Júniusra alig győztünk válogatni a jobbnál jobb programok közül! Íme 15 esemény, amivel biztosan jól indítjátok a nyarat a Balaton körül: van köztük piknik, borkóstoló, fesztivál a bulizni vágyóknak, és a családosok számára is van sok változatos elfoglaltság.

1. MOZ.GO – a Magyar Mozgókép Fesztivál

Június 12-én kezdődik és négy napon át tart a MOZ.GO, a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, három városban: Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. Több mint 100 magyar filmet nézhettek meg csupán 500 forintért: magyar filmeket, premiereket, hazai sikereket és ritkán látható klasszikusokat.

A kísérőprogramokat is érdemes figyelni: lesz többek között előadás és workshop az AI-jal való képalkotás potenciális jövőjéről, bemutatkozik a Magyar Speciális Filmfesztivál és a Made in Hungary-válogatás. A készülő, S.E.R.E.G. című sorozathoz kapcsolódóan katonai szimulátorokon és lézeres céllövöldében vethetitek össze rátermettségeteket a sorozat főszereplőjével, Csórics Balázzsal. (x)

További infók

2. Balaton Piknik 2024

A Balaton Piknik, a MOL Nagyon Balaton kockás pokrócos utazófesztiválja június 14. és 16. között szokás szerint új helyszínre, ezúttal Tihanyba érkezik.

Napközben megismerhetjük a város ismert és rejtett kincseit, éttermeit, kávézóit, csodás helyeit. A fő helyszínen szombaton és vasárnap piac, kortárs művészek pop-up tárlatai, estefelé pedig a hely hangulatához illő zenekarok, hazai és világsztár DJ-k várják a Balaton Piknik közönségét.

További infók

3. Media Regatta 2024

2024-ben újraéled egy régi hagyomány, és útnak indulnak a médiában dolgozók hajói. A vállalkozó kedvű szereplők nagy hajóval túrázhatnak át Tihanyba. A vitorlásokat és a kapitányokat is biztosítják a szervezők, viszont ezek mellett is szükség lesz a jó csapatmunkára. Az esemény társszervezője és fővédnöke Litkey Farkas világbajnok, olimpikon vitorlázó, tizenháromszoros Kékszalag-győztes. Bár az esemény alapvetően egy megmérettetés, a laza, kötetlen és baráti hangulat az elsődleges, amihez hozzájárul a DJ az öbölben buli és az esti afterparty. Bár a médiapiac szereplőinek jelentkezése már lejárt, nézőként is részt vehettek a regattán.

További infók

4. I. Tihanyi Levendula Piknik

A kora esti, naplementés pikniket első alkalommal – két hétvégén – szervezik meg Tihanyban. Először június 15-én, majd június 22-én is lehetőségetek lesz csatlakozni.

A piknikhez csomagot is összeállít a Lavender Tihany, az Apátsági Rege Cukrászda és az Echo Étterem. Echo-borospoharat és pokrócot külön-külön tudtok igényelni a helyszínen. Ahhoz, hogy az emlékek egy szeletét elvigyétek magatokkal, az eseményre felállított polaroidfotó-ponton is készíthettek képeket.

További infók

5. Óperentzia a Bánya Kertben

A mesebeli Káli-medence ölelő lankáin koncertezik az Óperentzia. Ha egy feledhetetlen hétvégére vágytok a Balaton-felvidéken, érdemes feljegyezni június 15-ét a naptárba. Az Óperentzia egy olyan zenei utazásra invitál, amelyben elcsendesül a külvilág, a lüktető basszusok az archív folk, a trance és a dub egy hullámot alkotnak, felkapnak és bevisznek a tengerbe, oda, ahol a horizont az ég alja és a nyugalmas víz.

További infók

6. II. Kéknyelű Virágzás Ünnepe

A badacsonyi kéknyelű rajongóit és jövendőbeli szerelmeseit várják a legbadacsonyibb szőlőfajta, a kéknyelű virágzásának ünnepére a Badacsony hegy déli lejtőjén, a Borászati Kutató Intézet kéknyelűültetvényének teraszán. Június 15-én több mint 20 borász települ ki az eseményre, köztük például a Folly Arborétum és Borászat, a Laposa Borászat, a Málik Pince, de a lista még bővülni fog. Az eseményen a kóstoló mellett mesterkurzusra is számíthattok, de zene is fog szólni egészen 21 óráig.

További infók

7. KőrösHEGYEN–VÖLGYÖN

Legyen szó zenei élményekről, kulináris élvezetekről, e-bike-túráról, önfeledt szórakozásról vagy önismereti programokról, a KőrösHEGYEN–VÖLGYÖN jó programnak bizonyul a június 21. és 23. közötti hétvégén. Nappal a környék szolgáltatói és turisztikai attrakciói várnak színes programokkal, éjszaka pedig lehetőségetek nyílik körbebarongolni a helyi és a vendégborászatok pincéit.

További infók

8. Eplényi Libegők Éjszakája 2024

Az iskolai vakáció kezdete és a közelgő Szent Iván-éj apropóján az eplényi Síaréna Vibe Parkban mindkét libegő, a négyülős és a kétülős lift is éjfélig vár benneteket. Ezen a napon a hosszabb nyitvatartás miatt éjszakai kerékpározásra is lesz lehetőségetek a Síaréna Bike Parkban.

További infók

9. Hosszúasztal Piknik

A Veszprémvölgy árnyas fái között ezúttal is egy másfél kilométeren átnyúló asztalsor várja mindazokat, akik szívesen töltenének el egy szép nyári délutánt jó hangulatban, finom ételek társaságában. A Hosszúasztal Piknik mindenkinek szól, hiszen azt a célt tűzte ki maga elé, hogy összehozza az embereket. Eközben pedig lehetőség nyílik arra is, hogy megismerkedhessetek a Bakony-Balaton régióra jellemző ízekkel.

Az ínycsiklandó ételek és italok sokasága mellett ezúttal is zsonglőrök, bűvészek, mutatványosok és zenészek fokozzák majd a hangulatot, valamint italáruspont is elérhető lesz a helyszínen. (x)

További infók

 

10. H!DE PIKNIK – Várudvar Opening Party

Június 22-én debutál a H!DE partisorozata, aminek alappillére, hogy nem hétköznapi helyeken nem mindennapi eseményeket szervez, ez alkalommal a szigligeti vár lábánál található Várudvarban. Nem csak a H!DE életében lesz ez az első alkalom, a helyszínen is ez lesz az első elektronikus zenei rendezvény.

Line-up: Peter Makto, KÜHL, HEAVEN INC., KÖRY, Saloky & Francis Horys

További infók

11. Everness Fesztivál 2024

Az Everness egy különleges közösség, amely kikapcsolódást, szórakozást, feltöltődést, mélyre menést és magasba szárnyalást is képes nyújtani. A szervezők évről évre olyan koncerteket, előadásokat, workshopokat, zenés-mozgásos foglalkozásokat vonultatnak fel, amelyek hozzájárulnak a testi-lelki egyensúly kialakításához, egy egészségesebb élet fenntartásához. Több mint 300 programot kínálnak reggeltől estig életmód, önismeret, tudatosság, környezetvédelem témákban. Mindenki, azaz barátok, idősek, gyerekek, állatok is szívesen látott vendégei a közösségnek.

A 2024-es évben az Everness Fesztivál életében először kerül sor arra, hogy a programok tematikusan, strukturáltan egy téma köré épülnek majd fel, ami nem más, mint a Sárkány éve lesz.

További infók

12. Babar Fesztivál 2024

A Babar világa egy hely Somogybabodnál, ahol sokféle ember fordul meg, akik nyitottak és szabadságra, természetközelségre vágynak. A helyszín természeti sokszínűségéből fakadóan kitűnő, naptól védett sátorhelyek és campspotok vannak, amelyeket mindenki kedvére lakhat be, átadva magát a nomád életérzésnek.

A Szurdok újult erővel vezeti az arra járót pszichedelikus utazásba, a Dzsumbuj house- és technóvonalon adja a konstans hangulatot. Az idei újdonságaik és fejlesztéseik egyik fő attrakciója lesz Chill-ár sátor, amely hűs és kényelmes helyet biztosít a lazításra vágyók számára, és közösségi térként is funkcionál. A nappali tánc mellett workshopok, nyitott beszélgetések és táncház vár mindenkit, aki szeretne elmerülni picit az alkotásban és felszínre hozni a kreativitását.

További infók

 

13. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál 2024

A Bondoró Fesztivál szervezői idén nyáron is a legbolondosabb fesztivált hozzák el nektek Balatonalmádiba. Itt minden pillanat rejteget valami váratlant: jobbról érkezik egy masírbanda, míg balról a gólyalábasok vidám zászlójátéka kápráztat el. Az egyik kertben felcsendül az éppen induló koncert első akkordja, a vásári forgatagban pedig szebbnél szebb portékák közül válogathatsz, és finom falatokat kóstolhatsz. Amikor lemegy a nap, az Öregpark égig érő fáit fényfestések színkavalkádja díszíti.

Az Aurevoir., a Csaknekedkislány, a Zuboly, az Aserdus Tűzzsonglőr Produkció, a Rauxa Cia, Ohnody X NovaN, a Langaléta Garabonciások, a Quotzosh Cirkusz, a Kövér Béla Bábszínház, a Gipsy Marionettist, a Kreatív Kráter Kör, Boka Gábor Színháza és még sok más szenzációs produkció vár rátok.

További infók

14. Pocca Bluespiknik 2024

Felsőörs festői külterületén, a Pocca-dűlőben negyedszer rendezik meg a Pocca Pikniket, ahol ezúttal bluesfellépők adják a ritmust a bódító levendulaillattal övezett tágas területen. Fellép a Bluestone & Hobo, a Godfather, de érkezik a Jumping Matt & Little G Weevil & Mr. Jambalaya & Mr. Firehand csapata is.

A gasztronómiai felhozatalt például a Salt&Sweet házirétesező, a Cseh Sörök Háza, a Raclette by Lili és a Tekergő Sajtműhely is színesíti.

További infók

15. Örvényesvölgy Fesztivál 2024

Június utolsó hétvégéjén szervezik meg a zalai dombok egyik legszebb völgyében, Zalacsányban az idei Örvényesvölgy Fesztivált. 4 külföldi sztárvendég érkezik június 28. és 30. között, akik első alkalommal lépnek fel Magyarországon: Andrea Bocelli tehetséges fia, Matteo Bocelli koncertezik, őt pedig az olasz gitárvirtuóz, Giacomo Turra funky-jazz-koncertje előzi meg. A rádiós listákat vezető Morris Madrone 3 tagú zenekarával érkezik, míg a soulénekes Steffen Morrison június 28-án vár benneteket különleges hangjával.

A programok idén három színpadon és három további helyszínen zajlanak, és a koncertek mellett családi programokra is számíthattok. A fesztiválnak otthont adó Pálos Resort rétjén az itt élő dámszarvasok közelében kézműves-lehetőségek, innovatív felnőtt- és gyerekjátszóházak várnak rátok.

További infók

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok! 

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Budapest)

Címkék