Az idei nyár is őrült sebességgel halad el mellettünk, de szerencsére az államalapítás ünnepe jobbnál jobb programokat hoz magával a Balaton partjára. A négynapos hosszú hétvégén végre lazíthatunk egy kicsit a fárasztó munkahetek után, programajánlónkban pedig összegyűjtöttük azokat a koncerteket, gasztroeseményeket és különböző kulturális rendezvényeket, ahol garantált a kikapcsolódás. De ha nem szeretnétek tűzijáték nélkül maradni augusztus 20-án, arra is hoztunk opciókat.

Balatonfüredi Borhetek

Már javában tart a Balatonfüredi Borhetek, egy fesztivál, ahol a borvidék harminc fajtából származó közel háromszázféle bora kóstolható. A város legnépszerűbb gasztronómiai eseményét augusztus 9-től egészen szeptemberig a Tagore sétányon találjuk. A kóstolást ezúttal is koncertek kísérik, a Kisfaludy Színpadon és a borospavilonok között felállított kisebb színpadon naponta játszanak zenekarok, jazz, blues és népzene váltják egymást.

Részleteket itt találtok.

Mínusz Egyedik Nap – Baló István Projekt a Kutyakaparónál

Augusztus 15-én a Puttkamer Pince és a Három Ablak Lakáskoncertek közös szervezésben beleshetünk a Balaton-felvidék rejtett zugaiba, ahonnan minden augusztus végén muzsika száll fel – a füstjelzéseket most a Szent György-hegy felett kell keresni, a Puttkamer Pincénél, a Kutyakaparó udvarában a Baló István Projekt jazzformáció fog zenélni. Az este folyamán lesz bor, pogácsa és sajt is, a varázslatos udvarból pedig gyönyörű kilátás nyílik a tájra.

Részleteket itt találtok.

Zorán-koncert

Augusztus 15-én a Liszt- és Kossuth-díjas előadóművész-legenda, Zorán nyitja meg a hosszú hétvége balatoni programjainak sorát. Az országos turné következő állomása a Kisfaludy Színház színpada a balatonfüredi Gyógy téren, ahol este 8-tól ad koncertet.

Jegyvásárlás itt.

 

Balaton 8 óra 15 perc – kiállításmegnyitó

Augusztus 16-án megnyílik Weiler Péter festőművész és a balatonoffseason fotósa, Bartha Dorka új közös kiállítása Balaton 8 óra 15 perc címmel a Kultkikötő Kápolnatárlatok keretében, a balatonboglári Vörös és Kék kápolnában. A megnyitó előtt, 18 órától a Kárász Eszter Trió koncertjét hallgathatjuk meg. A tavalyi, nagy sikerű Magyar Tenger Társasüdülő kiállítás után ez a nyár is izgalmas közös munkával telt. Bartha Dorka szezonon kívüli balatoni fényképeibe Weiler Péter új műalkotásokat készítve csempészte vissza nemcsak a nyarak, de a tóparti reggelek emlékeit is.

Az esemény ingyenes, részleteket itt találtok.

DJ a szőlőben special – Marga Sol 

Marga Sol nemzetközi, világszerte jól ismert DJ és zenei producer, aki augusztus 17-én a Homola Pincészet borteraszára látogat, hogy egy hangulatos délutánt tölthessünk el a festői környezetben, Paloznakon. A finom falatokról Botos Tamás, a Homola Paloznak séfje és Kovács Annamária, Maja gondoskodnak a nap folyamán, mellé pedig természetesen a pincészet borait is megkóstolhatjuk.

Részleteket itt találtok.

Analog Balaton-koncert

Zsuffa Aba és Vörös Ákos duója, az Analog Balaton 2017-ben alakult Budapesten, ma pedig már az ország egyik legizgalmasabb zenei duójaként tartják őket számon. Karrierjük alakulása több szempontból is különleges. Még nem voltak felvett dalaik, amikor már telt házas live-act bulikat adtak szerte az országban. A hazai underground körökből egyre inkább előretörő Analog Balaton végül 2021-ben jelentette meg első nagylemezét. A kilencszámos, Lent című anyag hű maradt a kezdeti, improvizatív jellegű, monoton elektronikához, úgy, hogy közben már nagyon erős szövegcentrikusság jellemzi. A lemez szétcsúszott esték, bágyadt reggelek és magányos szomorkodások története, az őszinte sorok pedig azonnal betaláltak. Augusztus 17-én a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban csíphetjük el őket.

Jegyvásárlás itt

Csillagles a Balatonnál

Az eget kémlelve ezen a héten még elcsíphetjük a Perseidák meteorrajt, az év legszebb csillagászati jelenségét. Egy pokrócra kifeküdni és csodálni a csillagos égboltot a Balatonnál már önmagában páratlan élmény, de az Egy hét a csillagok alatt kezdeményezésének köszönhetően országszerte csillagászok felügyeletével válhatunk mi is egy estére szakértővé. A Balaton környékén a hosszú hétvégén is több helyszínen vehetünk részt csillagászati megfigyelésen és előadáson – a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgáló augusztus 17-ig minden este interaktív csillagászati élménnyel várja az érdeklődőket, de a Balaton másik oldalán, Zalaszentgróton a SkyGrót Csillagászati Társaság is távcsöves bemutatót tart a meteorraj alkalmából augusztus 17-én. Ugyanezen a napon Enyingben is lesz megfigyelés, Nagyberény határában pedig a Balatoni Népfőiskola Alapítvány csillagpikniket szervez.

Az országos programtérképet és a további részleteket itt találjátok.

30Y-koncert

A 30Y már több mint 20 éve a magyar zenei élet egyik legmeghatározóbb zenekara, a jól ismert dallamok és lírai szövegeik pedig a nyári kalandokhoz is tökéletes háttérzenét nyújtanak. Akik a hosszú hétvégén a Balaton partját választották pihenésre, nagy szerencséjük van, ugyanis – megszakítva a fesztiválfellépések sorát – augusztus 18-án a pécsi együttes a Peter′s Teraszon, Balatonakarattyán is koncertet ad. Vendégzenekarként a egy5egy lép színpadra.

Jegyvásárlás itt.

A föld útjai – kortárs kerámiaművészeti kiállítás

A föld útjai című japán–magyar együttműködés alapötlete 2022-ben született meg, közvetlen alkotói kölcsönhatást kezdeményezve a Gifu prefektúrában található Mino régió sokrétű kerámiakultúrája és a Balaton-felvidék „geológiai csodaországa” között. Az együttműködés Néma Júlia képzőművész kezdeményezésére született meg, akinek saját művészi gondolkodásában is fontos szerepet játszik a japán kultúra. A projektben részt vevő magyar és japán művészek munkásságának közös vonása az anyagok, a természeti folyamatok, a tájak és a történelmek mélyreható, folyamatos felfedezése. A kiállításon látható munkákat a művészek, Néma Júlia, Hioki Tetsuya, Aso Rando és Czigány Ákos az egymás hazájában tett tanulmányútjaik hatására alkották meg. A különleges tárlatot augusztus 25-ig nézhetjük meg a veszprémi Művészetek Házában.

További részleteket a kiállításról itt találtok.

Katti Zoób 30 – Balatonfüred Fashion Night

Augusztus 19-én – immár hagyományszerűen – a Katti Zoób Divatház ismét nagyszabású utcai divatbemutatón mutatja be legújabb kollekcióját a balatonfüredi Gyógy téren. A divattervező alkotásait a világ számos pontján forgalmazzák, a magyar divatszakmában pedig igazi legendának számít. Rangos külföldi megjelenései ellenére a balatonfüredi bemutató minden évben fontos esemény a márka és a magyar közönség életében.

Részleteket itt találtok.

Játék a kastélyban

Mit tehet egy jó barát, ha a falon át meghallja, hogy fiatal hősszerelmes barátját megcsalja a menyasszonya? A biztosat kell bizonytalanná varázsolni, nincs mit tenni, a fikcióhoz kell alakítani a valóságot. Így tesz Turai is, aki bravúrosan és persze sziporkázó humorral menti meg a fiatalok jegyességét, a színház és a szerelem minden trükkjét bevetve.

Molnár Ferenc talán leghíresebb, de biztosan legszemélyesebb és legszerelmesebb darabja Puskás Tamás rendezésében érkezik a Centrál Színház színpadáról a szigligeti Várudvarba augusztus 20-án.

Az előadás további időpontjai és jegyvásárlás itt.

Tűzijátéknéző hajók a Balaton körül

Idén is indulnak tűzijátéknéző hajók a BAHART kikötőiből a Balaton-part több pontjáról. Augusztus 19-én és 20-án a tó közepéről csodálhatjuk a tűzijátékot, miközben a víz hullámai ringatják a hajót. Badacsony, Révfülöp, Balatonboglár, Balatonlelle, Keszthely, Fonyód és Siófok állomásairól is indulnak járatok, a fedélzeten pedig a személyzet egy pohár pezsgővel is kedveskedik az utasoknak.

A BAHART-kikötők listáját és a menetrendet itt találjátok

Tűzijáték & Jazz Dávid Rolanddal

Nem csak a Balaton közepéről nézhetjük augusztus 20-án a tűzijátékot – a csopaki domboldalon a St. Donat borterasza nyújtott nyitvatartással vár minket. A birtokról nyíló, zavartalan kilátásból adódóan akár 6 tűzijátékot is meg tudunk nézni, beleértve a 3 leglátványosabbat, az alsóörsit, a csopakit és a füredit. Az ünnep alkalmából fellép Dávid Roland gitárművész, és a pincészet furmintpezsgőjét is megkóstolhatjuk.

A belépés ingyenes, de az asztalfoglalás ajánlott, részletek itt

(Borítókép: Ladóczki Balázs - We Love Budapest) 

Címkék