. Az édesszájúaknak ajánljuk a lime-os, mentás, túrós palacsintát eperszószon tálalva, a madártejet vagy a Gundel-palacsintát. Az ételek mellé környékbeli borászok borait kortyolgathatjuk, vagy – ha már nagyon várjuk a nyarat – akár fröccsözhetünk is. Március 16-án, szombaton Zenés Vacsorával várnak bennünket, a zenét Mrakovics Bernadett szolgáltatja majd. És mivel itt a várva vár tavasz, nemcsak a természet, hanem azétlapjuk is megújul. Itt bővebben is írtunk róluk.

Egy csipet Nápoly – olasz életérzés Siófokon

Az Egy Csipet Nádas kis testvéreként 2023-ban született meg Siófok Balatonszéplak városrészében az Egy Csipet Nápoly, ahol hamisítatlan nápolyi pizzát kóstolhatnak a műfaj rajongói. Majoros Attila tulajdonos a magyarkonyha-fókuszú étterme mellé már régóta szeretett volna nyitni a környéken egy minőségi, laza hangulatú helyet, amely télen is nyitva tart. Az itt dolgozó pizzamester, Benji már 10 éve pörgeti a pizzákat, igazi szenvedéllyel készíti el az oly népszerű vékony tésztás verziót, legyen szó egy egyszerű Margheritáról, egy marinaráról vagy éppen egy Toscanáról, de négysajtos és magyaros verziót is készítenek. Miben más, mint egy hagyományos pizza? Elsősorban abban, hogy a Benji által készített étel ízére garantáltan emlékezni fogunk. A titok a jó minőségű alapanyagokban, a kovászban, a hosszú kelesztési időben és a szeretetben rejlik. Jó hír a kerékpárosoknak, hogy a kis pizzéria a Balatoni Bringakör egyik megállója, és ami még nagy pozitívum, hogy tavasztól őszig brunchcsal is várják a betérőket. A jó idő kezdetétől jazz- és akusztikus zenei estek is színesítik majd az Egy Csipet Nápoly hétvégéit. Itt bővebben is írtunk róluk.

Irány a természet

Már korán virágzásnak indultak a mandulafák, áprilisban nyitnak a tulipános helyek, és mindig vannak újdonságok is. Márciusra további jó programokat itt találtok. Itt pedig összegyűjtöttünk további 7 okot, hogy miért kihagyhatatlan a Balaton tavasszal is, illetve a tavaszi bakancslistánkat is érdemes elolvasni. Ha pedig egy kilátópontról szeretnétek szemlélni a Balaton ébredező arcát, akkor ezeken a helyeken megtehetitek.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

 

Címkék