Egy-két helyen mostanában kezdődött, máshol már javában tart a levendulaszedés. A korai meleg napok és az esőzés kicsit közelebb hozták a virágzást, szóval érdemes körbenéznetek, hogy idén hol és meddig szedhetitek tele a kosaratokat. 11 helyszínt mutatunk a Balaton körül, ahol részt vehettek szedésen, kóstolhattok levendulás finomságokat, vagy kézműves portékákat vihettek haza.

1. Kenesei Levendulás Kert

Ha a Balaton nyugati térségében tervezitek eltölteni a hétvégét, látogassatok el Balatonkenesére! Itt találjátok a Kenesei Levendula Kertet, amely tavaly nyitotta meg a kapuit. Várnak benneteket a hétvégén, szüretelni a helyszínen kapható aratótáskába lehet, ami 1500 Ft-ba kerül.

Az eseménnyel kapcsolatos infókat a Facebookon találjátok meg.

2. Tihany

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park június 14–27. között szervezi az idei szedést, ezenfelül pedig többféle programmal is készülnek a térségben. A Lavender Tihany június 22-én piknikkel vár, és az összes hétvégén kipróbálhatjátok, megkóstolhatjátok natúrkozmetikai és gasztronómiai termékeiket. Az Apátsági Rege Cukrászdában és az Echo étteremben június 21-től izgalmas levendulás fogásokat és italokat próbálhattok ki, például krémlevest, sajttortát és jegeskávét is. Június 28–30. között a bencés szerzetesektől tudhattok meg többet az apátsági levenduláról.

WLB-tipp: Ha szívesen felfedeznétek a levendulával borított környék más részeit is, érdemes ellátogatni az őslevendulásba is, ahol gyönyörű látványban lehet részetek.

Infókat a szedésről, a piknikről, a levendulás kóstolókról és az apátsági programról is találtok. 

3. Levendula Labirintus

A virágszedés mellett lila labirintusban is barangolhattok Aszófőn, ahol a kérdések helyes megválaszolása segít a kijutásban. A helyszínen már kapható helyi, gondosan válogatott levendulából készült illóolaj, levendulavíz és szárított levendulavirágos tasak is. A magánterületen található, de látogatható labirintus célja, hogy minőségi időt tölthessenek együtt a családok. Idén azt üzenik, hogy ne maradjatok le, a virágzás korábban elkezdődött!

Infókat a hely Facebook-oldalán vagy weboldalán találtok.

4. Levendárium

Dörgicsén található a Levendula Major, ahol a június 20-i hétvégén szedhetitek még az illatos virágokat. A felsődörgicsei Szent Péter-templom-rom szomszédságában lélegzetelállító balatoni panorámában lehet részetek, és frissítő italokat, kézműves fagylaltot is fogyaszthattok. A mintaboltban saját feldolgozású bioillóolajokkal és -virágvizekkel, -kozmetikumokkal, ajándéktárgyakkal, könyvekkel várnak benneteket. Két aratótáskaméret közül választhattok (a kicsi 2500 Ft, a nagy 3500 Ft), és metszőollót is tudtok a helyszínen kölcsönözni.

Részleteket a Facebookon találtok, a kínálatot pedig itt csekkolhatjátok.

5. Szent Balázs-hegyi Levendulás

A balatoncsicsói levendulásban június 22-én és 23-án tudjátok szedni a virágot. Az eseményleírás szerint egy zacskó áráért – ami mindössze 1000 Ft – idén telepakolhatjátok a kötényeteket, a táskátokat, a kosaratokat, de még a talicskát és a csomagtartót is, hogy magatokkal vihessétek a nyár finom illatát, és érezhessétek egész évben.

Infókat itt talátok.

6. MagyarProvence Levendulabirtok

Monoszlón a virágoskosarak megpakolása mellett egyéb tevékenységekre is lehetőség nyílik, egészen július 21-ig: a hétvégenként nyitva tartó levendulásban mentes fagyival is készülnek, az idei specialitás a levendulás-fehér csokis íz. A fagyik mellett játszótér, bolt, levendulás rozéfröccs, levendulafagyis jegeskávé és napi süti is vár benneteket. Ha szeretnétek többet kihozni a csokrokból, koszorút is tudtok készíteni. Az aratótáska ára 2000 Ft.

Részleteket a Facebook-oldalon és az eseményeknél találtok.

7. Férhezli Testvérek Levendula-Birtoka

Minden héten péntektől vasárnapig lehet látogatni a badacsonytomaji farmot, ahová 10–12 és 16–19 óra között mehettek megpakolni a kosarakat, más időpontban pedig előzetes megbeszélés alapján lehet menni. A helyszínen tudtok vásárolni levendulaolajat, levendulavizet, illatpárnákat, levendulaszörpöt. Táskát 1500 Ft-ért tudtok vásárolni.

További infót itt találtok.

8. Levendula Birtok

Már Lesenceistvándon is várnak benneteket délutánonként. A birtokra belépőjegy ellenében tudtok ellátogatni, mely három különböző – és cseppet sem megszokott – csomagból áll. A natúr csomagban egy nagy szedőtáskát, szappant, olajat és egy pohár szörpöt adnak, a masszázsélmény kiegészül egy svédmasszázzsal, a hangtálélmény pedig egy egyórás hangfürdővel.

A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges, részleteket itt találtok.

9. Kőröshegy

Nemcsak szürettel, hanem fesztivállal is készülnek Kőröshegyen, ami az egyik legnépszerűbb helyszín a lila szezonban. Augusztus 20-ig tudtok szüretelni, 8 hektáron. Több, különböző méretű aratótáskából választhattok, metszőollót is kínálnak, aki pedig csak gyönyörködne a tájban, vagy kísérőként érkezik, látogatójegyet vásárolhat. A levendulafesztivál június 22–23-án lesz megtartva, ahol lepárlásbemutatón és workshopokon vehettek részt, de finomságokat is kóstolhattok.

A szedésről és a fesztiválról is találtok infókat a Facebookon.

10. Levendula Ünnep

Ha elkerülnétek a tömeget, vegyétek Bálványos felé az irányt! A Kincsek Völgyében a francia és az angol levendulák mellett hűsítőkkel, finomságokkal, jógával színesítik a szedést, cserébe hozzatok metszőszollót és piknikplédet, ugyanis a virágba borult környéken nyugodtan pihenhettek, és bepillantást nyerhettek a hely tevékenységébe is. A támogatói jegy 2000 Ft.

Részleteket itt találtok.

11. ÉnKertem

A következő három hétvégén, június 21–23., 27–29. és július 5–7. között Siófokon is tudtok szedni. A szervezők arra kérnek benneteket, hogy ha tudtok, hozzatok magatokkal metszőollót, mert bár elérhető lesz a helyszínen, de csak korlátozott számban. Az ÉnKertemben mini-kézművesvásárt is tartanak, ahol liofilizált gyümölcsök, citromfüves, levendulás vagy bodzás szénsavas italok és szörpök is kaphatók. Aratótáskát 1500 Ft-ért, sétálójegyet 500 Ft-ért tudtok váltani.

További infókat itt találtok.

WLB-tipp: Ha további helyekre is kíváncsiak vagytok a Balatonnál vagy máshol, érdemes megnézni az országos levendulatérképet, amit Lakatos Márk, a MATE gyöngyösi Károly Róbert Campus gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzésének mesteroktatója készített.

(Borítókép: Heim Alexandra - We Love Balaton)

Címkék