Ha borúsra vált az idő a Balatonnál, jó ötlet lehet felkeresni egy közeli kiállítóteret! És miközben megússzuk szárazon a kirándulást, új kulturális élményekkel is gazdagodunk. 5 olyan időszaki és állandó kiállítást ajánlunk ebben a cikkünkben, amelyeket nem érdemes kihagyni ezen a nyáron: megismerkedhetünk a geometrikus művészet legjelentősebb képviselőjével, Josef Albersszel vagy a tavaly elhunyt Vera Molnar műveivel. A veszprémi Várbörtön megújult, interaktív tárlattal vár, és visszarepülhetünk az elmúlt évbe is a Ragyogj tovább! kiállításon.

1. HOMMAGE ‘A ALBERS

35 évvel ezelőtt Vass László műgyűjtő több magyar kortárs képzőművészt kért fel, hogy készítsenek Barcsay Jenő művészeti örökségéhez kapcsolódó műveket. Az így létrejött festményeket 1990-től több alkalommal, számos városban láthatta már tárlatokon a geometrikus és nonfiguratív művészet iránt érdeklődő közönség.

A Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény tavaszi kiállításán – folytatva a korábbi elgondolást – öt magyar képzőművész, Benedek Barna, Halmi-Horváth István, Szelényi Károly, Varga Bertalan és Wolsky András Josef Albers művészetére reflektáló alkotásai kerülnek bemutatásra július 7-ig. A kiállított művek közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. Josef Albers festőművész Veszprém testvérvárosában, a németországi Bottropban született és vált a modern, geometrikus művészet egyik legjelentősebb képviselőjévé, a művészettörténet és színtan elismert tanárává.

További infók

2. Veszprémi Várbörtön: Ember a rács mögött

Megújult formában, egyedi koncepcióval nyílt meg a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont, amelynek interaktív elemekben bővelkedő állandó kiállítása Ember a rács mögött címmel azt szeretné elérni, hogy a látogatók maguk formáljanak véleményt a kiállításon feszegetett kérdésekről. A régi várbörtön folyosóin járva különleges utazást tehettek térben és időben. Sokat megtudhattok arról, hogy egy-egy korszakban mi számított bűnnek, és milyen büntetést tartottak jogosnak, igazságosnak. Míg korábban a nyilvános testi fenyítést, a közösségből való kivetést, a megszégyenítést tartották fontosnak, korunkban a szabadságtól való megfosztás számít a legfőbb büntetésnek. De vajon jobb lesz ezáltal a társadalom? Véleményformálás helyett többek között ennek végiggondolására ösztönzi látogatóit a tárlat.

További infók

3. Európa Kulturális Fővárosának legszebb pillanatai – Ragyogj tovább! kiállítás

A 2023-as EKF-évben Veszprém és a Bakony–Balaton régió egy éven át viselte a kitüntető Európa Kulturális Fővárosa címet: egy minden ízében pezsgő, kreatív-kulturális régióként ragyogott az ország és Európa térképén. A gasztronómiai programoktól a képzőművészeti eseményeken, a koncerteken és a rendhagyó dizájnprojekteken át a közösségi megmozdulásokig több ezer programban merülhettek el a régióban élők és az odalátogatók. Régi épületek születtek újjá, új kulturális helyszínek jöttek létre, közösségek kovácsolódtak össze és erősödtek meg, és megismerhettük a térség egyedülálló kulturális kincseit.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban április 26-án nyílt Ragyogj tovább! kiállítás mélyebb bepillantást enged a VEB2023 EKF szellemiségébe, a programokat összefogó kilenc tematikus klaszter tartalmába, és felidézi a programév legszebb pillanatait, miközben megmutatja azt is, hogy mindaz, ami 2023. január 1-jén elkezdődött, nem csupán 365 napig tartott, hanem egy olyan hosszú távú lehetőséget nyitott meg a régió számára, aminek köszönhetően még sokáig kulturális főváros vagy sokkal inkább kreatív-kulturális régió maradhat. (x)

További infók

4. In memoriam Vera Molnar: Dürer–Cezanne–Klee

A díjnyertesbalatonfüredi MoMű időszaki kiállítótermében május 10-én nyílt meg a tavaly decemberben Párizsban elhunyt Vera Molnar emlékkiállítása In memoriam Vera Molnar: Dürer–Cezanne–Klee címmel. Az alapító-gyűjtő házaspárt, Szöllősi-Nagy Andrást és Nemes Juditot a művésznővel évtizedekig tartó szoros barátság fűzte össze, ezért már korábban tervbe vették, hogy az intézmény első két időszaki kiállításán a gyűjtemény kivételesen gazdag Vera Molnar-anyagának bemutatásával köszöntik közelgő 100. születésnapján. Az első, Ritmusok és algoritmusok c. tárlat a művész kreativitásának számítógépes aspektusára fókuszált: a folytatásban Vera Molnar kedvenc művészettörténeti „háziszentjei” idéződnek meg. Dürer, Cezanne és Klee művészetét a képalkotó munka kombinatorikus természete, a választott művészi elvek melletti makacs kitartás, továbbá a képi gondolkodás játékossága rokonította az övével.

További infók

5. Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi a Folly Arborétumban

Újabb kiállítás látogatható a Follyban, Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi címmel. A három éve készülő fotósorozat hazánk nevezetes fáit mutatja be. A fotósorozat szerzője Kállai Márton – André Kertész-nagydíjas fotóriporter –, közreműködő Kovalik Máté – ötletgazda, szerkesztő.

Az alkotók leginkább azokat a fákat keresték, amelyek valamiben rekorderek, elhelyezkedésük vagy történetük kuriózum, és persze azokat is, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A fa életére való rácsodálkozás volt a cél, tisztelet a hosszú élet előtt, amelyet egy helyben töltenek el. A sorozatban a legnagyobb példányok kultúrtörténeti vonatkozással bíró fák, a helyi közösségek, Az Év Fája versenyre nevezett fáinak érdekesebb példányai, szakrális okokból jelentős fák, a környezetváltozás vagy az emberi tevékenység lenyomatait hordozó egyedek szerepelnek.

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi kiállítás november elejéig látható a kiállítótérben, az étteremben és a kertben, két helyszínen, a közkedvelt szaletlikben. Emellett megnézhetitek a Folly állandó család- és birtoktörténeti kiállítását vagy a húsvétkor nyílt tobozkiállítást, amelyek nyitvatartási időben, belépőjegy megváltása mellett látogathatók az egykori pincéből kialakított kiállítótérben. (x)

További infók

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék