Siófok jó hosszú időre beírta magát a balatoni éjszakai élet kiemelkedő szereplői közé, pedig egyáltalán nem csak ennyi van a tarsolyában: számtalan más lehetőséget is kínál, ha kíváncsiak vagytok a városra. Az elmúlt évek fejlesztéseinek és nyitásainak köszönhetően szuper kávézókba ülhettek be, nem mindennapi éttermi élményben lehet részetek, vagy fantasztikus növényekben gyönyörködhettek több helyen is. 10 siófoki helyszínt mutatunk, amik teljessé teszik a strandolást és a jó bulikat.

Kicsit fáradtan ébredtetek a tegnapi csobbanástól és az esti sétától vagy a Plázson töltött bulitól, és jólesne egyet reggelizni vagy körülnézni a környéken? Siófok különleges helyszínei között finom, frissítő kávékat, kilátópontot, vizes játszóteret, nápolyi pizzát és egzotikus ültetvényt is találtok, ráadásul több olyan helyszínről is olvashattok, melyek karnyújtásnyira vannak egymástól. 

1. Café Maran

A Petőfi sétány elején találjátok az oázisként mutatkozó Café Marant, ahol egy hatalmas, tágas teraszon fogyaszthatjátok a saját néven futó kávét. A brunch kínálatában helyet foglal a Benedict, az avokádós és a pisztáciás-málnás croissant, de házi és vegán süteményeket, sőt isteni fagylaltot is kóstolhattok. Nemrég mi is jártunk náluk, a történetet és a kínálatot itt csekkolhatjátok.

2. Pálma- és banánkert

A város egy nyugodtabb részén, egy családi ház kertjében sorakoznak a különleges egzotikus növények, például pálmák, banánok, páfrányok, a Hawaii-szigetek virágfüzéreiről ismerős plumeriák, és még hosszan sorolhatnánk a látványos zöldeket. Magyar Bálint tulajdonos csak vasárnap tart pihenőnapot, de ha éppen otthon van, és kedvesen felhívják, akkor is szívesen látja az érdeklődőket, hiszen hozzá többnyire olyanok érkeznek, akik maguk is szeretik a növényeket. Ő pedig minden kérdésre válaszol, és tényleg mindent tud a növényeiről.

3. Víztorony

Az 1912-ben épített, több mint 40 méter magas Víztorony mára Siófok leglátványosabb épületévé és a város jelképévé vált. 2023. június 30-án nyílt meg újra, a toronyban egykor forgó kávézó már nem működik, ehelyett az épületben egy új, kétszintes kiállítótér is helyet kapott, ami helytörténeti kiállításnak és a Varga Imre szobrászművészről szóló tárlatnak ad otthont. Ha pedig csak a csodás kilátást élveznétek, akkor is kényelmesen körbesétálhattok a torony nyitott kilátórészén.

4. Sushi Bar

Ha imádjátok a szusit, vagy úgy érzitek, a nyaralás alatt itt az ideje kipróbálni valami újat, bátran vegyétek az irányt a Széchenyi utca felé, ahol bepillantást nyerhettek a szusizás rejtelmeibe egy szuper csapat segítségével. Az sem gond, ha nem mozdulnátok el a strandról, a japán finomságot ugyanis megrendelhetitek a partra is. A hagyományos vonal kedvelői autentikus szusik és szasimik közül válogathatnak, a nyugati kínálatba pedig olyan alapanyagok kerülnek, amiket bátran megkóstolhatnak azok is, akik még nem ismerik ezt a világot.

5. Zsilip

Ha hajóval érkeztek vagy indultok, esetleg más, közeli helyen fordultok meg, érdemes megnézni az idén tavasszal átadott, megújult Sió-zsilipet, ami kilátóval, látványelemekkel és bejárható szigettel bővült. A megújult zsilip biztonságos hajózási lehetőséget biztosít, valamint vízleeresztő funkciót lát el – ezek mellett pedig már közösségi térként is működik. A bejárható „sziget” miatt már nem lezárt területként, hanem bárki által látogatható szabadtéri helyszínként is funkcionál a környék, ahol közvetlen közelről nézhetjük meg a zsilip működését élőben vagy akár egy minimodell segítségével.

6. Rózsakert

A vízre nyúló Krúdy sétány és a Balaton önmagában lenyűgöző látvány, de a színes rózsákkal, virágokkal mintha egy túlexpontált álomvilágba csöppennétek, amikor Siófok megújult Rózsakertjében jártok. Érdemes egy könnyed sétát tenni és gyönyörködni a gazdag színvilágban, amit a virágok és az egész miliő nyújt. Itt található Varga Imre, Székelyhídi Szekrényessy Kálmán és Karinthy Frigyes szobra is, de a Halászokkal és a Balatoni sellővel is találkozhattok. Képgalériánkat itt tudjátok átlapozni.

7. Egy Csipet Nápoly

Egy pizza mindig jó ötlet, a jó pizza pedig kincset ér. Az Egy Csipet Nápoly egyszerre pizzéria, brunchozó és találkozóhely, ahol a tésztát három napig kelesztik, és kovásszal készítik, minőségi lisztből. A kínálat fix, néhány szezonális ajánlattal: a pizzákra fior di latte, pármai sonka, pancetta, különféle olasz szalámik kerülnek, a választékban a Margherita mellett nápolyi szalámis, pármai sonkás és bivalymozzarellás pizza is szerepel, a magyaros pizzára pedig nápolyi és spianata piccante szalámi, pancetta, lila hagyma kerül.

8. Aranypart Camping

Kempingezni igazi életérzés, azonban a siófoki Aranypart Camping & Apartments ennél jóval többet nyújt: az üdülőfalut közvetlenül a Balaton partján, egy szabadstrand előtt találjátok, így ki sem kell mozdulni ahhoz a szállásról, hogy csobbanjatok egyet a tóban. A kempingben többféle család- és állatbarát szállás közül választhattok, sátor- és lakókocsihelyek, apartmanok, mobilházak is elérhetők. A kemping akkor is szuper választás, ha az átlagosnál többen jönnétek: együtt lehettek a szabadban, közösen főzhettek és sütögethettek, és számos sportolási és szórakozási lehetőség is van.

9. AFTER 8 Brunch & Coffee

A lassú, ráérős reggelik mindig az énidő vagy a barátokkal, a családdal töltött idő luxusát csempészik a mindennapokba. Elég egy finoman elkészített kávé, egy kiadós reggeli, a kedves kiszolgálás vagy igazán hedonista napokon egy pohár habzóbor, és máris másképp indul a nap. A Víztorony melletti AFTER 8-ben kaphattok például rántottát croissant-ban zöldfűszerekkel, cheddar sajttal, lilahagyma-csatnival és kolbászmorzsával, füstölt lazacos szendvicset vagy grillezett kecskesajtot salátával. A fentieket egy olaszos jellegű (sötét) és egy Costa Rica-i (világos pörkölésű) kávéval koronázhatjátok meg.

+1 Vizes játszótér

A Vizek háza élményparkot Siófok és Zamárdi határán, a Vadkacsa utcában találjátok. Az új, edukációra és szemléletformálásra egyaránt alkalmas élményparknak egy bemutatóterem, egy vizes játszótér és egy tanösvény is a része. Ha vizes játszótérre látogattok, a kicsiknek sem a szobában ülve kell kivárniuk, hogy elteljen az ebédig az idő, majd lassan előkészüljetek a strandoláshoz. Az biztos, hogy a melegebb napokat könnyebben át lehet vészelni a fák között, egy kis vizes mókával.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék